Domů     Medicína
Testování na COVID-19 na pracovištích
Martin Macourek 25.11.2020

Masivnější testování zaměstnanců má podle odborníků vést nejen k rychlejšímu zvládnutí epidemie COVID-19 v České republice, ale samotným firmám také pomáhá řídit případné riziko nákazy a tím snižovat náklady na provoz.

„Co se týká kapacit, jsme připraveni. Disponujeme odběrovými místy i mobilními týmy odborníků, které otestují osoby přímo na pracovištích. Výsledky mohou být k dispozici během dvaceti minut od odběru,“ tvrdí Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab, která je největším soukromým poskytovatelem laboratorních služeb v České republice.

Laboratoře AeskuLab používají pro diagnostiku onemocnění COVID-19 takzvané přímé testy, které zachytí přítomnost viru v organismu. „Mezi ně patří PCR testy, jež detekují gen viru, a antigenní testy, v jejichž případě zjišťujeme přítomnost specifických virových proteinů SARS-CoV-2 v ústech a krku pacientů.

Obě varianty jsou vhodné pro akutní fázi onemocnění, diagnóza se dělá pomocí výtěru z nosohltanu,“ vysvětluje MUDr. Jana Mixová, medicínská ředitelka AeskuLab.

K dispozici jsou ale i nepřímé testy, které detekují hladinu protilátek v organismu. Jejich tvorba je normální reakcí na infekci COVID-19 a prokazuje, že pacient byl vystaven viru. Tento test je užitečný k prokázání nákazy v minulosti a indikuje částečnou ochranu proti opakované infekci, ačkoli stupeň imunity zatím není vědecky potvrzen.

Sérologické testy mohou řadě firem pomoci řídit případné riziko nákazy a optimalizovat efektivitu provozu například tím, že zaměstnavatel může využívat pracovníky, kteří již protilátky mají, tam, kde je vyšší riziko onemocnění.

A chránit tak kolegy, kteří se s  COVID-19 zatím nesetkali. „Dodržování veškerých preventivních hygienických opatření je nicméně stále na místě“, dodává MUDr. Mixová.

„V závislosti na organizaci řízení konkrétní společnosti jsme schopni připravit individuální testovací schéma, jehož cílem je minimalizovat riziko nákazy v návaznosti na styl práce v daném provozu. Jednotlivé skupiny navrhneme preventivně testovat v optimálních algoritmech dle doporučení odborných společností a Ministerstva zdravotnictví, které jsme samozřejmě připraveni modifikovat dle aktuálních potřeb, a požadavků na výrobu a provoz,“ dodává Kamil Doležel.

Související články
Medicína 8.11.2025
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice, látky jako kofein nebo alkohol, a někdy dokonce léky. Pokud tyto vlivy přetrvávají, mohou vést až k chronickým potížím. Večer, když se světla […]
Historie Medicína 5.11.2025
Co by mu tak mohli dokázat? Byl si jistý, že nic. Určitě ne to, že skvrny na jeho oblečení jsou od krve, a ne od mořidla. To ale netušil, že nedlouho předtím, než ho policisté zadrželi, objevil přední německý biolog způsob, jak jeho lež, která mu už v minulosti prošla, odhalit Jde o klíčovou součást […]
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz