Domů     Historie
Pražská energetika včera vs. dnes

komerční sdělení

Mohutný rozvoj elektřiny koncem 19. stol. vyvrcholil 1. 9. 1897 zahájením činnosti Elektrických podniků královského hlavního města Prahy.

V důsledku bouřlivého rozvoje průmyslu je začátkem 20. století přebudován napájecí systém. Elektrárna v Holešovicích je vybavena novou technologií, je zřízena rozvodna 22 kV a do provozu jde první kabelové vedení mezi elektrárnou Holešovice a náměstím Republiky.

Do konce první světové války jsou téměř plně elektrifikovány oblasti Starého a Nového Města, Malé Strany a Vyšehradu. Také samostatné obce Karlín, Libeň, Vinohrady a Vršovice mají vlastní distribuční síť.

1. světová válka zastavila růst spotřeby pražských odběratelů. Byly potíže s palivem. 8. února 1917 zůstala pražská doprava bez dodávky el. energie. Po válce byl vládním nařízením z 25. října 1920 upraven postup při prohlašování el.

podniků za všeužitečné. Zavádí se v oblasti celé republiky pro elektrizaci jako normální proudová soustava trojfázový proud o 50 Hz; normální napětí pro místní sítě 380/220 V, pro sítě přespolní 22k V, pro sítě dálkové 100 kV. V dalších letech v Praze rostou důležité rozvodny elektřiny, v r. 1934 je postavena ústřední budova Elektrických podniků v Praze 7.

V letech 1939 až 1945 se opakovala tatáž situace jako za 1. světové války. Energetická zařízení byla přetěžována na maximální meze únosnosti a na údržbu a obnovu se vynakládalo minimálně prostředků. Po porážce fašismu zásadní změnu v dalším vývoji energetiky na území hlavního města znamenalo znárodnění všech energetických podniků a zařízení sloužících k výrobě.

Minimální investiční činnost v letech 1948-1955 vedla ke kritické situaci v zásobování el. energií ve městě. Proto se začaly budovat nové rozvodny, které umožnily výstavbu nových obytných i průmyslových celků.

Vzhledem k nezbytnosti vyhovět stále vyšším požadavkům na distribuční soustavu bylo počátkem 70. let rozhodnuto provést přeměnu napětí z 3/0,1kV na 22/0,4kV na území celé zásobované oblasti. Dopravní problematika ve vnitřním městě donutila energetiku k ukládání kabelů do investičně náročných tunelů a kolektorů.

Po listopadu 1989 došlo k zásadním změnám. Transformace ze státního podniku na akciovou společnost proběhla úspěšně a od 1. 1. 1994 vznikla privatizací Pražská energetika, a. s. Začala se psát novodobá historie Pražské energetiky, kterou charakterizuje především mohutný investiční rozvoj do energetické sítě v Praze.

Boom stavebnictví vyžadoval dostatečné zajištění elektřiny pro vznikající nákupní centra, kancelářské budovy a obytné celky. Proto vyrostly nové rozvodny, podařilo se položit desítky kilometrů vysokonapěťových kabelů, a tím nejen dostat elektřinu ke konečnému spotřebiteli, ale také propojit jednotlivé důležité celky energetické sítě a tím zvýšit její spolehlivost.

Pražská energetika se změnila ze společnosti dříve technokratické v monopolním postavení na společnost zákaznicky orientovanou, plně otevřenou nabízející svým klientům i ostatním obyvatelům ČR inovativní produkty a spolehlivou dodávku elektřiny a plynu a v neposlední řadě také celou škálu doplňkových energetických služeb.

Další článek
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz