Domů     Zajímavosti
Jak transplantace vlasů probíhá a pro koho se hodí?

komerční sdělení

Transplantace vlasů je oblíbený kosmetický zákrok, který lidem trpícím padáním vlasů vrací sebevědomí a dobrý pocit. Jak se tento zákrok vyvíjel a proč v něm dnes hraje prim Turecko?

Podstatou vlasové transplantace je přenos vlasů z dárcovské oblasti do míst, kde už vlasový porost neroste. Vlasy rostoucí v dárcovské zóně (na temeni a týlu) totiž nepadají – a tuto vlastnost si zachovají, ať jsou přeneseny kamkoliv.

První pokusy s přenesením vlasů se datují do roku 1822, teprve ve 30. letech minulého století ale přišel japonský chirurg Shoji Okuda s metodou, jejíž princip se využívá dodnes – transplantací vlasových štěpů.

Jde o malý kousek tkáně, který obsahuje 1 až 4 vlasy, kůži, vlasové folikuly, cibulky a další komponenty potřebné k tomu, aby vlas rostl.

FUE – moderní metoda transplantace vlasů

Opravdový boom transplantace vlasů v Turecku tak nastal až počátkem tisíciletí s představením metody FUE (Follicular Unit Extraction), při které se tisíce štěpů odebírají po jednom speciální dutou jehlou.

Zákrok trvá 6 až 8 hodin a předchází mu důkladné předoperační vyšetření. Transplantace metodou FUE  není pro pacienty bolestivá (probíhá v lokální anestezii), nevzniká při ní jizva – jako u starších technik – a rekonvalescence je mnohem rychlejší.

S odběrem začíná vždy chirurg – a po ujištění, že jsou odebrané štěpy v pořádku, přebírá odběr několik zkušených, certifikovaných techniků.

Část techniků se mezitím věnuje úpravě odebraných štěpů; každý z nich pod mikroskopem očistí od přebytečné tkáně a vloží je do živného roztoku s růstovými faktory, který zabraňuje jejich odumření.

Trvá totiž několik hodin, než se odebrané štěpy vloží do tzv. kanálků. Jde o „kapsy“ v kůži, které chirurg otevírá v místě, kde už vlasy nerostou. Jde o nejdůležitější část operace; kanálky se musí vytvořit pod určitým úhlem a v určité hloubce.

V opačném případě hrozí, že se transplantované vlasy neujmou, popř. porostou v nepřirozeném úhlu.

Na špičkových klinikách se k tomuto úkonu využívá mikroskalpel se safírovou čepelí. Tato relativně nová metoda se označuje jako Sapphire FUE a oblibě se těší především v tureckém Istanbulu. Ne náhodou se Istanbul označuje – i díky vysoké koncentraci špičkových transplantačních pracovišť – jako hlavní město vlasových transplantací.

Hodí se transplantaci vlasů i pro vás?

Zákrok můžete podstoupit, pokud:

trpíte dědičným plešatěním (tzv. androgenní alopecií),

je vám mezi 25 a 65 lety,

jste v dobrém zdravotním stavu,

máte dostatek vlasů v dárcovské oblasti (zhodnotí transplantační klinika).

S výběrem vhodné kliniky vám mohou pomoci i české agentury. Pokud tedy trpíte vypadáváním vlasů, neházejte flintu do žita – řešení vašeho problému existuje.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz