Domů     Medicína
Zimní měsíce jsou k očkování proti klíšťové encefalitidě ideální
Dagmar Garciová 9.2.2021

Česká republika patří k tzv. endemické oblasti a klíšťata, která toto infekční virové onemocnění přenášejí, se vyskytují na celém našem území. V rámci Evropské unie je pak ČR dokonce zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy.

K dispozici je přitom již léta prověřená vakcína, která zajistí spolehlivou ochranu před nemocí.

V současnosti jsou dost omezené zejména pohybové aktivity, je zde ale stále jistota pohybu venku a procházek v přírodě. Dá se navíc předpokládat, že většina z nás bude trávit letošní rok opět v tuzemsku.

Od března do listopadu v České republice nastává sezóna klíšťat. Doposud ale neexistuje spolehlivá léčba klíšťové encefalitidy, kterou zapříčiňují. Jediným bezpečným způsobem, jak se tomuto onemocnění bránit, zůstává očkování,“ zdůrazňuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Jak a kdy se nechat očkovat

Přestože je vakcína účinným a jednoduchým způsobem prevence, proočkovanost proti klíšťové encefalitidě je u nás stále nízká – 29 %. Pro srovnání – v sousedním Rakousku dosahuje až 88 %.2,3 Výskyt případů tohoto onemocnění přitom stále roste a v roce 2020, kdy úřady evidovaly 854 případů nákazy, byl dokonce nejvyšší za posledních 9 let.

Stejně tak narůstá aktivita klíšťat, a to i vzhledem ke stále mírnějším zimám. Klíšťata je tak dnes možné najít i na zahradách či v městských parcích, nebo dokonce ve výše položených oblastech, kde se dříve vůbec nevyskytovala.

Poradí Lékař na telefonu

Schéma očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří vakcín. Doporučuje se začít v zimě, obecně lze ale očkovat celoročně. Očkování v chladných měsících je vhodné zejména kvůli tomu, že si tělo do nástupu sezóny, kdy jsou klíšťata nejvíce aktivní, stihne vytvořit dostatek protilátek.

Druhá vakcína se podává 1 až 3 měsíce po první, třetí pak po dalších 5 až 12 měsících. Důležité je nezapomínat ani na udržovací, tzv. booster dávky v pravidelných 3 až 5letých intervalech. Tyto dávky se již nedostanou k až 69 % očkovaných.

Pokud si s očkováním nevíte rady, můžete využít konzultační linky Lékař na telefonu na čísle 283 002 772. Odborník na lince vám poradí, kdy je nejvhodnější doba na očkování, kolikrát musíte očkování absolvovat či kam se na očkování objednat.

Služba, kterou svým klientům poskytuje ZP MV ČR po celé republice, funguje nonstop, dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Je navíc zdarma, klienti hradí pouze telefonní hovor podle tarifu svého operátora.

Pro koho je očkování ideální?

Očkování je doporučováno všem, ale hlavně lidem od středního věku, protože s věkem stoupá závažnost onemocnění. Právě u starších lidí je ovšem proočkovanost nižší. Klíšťová encefalitida se projevuje často ve dvou fázích, kdy v té první jsou příznaky podobné těm chřipkovým, nebo ji nemocný ani nezaznamená.

Po přechodné úlevě pak může následovat druhá fáze nemoci. V tomto stádiu již může virus postihnout centrální nervový systém a dochází k rozvoji závažných onemocnění, jako jsou záněty mozku, mozkových blan či míchy.

Léčba trvá několik týdnů až měsíců, kdy člověka zcela vyřadí z běžného života a může zanechat trvalé následky, jako jsou poruchy spánku nebo soustředění, dlouhodobá únava, třes, deprese, někdy i obrna končetin a obličeje.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz