Domů     Zajímavosti
Investice do tepelného čerpadla

komerční sdělení

V aktuální situaci většina českých domácností se snaží co nejlépe zhodnotit své finance do budoucna. Proč tedy neinvestovat do zařízení, které vám ročně může ušetřit až 20 000 za energie? Seznamte se s tepelnými čerpadly a jaké výhody vám nabízí..

Nejúspornější vytápěcí systém = tepelné čerpadlo

Tepelná čerpadla jsou hospodárná zařízení, která efektivně využívají elektrickou energii na vytápění domácnosti. Například oproti elektrokotli můžete ušetřit až 66 % za energie. Tím můžete výrazně ušetřit nejen rodinnému rozpočtu, ale i životnímu prostředí.

Životnost moderních tepelných čerpadel se pohybuje v rozmezí 20-30 let. Přičemž finanční návratnost při správném využívání zařízení můžete očekávat v prvních 10 letech.

Jak je možné, že tepelné čerpadlo tolik ušetří?

Tepelná čerpadla oproti jiným tepelným systémům využívá přírodní zdroje, které jsou k dispozici v neomezeném množství zcela zdarma.

V praxi vypadá provoz tak, že tepelné čerpadlo odebírá zbytkové teplo z okolního prostředí (vzduch, země nebo voda) a stlačením ho převádí na vyšší teplotní hladinu, která je následně předávána do vody. Teplá voda, ohřátá až na 65°C, je poté rozvedena do topné soustavy domu.

Ke svému provozu potřebuje tepelné čerpadlo, stejně jako jiné spotřebiče, elektřinu. Ovšem mnohem méně něž například elektrokotel. Tepelnému čerpadlu stačí na výrobu 3,5 kWh tepelné energie pouze 1 kWh elektrické energie. Tudíž 2,5 kWh tepla máte díky tepelnému čerpadlu zcela zdarma.

Jaké výhody vám může tepelné čerpadlo nabídnout?

Tepelné čerpadlo kromě úspor nabízí vysokou variabilitu využití. Zvládne jak vytápění domácnosti, tak i ohřev užitkové vody, bazénu či v létě zastat funkci klimatizace. To vše za minimální náklady.

Roční úspory za energie až 70 %.

Stabilní a poměrně rychlou návratnost investice.

Dlouholetou životnost minimálně 20 let.

Tepelný komfort bez námahy a časté údržby.

Možnost využití státní dotace

Snížení uhlíkové stopy a přispění životnímu prostředí.

H2: Které tepelné čerpadlo je pro vaši domácnost to pravé?

Na trhu existují čtyři druhy tepelných čerpadel, přičemž každé z nich má své specifické vlastnosti a výhody. Nejoblíbenějším vytápěcím systémem u nás je tepelné čerpadlo vzduch voda, které nabízí nejpříznivější pořizovací cenu a stabilní výkon pro většinu území ČR. Jeho hlavní výhodou, kromě nízké ceny, je jednoduchá a rychlá instalace. Proto se tepelné čerpadlo vzduch voda hodí pro všechny typy objektů.

Do horských oblastí, kde dochází k častým mrazům, je vhodnější tepelné čerpadla země voda, které nabízí stabilnější výkon. Do menších bytů či kanceláří je vhodné tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Majitelé vodních zdrojů mohou přemýšlet o tepelném čerpadlu voda voda.

Nižší investice díky státní dotaci

Jako majitel či spolumajitel rodinného domu určeného k trvalému bydlení máte šanci získat státní dotaci na pořízení tepelného čerpadla.

Dotační částky se pohybují od 25 000 do 120 000 Kč včetně nabízených bonusů. Díky tomu můžete nejen výrazně snížit vaší počáteční investici, ale i urychlit finanční návratnost do zařízení.

 

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz