Domů     Vesmír
První vertikální vypuštění satelitu se blíží
Pavel Polcar 9.2.2021

Vůbec první vertikální vypuštění satelitu z britského území se dnes posunulo o krok vpřed. Společnost Lockheed Martin potvrdila, že satelit do vesmíru dostane nosná raketa od ABL Space Systems.

Lockheed Martin uzavřela smlouvu se společností ABL Space Systems z kalifornského města El Segundo, která se specializuje na vývoj nízkonákladových nosných raket a odpalovacích systémů pro malé satelity.

Smlouva se týká dodávky raket a souvisejících služeb pro první vertikální start satelitu ve Velké Británii.

Vše je jednou poprvé

Projekt, známý jako UK Pathfinder Launch, má za cíl vůbec první vertikální vypuštění malého satelitu z britské půdy, přesněji ze Skotska, a to v roce 2022. Jedná se také o první komerční start nové rakety RS1 společnosti ABL Space Systems na britském území.

Nik Smith, regionální ředitel Lockheed Martin Space, uvedl: „Špičkové schopnosti, které ABL Space Systems naší společnosti poskytne, nám umožní navázat na naše dlouhodobé partnerství s Velkou Británií a posílit růst britského vesmírného sektoru v rámci britské vládní průmyslové strategie.“.

Flexibilní integrovaný GSO odpalovací systém a raketa RS1 společnosti ABL Space Systems umožňují rychlé nasazení s vynikajícím startovacím výkonem a nízkými náklady.

Společnost ABL Space Systems je hrdá na to, že s Lockheed Martin na britském raketovém programu Pathfinder spolupracuje,“ řekl Harry O’Hanley, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti ABL Space Systems.

Úkolem našeho týmu je poskytovat nové možnosti vypuštění satelitů na vyžádání. Jsme nadšeni příležitostí dostat náš systém na odpalovací místo na Shetlandech a uskutečnit s našimi partnery tuto průkopnickou misi.“.

Británie do vesmíru

Program UK Pathfinder Launch společnosti Lockheed Martin podporuje komerční program vesmírných letů Britské vesmírné agentury – „Launch UK“. Britská kosmická agentura v říjnu roku 2020 potvrdila plány společnosti Lockheed Martin přesunout program do Shetlandského vesmírného střediska.

Minulý měsíc byly předloženy návrhy plánu na vybudování odpalovacího zařízení na Shetlandském ostrově Unst.

Ian Annett, zástupce generálního ředitele UK Space Agency, uvedl: „Chceme, aby Velká Británie jako první v Evropě vypustila na oběžnou dráhu malé satelity, čímž by přilákala inovativní firmy z celého světa, zrychlila vývoj nových technologií a vytvořila stovky vysoce kvalifikovaných pracovních míst po celé zemi.“ Výběr společnosti ABL Space Systems společností Lockheed Martin nás přivádí o krok blíže k realizaci této ambice – učinit z Velké Británie přední evropské centrum pro vypouštění malých satelitů.

V této složité době je důležitější než kdy dřív, abychom podporovali technologie, které napomáhají tvorbě pracovních míst i ekonomickému růstu a umožňují lidem i podnikům napříč zemí těžit z obchodních příležitostí, které Velké Británii nabízí rostoucí vesmírný průmyslový sektor a firmy v jeho dodavatelském řetězci.”.

Klíčové partnerství

Získáním společnosti ABL Space Systems jako partnera společnost Lockheed Martin zkompletovala programový tým UK Pathfinder Launch. V den startu vzlétne raketa ABL Space Systems RS1 z Shetlandského vesmírného střediska na Unstu, nejsevernějším ostrově Velké Británie.

Jakmile bude na oběžné dráze, raketa vypustí malé orbitální manévrovací vozidlo – agilní platformu, postavenou společností MOOG ve městě Reading ve Velké Británii, která dokáže nést a vypustit až šest 6U CubeSats (miniaturizované satelity pro vesmírný výzkum, které se skládají z několika kubických modulů), čímž optimalizuje načasování mise každého malého satelitu a jeho umístění na orbitě.

Dva z vypuštěných CubeSats budou vlastní ukázkové malé vesmírné lodě firmy Lockheed Martin.

Společnost Lockheed Martin UK se sídlem v Londýně působí v zemi téměř 80 let. Inovace firmy a jejích partnerů pomáhají řešit některé z nejsložitějších výzev Velké Británie od technologie poštovního třídění po pomoc při budování prvního komerčního kosmodromu ve Velké Británii, což přispívá k zajišťování národní obrany, bezpečnosti a prosperity.

reklama
Související články
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
Vědci objevili vodní páru v disku kolem mladé hvězdy přesně v místě, kde se mohou formovat planety. Voda je klíčovou složkou života na Zemi a předpokládá se, že hraje významnou roli i při vzniku planet. Dosud se nám však nikdy nepodařilo zmapovat, jak je voda rozložena ve stabilním chladném disku – tedy v takovém typu […]
Robotický modul Odysseus je prvním americkým modulem na Měsíci od Apolla 17, které v roce 1972 naposledy dovezlo na našeho vesmírného souseda lidskou posádku. Od té doby hvězdy a pruhy na Měsíci chyběly. V případě Odyssea jde navíc o vůbec první lunární dosednutí soukromé společnosti. Přistávací modul, který je něco větší než telefonní budka, dorazil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz