Domů     Medicína
Praktici jsou připraveni, systém nikoliv
Pavel Polcar 2.3.2021

Snažíme se o systém – březen ale bude čistá improvizace, říkají k očkování proti covid-19 praktičtí lékaři. Do vakcinace se jich do této chvíle zapojilo přes 4 tisíce – tedy 4/5. Potýkají se však s řadou překážek, zejména s nedostatkem vakcín.

Ne všechny kraje chtějí praktikům vakcíny dodat, chrání si je pro očkování v centrech. Registrační systém, kam praktik své očkované pacienty zadává, trpí dětskými neduhy a některé pacienty odmítá akceptovat.

A od očkování lékaře zdržuje i další administrativa. Vytrasovaným pacientům již rok vystavují neschopenky pouze na ústní vzkaz z hygieny. Funguje to na čestné slovo, ale ve chvíli, kdy byla schválena 100 % platba nemocenské lidem v karanténě, to podle lékařů může vést k podvodům. Volají po systémovém řešení.

Loni na podzim jsme naočkovali 900 tisíc lidí proti chřipce a to během 6 týdnů, bez jakéhokoliv humbuku. Na očkování proti covid-19 jsme připraveni, naši pacienti také – teď je třeba aby stejnou připravenost a ochotu projevily kraje, kde se vakcíny přerozdělují a systém, který zatím naši práci spíše komplikuje, na tom se ale pracuje,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka.

Řada krajů podle něj chce zakládat nová a nová očkovací centra a praktické lékaře vnímají spíše jako komplikaci, někoho, kdo se „vlamuje“ do systému.

Přitom praktičtí lékaři znají své pacienty nejlépe, umí dobře vyhodnotit kdo vakcínu potřebuje nejvíce. Lidé nás znají a očkování u nás upřednostňují. Nejsou třeba nové investice, strategické plány – stačí k nám dopravit vakcíny,“ říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D. vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. U praktiků se do včerejška „nahlásilo“ k očkování přes 15 tisíc lidí.

Praktici připravují „žebříček krajů“, kde budou hodnotit jejich schopnost proočkovat jejich obyvatele. Vyhodnotí a zveřejní kolik vakcín kraj dostal, kolik skončilo v centrech a kolik dal praktickým lékařům a jak byl v očkování úspěšný.

Pro zdravotní systém jsme nejlevnější, ordinace už stojí, my jsme zvyklí očkovat. Deset pacientů denně zvládne každá ordinace, což při počtu 4000 zapojených lékařů činí 40 tisíc očkovaných denně, 200 tisíc týdně a téměř milion za měsíc, to vše bez jakýchkoliv vícenákladů,“ uvádí MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař a člen výboru SVL.

Lékaři upozorňují, že systém registrace je nyní nastavený tak, že pokud se pacient přihlásí do centrálního rezervačního systému – bude očkován v očkovacím centru. Jestli chce raději podstoupit vakcinaci u praktika, musí se ozvat přímo jemu.

Praktičtí lékaři se nemusí při vybírání těch, kdo vakcínu dostanou, řídit jenom věkem – mohou registrovat i pacienty mladší 70 let, kteří trpí chronickými chorobami. „Kritéria, podle nichž se chronické nemoci vybírají, vycházejí z míry rizik, jež nemoc pro covid-19 představuje,“ upřesňuje doc. Seifert.

Praktici se snaží v tuto chvíli získat co nejvíce očkovacího materiálu, jako například stříkaček – inzulinek – kterých je na trhu nedostatek, podle MUDr. Šonky se rýsuje distributor, který by byl schopen v od poloviny března zásobovat ordinace půl milionem stříkaček měsíčně.

Ambulance praktiků by měly v nejbližších dnech dostat k experimentální léčbě pro přesně definovanou skupinu pacientů antivirotikum Ivermektin. Podle MUDr. Šonky by se mohl k indikovaným pacientům reálně dostat už příští týden.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz