Domů     Historie
Bílá královna nový napínavý seriál britské provenience

komerční sdělení

Ve Velké Británii poslední dobou vznikají samé zajímavé seriály, z nichž některé zaujmou nadšence do detektivek, jiné milovníky zvířat a na své si přijdou i zanícení do historie. Ty mohou už brzy zhlédnout dílo s názvem Bílá královna, které je přenese do Anglie v 15. století.

Ačkoliv si toto období mnohdy romantizujeme, vládly mu spíše intriky, zrady a podvody. Hlavními hrdinkami seriálu jsou ženy. Ty nejmocnější z mocných, které se až zoufale snaží získat anglický trůn. Jedná se o Alžbětu Woodwillovou, Markétu Beaufortovou a Annu Nevillovou.

Příběh se odehrává konkrétně v roce 1464 a popisuje situaci v období bratrovražedného boje rodů Yorků a Lancasterů, pro který se vžil název Válka růží. A to kvůli tomu, že oba rody ve svých erbech využívaly právě motiv růže.

Bílá královna je založena na knižní trilogii Philippy Gregory, která se na oblast historického románu specializuje dlouhodobě a je to znát. Poměrně mistrně popisuje detaily konfliktu, i když se přitom zaměřuje také na osudy konkrétních postav.

Válka růží započala kvůli oslabené moci krále, kterým v té době byl chlapec v pubertálním věku. Anglie v té době přišla o většinu svých dosavadních kolonií a samotná země se zmítala v chaosu. Vliv šlechty v té době překonal vliv samotného královského dvora, a tak není divu, že mnozí vycítili příležitost a snažili se získat moc za každou cenu.

Jenže ta cena byla možná až příliš vysoká – znamenala vymření 26 z 64 tehdejších anglických šlechtických rodů.

Jako Bílá královna byla označována Alžběta Woodwillová, žena Eduarda IV. z rodu Yorků. Po Eduardově smrti byl králem na krátký čas korunován jejich společný nejstarší syn, který však byl z trůnu brzy svržen a poté společně se svým mladším bratrem zmizel – pravděpodobně byli oba zavražděni.

Přesto se Alžbětě i nadále dařilo udržovat svůj vliv. Nakonec se jí dokonce podařilo dojednat svatbu své dcery Alžběty s Yorku s pozdějším králem Jindřichem VII., což mělo za následek ukončení Války růží a zároveň vznik zcela nového rodu Tudorovců, kteří Anglii vládli následující více než století.

Mistrná minisérie vznikla v roce 2013 pod taktovkou BBC a byla s rozpočtem 25 milionů liber natáčena převážně na různých lokacích v Belgii. Základem seriálu jsou však nejen zmíněné intriky, ale také popis lásky mezi Alžbětou a Eduardem.

Seriál se zároveň rozhodně nevyhýbá zobrazování sexuálních scén – až natolik, že se jeho tvůrci nakonec rozhodli pro sestříhání dvou verzí.

Na seriál Bílá královna se brzy mohou těšit i čeští diváci, a to na kanále Epic Drama. První díl se na obrazovky dostane 3. února ve 21:00.

Trailer: 

https://youtu.be/DLKfqOgWtwA

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz