Domů     Technika
Jak funguje elektromobil?

komerční sdělení

Elektromobily představují pro spoustu nezainteresovaných lidí převratnou novinku na trhu, jež se tu objevila až ve 21. století. Avšak tak tomu vůbec není, neboť historie elektromobilů se datuje až do roku 1835, kdy byl zkonstruován první automobil na elektrický pohon!

Důvod proč elektromobily nejsou masovou záležitostí se nezměnil. Problémem je stále akumulátor. Od té doby nicméně došlo k výraznějšímu pokroku v oblasti technologické vybavenosti těchto vozidel a způsobu, jakým fungují.

Rozdíl mezi konvenčními a elektrickými vozidly je víceméně pouze v pohodu a ukládání energie. Zbytek vozidla je stejný. Elektromobil má také kola, brzdy, tlumiče, pružiny, řízení, nápravy, tažné zařízení, nosiče na kola atd.

Jinak řečeno se nejedná o převratnou technologii, ale spíše o evoluci klasické koncepce vozidla jak jej známe. Marketingové snahy jej ale prezentují jako horkou novinku. Výrobci vyrábí prémiové modely osazené luxusními koly na sportovní podvozek s vyšperkovanou nadstandardní výbavou, aby upoutali nové neznalé zákazníky.

Elektromotor a akumulátor – Základní stavební kameny každého elektromobilu  

Základem, bez něhož by to samozřejmě nešlo, je elektromotor, který se stará o přeměnu elektrické energie na mechanický pohyb, díky němuž se může auto pohybovat. Za zmínku stojí vysoká účinnost této přeměny.

Zatímco účinnost přeměny paliva na energii, jež dokáže auto uvést do pohybu, se u spalovacího motoru pohybuje většinou kolem 20-30 %, tak v případě elektromotorů je tato účinnost skvostných 90%.

Další nezbytnou komponentou elektromobilů jsou akumulátory, nejčastěji lithiové, které ve voze plní roli zdroje a uchovatele elektrické energie. Kapacita akumulátoru má pak na svědomí, kolik kilometrů ujede elektromobil na jedno nabití – tento údaje se postupem technologického pokroku zvyšuje.

Baterie elektromobilu navíc nemusí být dobíjena pouze ze sítě, nicméně je možné využít rekuperace brzdné energie. To funguje tak, že elektromotor se při brždění promění v generátor, který dokáže energii z brzdění přeměnit v elektřinu. Motor elektroauta tedy dokáže fungovat ve dvou režimech.

Co je to invertor? A jakou má v elektromobilu funkci? 

Nejzajímavější na fungování elektromobilu je způsob, jakým dochází k přeměně napětí z baterie na napětí, jež se stará o chod elektromotoru. O něj se stará invertor neboli počítač řízení elektrického pohonu, který se nachází mezi těmito dvěma komponentami.

Ten zároveň ve vozu slouží jakožto výkonová jednotka, která reguluje výkon a rychlost vozu. Využívaný je ale nejenom při jízdě, ale i při brždění, invertor se totiž stará o obracení chodu elektromotoru, díky čemuž se motor elektroauta dokáže přepnout z režimu spotřebovávání elektrické energie na režim její rekuperace.

 

Převrat a prosazení technologie

Technologie elektromobilů je poškozená dotačními systémy a všeobecně se očekává masové prosazení ve chvíli, kdy bude vyřešen problém s akumulátory. Alternativní formou možného prosazení je akceptace rizik automobilkami a vytvoření vhodných produktů typu operativní leasing, kde výrobce přebere plná rizika za výkupní cenu a servis automobilu.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz