Domů     Příroda
5 nejdůležitějších věcí, co budete potřebovat při pobytu v přírodě

komerční sdělení

Láká vás strávit nějaký čas v přírodě? Vrhnout se do divočiny a snažit se na vlastní pěst čelit všem nástrahám přírody? Než se do toho pustíte bez jakýchkoliv zkušeností, můžete absolvovat kurz přežití v přírodě anebo si alespoň přečíst následující řádky.

Představíme vám 5 nejdůležitějších věcí, které při pobytu v přírodě budete potřebovat a dáme vám pár tipů, jak venku přežít.

Zdroj obrázku: {Ervin-Edward} / Shutterstock.com

Oheň je základ

Už Robinson Crusoe si byl vědom toho, že oheň je základ. Díky ohni můžete převařit vodu, uvařit si jídlo, zahřát se, a hlavně – držet si predátory pořádně od těla. Pokud jste zvědaví, jací tvorové se v noci kolem vašeho stanoviště pohybovali, můžete kolem svého útočiště nastražit fotopasti a ráno je zkontrolovat.

Naučte se připravovat oheň s použitím věcí, co najdete v přírodě. Nikdy nevíte, kdy ztratíte zapalovač a budete odkázáni jen sami na sebe a na předměty, které najdete v lese.

Přístřešek

Místo, kde se ohřejete, přespíte a načerpáte energii. Trénujte rychlost sestavení přístřešku před tím, než vyrazíte naostro do přírody. Co se volby přístřešku týče, vyberte si stan ve specializovaných obchodech vhodný do takových podmínek, do nichž se chystáte.

Dávejte přednost skladnosti a lehkosti – nechcete strávit hodiny s více kily na zádech, než je nezbytně nutné. Pokud najdete místo, které je chráněné před sluncem, deštěm a dalšími vlivy počasí, neztrácejte čas stavěním stanu a využijte toho, co příroda nabízí.

Signalizace v případě nebezpečí

Při pobytu v přírodě musíte být připraveni i na ty nejhorší možné scénáře. Pokud by se vám něco stalo a vy potřebovali pomoc, existuje několik metod, jak o sobě dát vědět. Nejčastější způsob je pomocí ohně.

V případě, že nejste v jeho blízkosti a je slunečný den, můžete využít signalizaci zrcátkem. Ovšem pouze v případě, že vidíte nízko letící letadlo či lidi v okolí. Pokud je noc, použijte čelovku nebo jakoukoliv baterku, kterou máte s sebou, například dobře poslouží i LED svítilny pro lovce.

Pomocí světla můžete jednoduše upoutat pozornost lidí, kteří se vyskytují ve vašem okolí.

Zdroj obrázku: { Vova Shevchuk} / Shutterstock.com

Jídlo a pití

Nezbytnou součástí přežití kdekoliv je dostatečný přísun vody a jídla. Vždy počítejte s tím, že budete mít nedostatek jídla, proto u sebe stále mějte energetické gely a tyčinky. A hlavně dostatek vody! Tu si pak můžete večer převařit.

Na co si dejte pozor:

Nikdy nesbírejte plody, které neznáte!

Nikdy netrhejte a nejezte rostliny, které nezná

Nepijte svou moč – dejte přednost tabletám na čištění vody a jejímu převařování.

Znalost první pomoci

Samozřejmostí, kterou ale raději vypíchneme, je znalost první pomoci. Nikdy nevíte, na co v přírodě narazíte nebo co se vám přihodí. V případech ohrožení nebo zranění je důležité vědět, co dělat. Pravidlem, které se snažte uplatňovat za každých okolností, je zachování klidu. Nepanikařit a racionálně čelit nastalé situaci vám může zachránit život.

Chodili jste jako malí do skautu? Pokud ano, možná si pamatujete, že jste měli svoji „kápézetku“, neboli krabičku poslední záchrany. Není od věci si podobnou krabičku vytvořit i na pobyty v přírodě. Vybavte ji vším, co budete potřebovat, například dezinfekcí, obvazy, rukavicemi, trojcípým šátkem, hojicím gelem, hliníkovou termofólií a dalšími věcmi dle svého uvážení.

Před každou výpravou svou KPZ zkontrolujte a její obsah přizpůsobte oblasti, do níž se chystáte.

Pokud se chystáte sami na nějaký delší pochod či pobyt v divoké přírodě, sbalte si vše potřebné, ale zároveň dbejte na to, ať na zádech nenosíte tuny. Využít můžete i opasky, na které dáte nejrůznější předměty, které budete během chůze potřebovat. Ušetříte si tak neustálé sundávání a nandávání batohu.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz