Domů     Medicína
Očkování dětí neodkládejte, shodují se lékaři
Dagmar Garciová 23.11.2020

Pohlavním stykem i dotyky – těmito způsoby se lze nakazit lidským papilomavirem (HPV), který vyvolává například rakovinu děložního čípku, anu nebo genitální bradavice.

Kromě úplné sexuální abstinence je jedinou prevencí nákazy očkování. To však v některých ordinacích dětských lékařů zbrzdil koronavirus. Praktičtí pediatři ale apelují na rodiče, aby vakcinaci dále neodkládali. Mohli by přijít o úhradu zdravotních pojišťoven pro 13leté děti.

Obavy z očkování, včetně toho proti HPV, jsme zaznamenali už v prvních měsících pandemie. Rozhodně však nedoporučujeme, aby rodiče jakékoli očkování odkládali z jiných než zdravotních důvodů. Například právě u očkování proti HPV by děti jeho odkladem mohly přijít o úhradu,“ říká MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Očkování proti HPV chlapcům i dívkám ve věku 13 let hradí zdravotní pojišťovna. Jeden rok se může zdát jako dlouhá doba pro naočkování, některé děti to ovšem i přesto nestihnou, například kvůli odkládání a následné nemoci.

Nákaza HPV je nejčastější pohlavně přenosnou infekcí, která může způsobit hned několik závažných onemocnění. Většina nakažených prodělá infekci bezpříznakově, u některých se ale může po letech rozvinout například v karcinom děložního hrdla nebo anu.

Šíře ochrany proti HPV typům je dána výběrem vakcíny. Lékaři doporučují očkování dětí ještě před začátkem sexuálního života, v České republice ve 13 letech. „Očkování je nejúčinnější v případě, že se očkovaný ještě s virem nesetkal.

Nepřenáší se pouze pohlavním stykem, ale i mazlením a dotyky. Je třeba, aby si tělo vytvořilo protilátky v dostatečném předstihu, proto je důležité děti naočkovat včas,“ popisuje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, a dodává:

Děti jsou v koronavirové pandemii izolovány od svých vrstevníků a nejsou tolik nemocné. Bavíme se o nachlazení, rýmě a virových infekcích, které se v dětských kolektivech rychle šíří. Očkování díky tomu nemusíme přesouvat tak často, jak bývá běžné.“.

Lékaři v ordinacích dodržují bezpečnostní opatření. Kromě zvýšené hygieny dbají i na to, aby se pacienti nepotkávali v čekárnách. Každého proto zvou na přesnou dobu. „Tento model je výhodný i pro rodiče, protože ví přesný čas vyšetření a nemusí trávit čas v čekárně,“ vysvětluje MUDr. Šebková. Děti tak lze bezpečně očkovat i v této době.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz