Domů     Medicína
Darujte plazmu, vyzývají odborníci
Dagmar Garciová 22.2.2021

Pacienti po autonehodách, s popáleninami, při operacích, těhotné ženy i lidé se vzácnými onemocněními. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život závislý na darované krevní plazmě.

I proto lékaři vyzývají, aby se co nejvíce lidí stalo dárci krevní plazmy. Nezáleží přitom, zda tělo má, či nemá protilátky proti COVID-19.

V Česku je okolo čtvrt milionu dárců krevní plazmy. Bohužel okolnosti související s pandemií uvěznily mnoho z nich doma. „Je potřeba, aby zdraví, dospělí lidé, kteří mohou, přišli krevní plazmu darovat,“ vyzývá hematoložka Alice Drábková.

Ujišťuje, že odběrová centra jsou otevřena a darování plazmy je naprosto bezpečné. „Nejvýraznější pokles zaznamenala centra loni na jaře, kdy byla uzavřena. Nyní mají nastavená náročná bezpečnostní opatření, ale fungují bez výraznějších omezení,” dodává lékařka. A připomíná, že každému odběru krevní plazmy je přítomný lékař.

Dárců je zapotřebí

Krevní plazma, ani mnohé léky, jež se z ní vyrábějí, bohužel nemohou být vytvořeny uměle v laboratoři. „Proto je plazma od dárců tak výjimečná a důležitá. A na každém dárci záleží. Například pro roční léčbu jednoho pacienta s onemocněním imunity je potřeba přibližně 130 odběrů krevní plazmy.

To znamená, že nemocný potřebuje nejméně 6 pravidelných dárců. Jsou ale i onemocnění, jejichž léčba je mnohem náročnější,“ vysvětluje Jan Štěpánek, který stojí v čele české sítě odběrových center sanaplasma.

Díky zásobám a několikaměsíčnímu procesu výroby léků z plazmy, se pokles způsobený koronavirovou pandemií projeví se zpožděním. Podle odborníků pocítí nemocnice nedostatek krevní plazmy a potřebných léků od nynějška za 6 až 12 měsíců.

Tedy přibližně letos na podzim. Ohrozit to může zejména pacienty při operacích, po úrazech či ženy v rizikovém těhotenství. Navíc existuje široká škála vzácných onemocnění, u nichž je každodenní přežití pacientů závislé na lécích, jež se z krevní plazmy vyrábí. Od malých dětí až po seniory.

Na COVID-19 protilátkách nezáleží

Pro potřeby podání léků z plazmy při operacích nebo pacientům po úrazech přitom nezáleží na tom, zda dárce plazmy prodělal COVID-19 a jestli má v krvi protilátky. „Plazma mužů, jež prodělali COVID-19, je žádaná pro pacienty se závažným průběhem onemocnění COVID-19. Nicméně u ostatních pacientů závislých na lécích z plazmy na množství protilátek nezáleží.

Proto může darovat plazmu opravdu téměř každý zdravý dospělý,“ zdůrazňuje hematoložka.

Darování plazmy je pro lidské tělo méně náročné, než darování krve. V průběhu odběru se z krve plazma odfiltruje a krvinky spolu s krevními destičkami se okamžitě vrátí zpět dárci. I proto, že odběr pro zdravého člověka nepředstavuje velkou zátěž a plazma se rychle v těle obnovuje, je možné darovat plazmu jednou za 14 dní.

50 minutový odběr může zachránit lidský život

Proces darování trvá přibližně 50 minut. Prvodárcům stačí domluvit si schůzku ve vybraném centru, a to buď telefonicky, nebo jednoduše v aplikaci Sana-App. „Centra jsou po celé České republice a jsou otevřena po celý den, a to i během lockdownu.

Dárcům je neustále k dispozici vyškolený personál v čele s lékařem. V centrech sanaplasma dbáme na to, aby byl každému odběru přítomný odborník s atestací,“ zdůrazňuje Štěpánek.

Lidé mohou darovat plazmu bezpříspěvkově. Pak mají při každém odběru nárok na den pracovního volna v zaměstnání a slevu na dani. Je ale také možné zažádat o finanční kompenzaci ve výši 700 korun za každý odběr, která pomáhá pokrýt čas na odběr i náklady spojené s dopravou.

Volba se týká vždy jednoho konkrétního odběru a je tedy možné tyto dva způsoby dárcovství jakkoliv střídat.

Co musí splňovat dárce:

Věk 18 až 65 let

Váha 50 – 150 kg

Ochota podstoupit vstupní lékařskou prohlídku

45 až 60 minut času (jednorázově nebo jednou za 14 dní)

Předložení občanského průkazu

Plazmu nemůže člověk darovat, pokud:

se necítí zdravý

podstoupil v posledních šesti měsících tetování nebo piercing

má nebo měl závažnou nemoc

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz