Domů     Zajímavosti
Enzymy pomáhají čistit naše oblečení

komerční sdělení

Téměř všechny biochemické reakce jsou řízeny enzymy a díky tomu nám dovedou pomoci v mnoha oblastech našeho života. Skvělým příkladem, kde bychom to možná na první pohled nečekali, je běžné praní prádla.

Špína na oblečení pochází z vnějšího prostředí i našeho těla

Špína na oblečení je kombinací částic, které vlákna absorbují z venkovního prostředí, jako například kouř, emise nebo pyl, s často neviditelným znečištěním, které pochází z našeho těla, například v podobě potu nebo odumřelých kožních buněk.

Tyto nečistoty tvoří dokonce 70 % z toho, co ulpívá na našem oblečení! Z toho vyplývá, že pro hygienickou čistotu je nezbytné odstraňovat nejen viditelnou špínu, ale i tu mikroskopickou, která se nachází uvnitř a mezi vlákny.

Pokud je neviditelné znečištění na oblečení ponecháno po delší dobu, můžou se na něm objevit nevzhledné žluté skvrny, oblečení zašedne nebo dokonce začne zapáchat.

Mořské řasy inspirací pro naše čisté ponožky

Vědci zkoumali důvod, proč zůstávají trupy lodí čisté a objevili mořské řasy, které udržují své okolí v čistotě pomocí enzymu fosfodiesteráza, který rozkládá lepkavá spojení molekul. Napadlo je, že tento nový enzym by mohl vést k vyšší účinnosti i u pracích prostředků, které by fungovaly i při nižších teplotách okolo 20 °C, jako panují v mořích a oceánech.

Studie kromě úspory energie navíc ukázaly, že praní v chladnější vodě může zabránit uvolňování některých mikrovláken z tkanin do vodního systému.

Enzymy v boji za čisté oblečení

Značka Ariel na základě nejnovějších poznatků ze světa enzymů přichází s novou technologií Purezyme™, která rozpouští slepené skvrny na oblečení. Purezyme™  působí jako katalyzátor k rozložení vrstvy slepených nečistot během praní, odlepuje je od vláken tkaniny a urychluje proces čištění, takže oblečení zůstane jasnější, bělejší a bez nepříjemných pachů.

 UV světlo ukáže i neviditelnou špínu

Stopy potu sice pouhým okem nevidíme, ale můžeme přizvat drobného pomocníka, který nám je rychle odhalí. Tímto pomocníkem je UV pero nebo lampička! Díky pouhému posvícení na oblečení se rychle ukáže, kde enzymy technologie Purezyme™ ve vláknech i mezi nimi působily nebo kde byl použitý prací prostředek bez těchto speciálních enzymů a na oblečení zůstaly neviditelné nečistoty.

Uchovávejte mimo dosah dětí. Více na www.keepcapsfromkids.eu.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz