Domů     Technika
Topit plynem, nebo elektřinou? Odpověď se hledá těžce, rozhoduje cena i komfort

komerční sdělení

Topit plynem, nebo elektřinou? Otázka, na kterou není jednoduchá odpověď. Zapotřebí je vzít v potaz nejen cenu komodity. Plyn i elektřina mají své výhody a nevýhody, avšak to, co je pro jednoho plus, může být pro druhého mínus. Jednoznačný vítěz se tak hledá těžce, přesto ho pojďme zkusit najít..

Na celkových nákladech za vytápění se velkou měrou podílí dodavatel energie. Pakliže vaše cena plynu bude patřit mezi nejvyšší na trhu, je pravděpodobné, že s elektřinou byste na tom finančně byli lépe.

Na druhou stranu ale ani nejlevnější elektřina vám nezaručí, že pro vás bude tím pravým ořechovým.

Elektřině nahrává pohodlí a dostupnost

Máte rádi pohodlí? Pak je vytápění elektřinou na vaší straně. Přináší do domácnosti maximální komfort, není nutné se starat o palivo, řešit rozvody a pamatovat na kominíka. Vytápění je čisté, tiché a snadno regulovatelné..

Elektřina přijde vhod především v dobře zateplených stavbách, které lze snadno vytopit i bez velké spotřeby energie. Velkou výhodou pak je, že topit elektřinou je možné téměř všude, tedy i tam, kde není zavedena plynová přípojka. Co se vstupních nákladů týká, ty na rozdíl od plynu jsou přívětivé.

Vytápění elektrickou energií nemá ale jen samá pozitiva, počítat je zapotřebí i s negativy. Tím největším je cena. Oproti plynu je elektřina mnohonásobně dražší, proto je doporučována v interiérech, kde není nutné tolik topit.

Na druhou stranu vytápíte-li domácnost elektřinou, získáte možnost využívat nízký tarif, který vám zajistí na několik hodin denně nižší cenu.

Levný plyn vykompenzuje i vysoké počáteční náklady

Plynu nahrává především cena, na druhou stranu proti ní stojí vstupní investice. Ten, kdo chce topit plynem, musí počítat s vysokými počátečními náklady, které mohou zahrnovat nejen plynovou přípojku, stavbu komína, koupi nových radiátorů a kotle.

Kompletní topný systém vyjde minimálně na desítky tisíc korun, k tomu připočtěte pravidelné výdaje za údržbu včetně povinné revize, a rázem se vám z peněženky kutálí další peníze.

Vytápění plynem má smysl především v domácnostech s vysokou spotřebou, což vám potvrdí každá online kalkulačka.

Cena za 1 kWH zemního plynu je totiž zhruba poloviční oproti ceně za 1 kWh elektřiny. Do budoucna se navíc elektrika bude zdražovat, zatímco plyn by mohl dokonce i zlevnit.

Je lepší plyn, nebo elektřina?

V poměru cena výkon je plyn výhodnější pro velkou část domácností, i přesto ale nelze absolutního vítěze jednoznačně určit. Záleží na mnoha zmiňovaných faktorech. Co vše by tedy při vašem rozhodování mělo hrát roli?.

Cena paliva

Spotřeba tepla

Vstupní náklady

Náročnost obsluhy

Servis a revize

Ekologie

Vytápěná stavba

Na základě těchto parametrů můžete sami lépe zohlednit, co bude konkrétně pro vás lepší variantou, zda plyn, nebo elektřina.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz