Domů     Medicína
Tampon, kloktání nebo sliny?

komerční sdělení

S výraznými novinkami v testování na onemocnění COVID-19 přichází společnost AeskuLab, největší poskytovatel laboratorních služeb v České republice. Do svého portfolia zavádí tři nové, zcela bezbolestné typy odběrových sad pro testování rt-PCR, které ve většině případů nahradí dosavadní odběry z nosohltanu. Jedná se o odběry test ze slin, systémem kloktání a odběrem přes tamponek.

„Jakmile se otevřela možnost nabídky nových typů testů, hned jsme ji v maximální míře využili. Odběr z nosohltanu skutečně není vždy úplně příjemný, zato nové odběrové sady pro PCR testy jsou pro klienty mnohem šetrnější, což je pro nás klíčový aspekt,“ říká Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab s tím, že PCR testování je nejvhodnější a nejpřesnější diagnostická metoda pro identifikaci viru v organismu.

První novinkou je odběrová sada pro PCR test ze slin. Je ideální metodou odběru zejména pro děti a seniory, které nemusí kloktat, ale jen si „uplivnou“ do trychtýřku nasazeném na zkumavce s transportním médiem.

Odběr probíhá za asistence medicínského pracovníka a poté je odeslán na laboratorní diagnostiku. Odběrové sady ze slin pro PCR testování budou mít odběrná místa AeskuLab a mobilní odběrné týmy k dispozici již tento týden.

Vestejném termínu laboratoře AeskuLab začínají nabízet i speciální odběrovou sadu pomocí tamponu. Její benefit spočívá v tom, že při odběru stačí tampón chvíli podržet v ústech a následně vyplivnout do připravené zkumavky, je tedy vhodný i pro ty nejmenší děti.

„Tuto metodu jsme úspěšně odprezentovali České pediatrické společnosti a velmi úzce v této oblasti budeme s pediatry spolupracovat. Tyto formy odběrů budou moci provádět pediatři sami a my jim zajistíme nejen materiál pro odběry, ale i následné PCR vyšetření v našich laboratořích,“ dodává Kamil Doležel.

Portfolio šetrných metod následně rozšíří kloktací odběrové sady, které nyní procházejí interní kontrolou kvality. Klasické metody zahrnující odběr z nosohltanu v nabídce zůstávají, ale budou primárně využívány u klientů, kteří především ze zdravotních důvodů nemohou plivat či kloktat či pro klienty se žádankou.

PCR test ze slin, stejně jako dosavadní metody odběru pro PCR diagnostiku, jsou zaměřeny na přímou detekci viru SARS Cov-2 a jsou nejpřesnější testovací metodou. Zjišťují přítomnost virové RNA, jsou proto velmi přesné a účinné.

Pouze absolvování PCR testu umožňuje vystavení lékařské zprávy pro zaměstnavatele nebo certifikátu pro vycestování. Výsledek je dodáván klientovi elektronickou formou včetně certifikátu.

Současně s nárůstem poptávky po antigenních testech se AeskuLab dohodl se stávajícím dodavatelem na změně odběrové sady pro tento typ testu, kdy nepříjemný odběr z nosohltanu nahrazuje šetrnější metodou – tzv.

nasální. Zdravotník zasune štěteček pouze dva centimetry dovnitř nosní dutiny, zatímco dosud bylo zapotřebí výtěr z hloubky až osmi centimetrů. Test je hrazen ze zdravotního pojištění a výsledky jsou známy maximálně do 15 minut.

Tento typ testu nabízíme v kombinaci s předešlými zmiňovanými PCR testy i firmám pro zajištění jejich legislativní povinnosti testovat své zaměstnance.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz