Domů     Vesmír
Vynese a zároveň postupně vypustí až 96 družic
Pavel Polcar 23.11.2020

Na zářijový úspěch brněnské firmy SAB Aerospace navazuje další. Po startu rakety Vega s dispenserem, který vynesl do vesmíru najednou 53 družic, se bude firma SAB Aerospace podílet i na právě vyvíjené raketě Ariane 6.

Dodá ji kompletní zařízení zodpovědné za postupné vypouštění družic ve vesmíru – tzv. sequencer. Tuto zakázku vyhrála firma SAB Aerospace kvůli unikátnímu technologickému řešení celého sequenceru, a také díky znalosti práce v programu raket Evropské kosmické agentury.

Hlavními partnery v projektu jsou české firmy G. L. Electronic a Huld. Dohodu o spolupráci podepsali a oznámili zástupci firem na panelové diskusi konané v rámci festivalu kosmických aktivit Czech Space Week.

Firma SAB Aerospace dodá sequencer v kompletní podobě

Počínaje uzavřením kontraktu s Ariane Group na na výrobě tzv. sequenceru pro raketu Ariane 6 se brněnská firma SAB Aerospace podílí na výrobě obou evropských raket. Zatímco pro italskou raketu Vega a Vega C vyrábí nosič schopný vynést do vesmíru až 96 nejmenších satelitů, pro raketu Ariane 6 francouzské firmy Ariane Group dodá kompletní zařízení zodpovědné za vypouštění těchto družic na oběžné dráze obsahující hardware, elektroniku i software.

Jde o výbornou příležitost zúročit systematicky budované know-how a týmy potřebné k vývoji specializovaného safety-critical software,“ říká Daniel Štefl za firmu Huld, která bude mít v rámci projektu na starost psaní softwaru.

Druhým partnerem je firma G.L. Electronic, která dodá kompletní elektronické vybavení. „Účast na projektu Sequenceru pro Ariane 6 vnímáme jako další zásadní milník v oblasti vývoje, designu a výroby Hi-Rel technologií v kosmických projektech v ČR. Jako zásadní zde vidím schopnost spolupráce českých firem ve formě průmyslových konsorcií, které tak mohou nabídnout širší spektrum průmyslových aktivit jako celku a tím zvyšují úspěšnost zapojení se do významných evropských kosmických projektů,“ říká Luděk Graclík, ředitel firmy G.L. Electronic, která se SAB Aerospace spolupracuje již dlouhodobě.

Sequencer řídí postupné odpojení družic

V případě, že jsou na raketě například pouze dvě družice, stačí k jejich vypuštění běžný počítač. Využití sequenceru je nezbytné, pokud nese raketa větší množství satelitů. „Jakmile je na raketě například padesát satelitů, je potřeba jejich vypuštění naplánovat tak, aby nedošlo na oběžné dráze ke kolizi, a zároveň opustily satelity raketu ve správný moment.

To všechno je možné díky sequenceru, neboť běžný raketový počítač by tuto činnost nezvládl,“ vysvětluje Petr Kapoun, CEO SAB Aerospace.

Unikátnost právě vyvíjeného sequenceru spočívá v jeho technologickém řešení. Velikost zhruba pětikilového zařízení o rozměrech 30 x 30 x 30 centimetrů je možné přizpůsobit před každým startem rakety podle počtu připevněných satelitů.

Přidáním dalšího modulu tak dojde k navýšení kapacity zařízení a stejně tak platí, že odebráním modulu se jeho kapacita sníží. „Nebudeme tak muset vyrábět zbytečně drahé sequencery, ale vždy při jejich sestavování zohledníme počet satelitů.

Výhodou je také to, že variabilita modulů se dá rychle měnit,“ doplňuje Petr Kapoun. Dalším nezvyklým technologickým řešením je také využití velkého množství procesorů zodpovědných za odpojení družic.

Díky tomu, že budou mít svůj vlastní procesor každé tři družice, hrozí minimální riziko chyby, že by se všechny družice neodpojily.

I přesto, že aktuálně firma SAB Aerospace pracuje na zařízení pro raketu Ariane 6, už teď plánuje jeho využití i na jiných raketách. Tomu také přizpůsobuje vývoj sequenceru, který bude univerzální, modulární a standardizovaný, tak aby se dal využít k jakékoli družici a jakékoli raketě.

Související články
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz