Domů     Technika
Topit plynem, nebo elektřinou? Odpověď se hledá těžce, rozhoduje cena i komfort

komerční sdělení

Topit plynem, nebo elektřinou? Otázka, na kterou není jednoduchá odpověď. Zapotřebí je vzít v potaz nejen cenu komodity. Plyn i elektřina mají své výhody a nevýhody, avšak to, co je pro jednoho plus, může být pro druhého mínus. Jednoznačný vítěz se tak hledá těžce, přesto ho pojďme zkusit najít..

Na celkových nákladech za vytápění se velkou měrou podílí dodavatel energie. Pakliže vaše cena plynu bude patřit mezi nejvyšší na trhu, je pravděpodobné, že s elektřinou byste na tom finančně byli lépe.

Na druhou stranu ale ani nejlevnější elektřina vám nezaručí, že pro vás bude tím pravým ořechovým.

Elektřině nahrává pohodlí a dostupnost

Máte rádi pohodlí? Pak je vytápění elektřinou na vaší straně. Přináší do domácnosti maximální komfort, není nutné se starat o palivo, řešit rozvody a pamatovat na kominíka. Vytápění je čisté, tiché a snadno regulovatelné..

Elektřina přijde vhod především v dobře zateplených stavbách, které lze snadno vytopit i bez velké spotřeby energie. Velkou výhodou pak je, že topit elektřinou je možné téměř všude, tedy i tam, kde není zavedena plynová přípojka. Co se vstupních nákladů týká, ty na rozdíl od plynu jsou přívětivé.

Vytápění elektrickou energií nemá ale jen samá pozitiva, počítat je zapotřebí i s negativy. Tím největším je cena. Oproti plynu je elektřina mnohonásobně dražší, proto je doporučována v interiérech, kde není nutné tolik topit.

Na druhou stranu vytápíte-li domácnost elektřinou, získáte možnost využívat nízký tarif, který vám zajistí na několik hodin denně nižší cenu.

Levný plyn vykompenzuje i vysoké počáteční náklady

Plynu nahrává především cena, na druhou stranu proti ní stojí vstupní investice. Ten, kdo chce topit plynem, musí počítat s vysokými počátečními náklady, které mohou zahrnovat nejen plynovou přípojku, stavbu komína, koupi nových radiátorů a kotle.

Kompletní topný systém vyjde minimálně na desítky tisíc korun, k tomu připočtěte pravidelné výdaje za údržbu včetně povinné revize, a rázem se vám z peněženky kutálí další peníze.

Vytápění plynem má smysl především v domácnostech s vysokou spotřebou, což vám potvrdí každá online kalkulačka.

Cena za 1 kWH zemního plynu je totiž zhruba poloviční oproti ceně za 1 kWh elektřiny. Do budoucna se navíc elektrika bude zdražovat, zatímco plyn by mohl dokonce i zlevnit.

Je lepší plyn, nebo elektřina?

V poměru cena výkon je plyn výhodnější pro velkou část domácností, i přesto ale nelze absolutního vítěze jednoznačně určit. Záleží na mnoha zmiňovaných faktorech. Co vše by tedy při vašem rozhodování mělo hrát roli?.

Cena paliva

Spotřeba tepla

Vstupní náklady

Náročnost obsluhy

Servis a revize

Ekologie

Vytápěná stavba

Na základě těchto parametrů můžete sami lépe zohlednit, co bude konkrétně pro vás lepší variantou, zda plyn, nebo elektřina.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz