Domů     Zajímavosti
Jak si kdo ustele, tak si lehne aneb 4 tipy pro dokonalý spánek

komerční sdělení

Spánek je tolik důležitý pro zdraví, proto je nezbytné, aby byl kvalitní – zkrátka neošizený. Jak jej poznáte? Dobře se vám vstává, nebudíte se s bolestí zad, pociťujete skutečnou energii. Jestliže vaše ráno vypadá zcela jinak, je dobré se zamyslet.

Možná je ten pravý čas změnit vaši spánkovou rutinu. Jak se konečně lépe vyspat? Nastavte si spánkový stereotyp, inspirujte se našimi 4 tipy.

Nezdravý životní styl, práce, prostředí, stres. Všechny tyto aspekty mají vliv na to, jak se vám spí. Ne vše jde naráz změnit, proto je dobré začít postupně. Měnit návyky, prostředí, ve kterém spíte, ale i vlastní myšlení.

Spánek by totiž měl mít vysoké příčky na vašem žebříčku toho, co děláte pro své zdraví. Nebojte se, dobře se vyspat nemusí být tak těžké – prozradíme vám, kde začít, co změnit a jak se jednou provždy umět kvalitně vyspat.

Ložnice je základ

Krok číslo jedna? Spánek může ovlivnit prostředí, ve kterém spíte. Zaměřte pozornost na vaši ložnici. Ta by podle odborníků neměla obsahovat televizi. Ložnice by rovněž neměla být přehlcená věcmi, naopak by se mělo jednat o čistý a vzdušný prostor, ve kterém se cítíte příjemně.

Jak si místnost zpříjemnit, aby se vám dobře spalo? Udržujte v místnosti spíše strohý, ale útulný minimalismus, volte tlumené a uklidňující barvy, každý večer před ulehnutím do postele dobře vyvětrejte a nezapomeňte místnost nepřetápět.

Nejlépe se totiž spí při nižších teplotách, ideálně okolo 18 stupňů. Vyzkoušejte to a nebudete litovat. Spáče v chladu čeká překvapení: příjemný a ničím nerušený spánek.

Nezáleží jen na posteli

Kdepak, kvalita spánku není ovlivněna jen postelí, do které denně uleháte. Ani ta nejlepší postel vás nezachrání, pokud vyberete špatnou matraci a polštář.

Právě matrace nebo špatně zvolený podhlavek mohou způsobovat nepříjemné bolesti, diskomfort a noční převalování, které narušuje křehkou rovnováhu spánku. Matrace by měla tvrdostí odpovídat vašim potřebám – ideální je ortopedická matrace, která je přizpůsobená lidské páteři.

Častou chybou je výběr špatné nosnosti matrace – vždy je potřeba sledovat, jakou nosnost výrobce uvádí a vybírat podle vlastní tělesné hmotnosti v té správné kategorii. Kromě matrace je však nutné myslet také na polštář – právě on jako tichý noční společník často způsobuje potíže s krční páteří a nepříjemnou bolest.

Jak vybrat správný polštář?

Váš spánek, vaše volba. To platí i pro polštář. Zatímco někdo preferuje vysoký polštář, jiný dává přednost nízké poloze pro spaní. Správně byste však měli vybírat podle toho, v jaké poloze jste zvyklí spát.

Jedině tak vám vaše páteř poděkuje. Jiné nároky by měl splňovat polštář pro spáče na břiše, jiné pro ty, kdo spí na zádech či na boku. Tvar lidského těla kopírují anatomické polštáře. Udržují totiž správnou polohu hlavy a krku, aniž by krční páteř a svalstvo zůstávaly během spánku v napětí.

Existují různé materiály anatomických polštářů. U těch z paměťové pěny vybírejte podle tuhosti, vybrat lze také ze syntetických či přírodních materiálů potahů. Důležitá je však vždy velikost a tvar polštáře.

Nízké jsou určeny pro spaní na břiše, vyšší pro spaní na boku. Můžete si pořídit i klasický rovný polštář z paměťové pěny, který zajistí komfortní a ničím nerušený spánek. Jak vybrat polštář? Nejen podle tvaru a určení, ale i podle vašich potřeb.

TIP: Polštáře Tempur jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který se v reakci na tělesné teplo změkčuje.

Díky tomu se snadno přizpůsobí zakřivení hlavy a páteře, aby poskytoval tu správnou podporu, ale i pohodlí.

Spánkové rituály pomáhají

Máte kolem sebe příjemný a svěží prostor, nastavenou ideální teplotu, dobrou matraci a vhodný anatomický polštář. Tak to máte téměř vyhráno. Přidejte ještě pár pravidel a vyspíte se jako nemluvně. Těsně před spaním dodržujte tato pravidla:

vyhněte se sportu, kávě, alkoholu a kouření. Naopak je čas vytvořit si usínací rituál. Dopřejte si krátkou relaxaci, pomáhá také studená sprcha, bylinkový čaj a hudba. Neméně důležitá je také pravidelnost:

snažte se chodit spát každý den ve stejnou dobu. Když vaši pozornost zaměříte na zdravý spánek, jeho vnímání se změní. Tak se nakonec změní i váš postoj ke spánku. Kvalitní odpočinek je klíčem k lepší produktivitě, zdravé energii a harmonii v životě.

Nezapomínejte na to: dopřejte si spánek, díky kterému budete vstávat s radostí, nadšením a dobrou náladou.

TIP: Nemůžete usnout? Nezůstávejte v posteli. Aby si tělo spojilo postel pouze se spánkem, projděte se po domě, dejte si čas nebo se na malou chvíli začtěte do knihy. Tak se snadno a rychle unavíte, znovu ulehnete a usnete.

Díky tomuto triku si váš mozek spojí postel s usínáním a vás tak nebudete trápit nespavost..

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz