Domů     Vesmír
ʻOumuamua byla zřejmě fragmentem světa podobného Plutu
Martin Janda 18.3.2021

Když v říjnu 2017 proletěl naší sluneční soustavou objekt nazvaný 1I/ʻOumuamua, vyrojila se kolem něj spousta spekulací. Nelze se divit, vždyť 1I/ʻOumuamua nepocházela z naší Sluneční soustavy.

A tak vědci řešili, zda se jednalo o kometu, planetku, divočejší teorie pak nadhazovaly možnost, že se jedná o mimozemský pozdrav. Podle astronomů z Arizonské univerzity tento objekt tolik tajemný není. V mnohém je totiž podobný transneptunickým tělesům..

Pětačtyřicetimetrová ʻOumuamua byl prvním lidmi pozorovaným objektem v blízkém perimetru, který neměl ve svém rodném listě zapsanou naši Sluneční soustavu.

Objekt se záhy stal mediální hvězdou srovnatelnou s hollywoodskými celebritami, přičemž se zároveň rozjely nejdivočejší spekulace o jeho původu.

ʻOumuamua přitom nebude nijak vzácná, podobné objekty vnikají podle odhadů Evropské jižní observatoře (ESO) do sluneční soustavy přinejmenším jednou za rok. Jen našim teleskopům obvykle unikají. Dalším pozorovaným cizokrajným objektem, který k nám dorazil na návštěvu, byla v roce 2019 kometa 21/Borisov.

Nový výzkum přinesl některé odpovědi na otázky rojící se kolem ʻOumuamuy. Byť byl dříve vykreslován ve tvaru podlouhlého doutníku, jeho tvar spíše připomíná koláč.

Těleso je pravděpodobně fragmentem tělesa, které bylo podobné Plutu, Neptunově měsíci Triton nebo dalším objektům, jejichž původ je v Kuiperově pásu.

Naznačuje to množství dusíkatého ledu na jeho povrchu, stejně tak naměřené albedo, tedy míra odrazivosti tělesa nebo jeho povrchu. I jeho zploštělý ʻOumuamuy tvar tuto hypotézu potvrzuje, protože během let se vnější vrstvy zmrzlého dusíku odpařují.

ʻOumuamua se podle arizonských vědců od mateřského objektu oddělila před půlmiliardou let následkem impaktu.

Foto: William Hartmann/AP

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1 miliSievertu (mSv) ionizujícího záření. Dalších přibližně 6,1 mSv za rok načerpá tím, že chodí k lékaři, jí, pije, dýchá a funguje ve světě, ve kterém […]
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
Zatímco přivrácená strana Měsíce byla lidmi prozkoumána do detailu, ta druhá, odvrácená lidstvu dlouho unikala. To nyní změnila čínská sonda, Čchang-e 6, která na ní přistála a nasbírala na ní vzorky hornin, které nyní doputovaly zpět na Zemi. Měsíc, věčný souputník naší Země je s ní v takzvané vázané rotaci. Což znamená, že je k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz