Domů     Zajímavosti
Moderní prostor pro práci? Minimalistická, ale funkční kancelář

komerční sdělení

V kanceláři lidé tráví značnou část dne, navíc do jisté míry ovlivňuje jejich produktivitu. Jaký prostor má pozitivní vliv na výsledky jedince? Nahlédněte s námi pod pokličku aktuálních trendů ve světě designu a zařizování moderních pracoven.

Nechte se inspirovat a zařiďte si pracovnu, ve které je radost mířit do cíle a plnit pracovní povinnosti.

Workplace experience. Souhrn pocitů, emocí a nálady, kterou ovlivňuje pracovní místo a okolí v blízkosti pracovníka. Ať už pracujete doma nebo v kanceláři, je dobré cítit se dobře a mít okolo sebe vzdušný a funkční prostor.

Pocity, které máte v tomto koutě interiéru, se totiž dost často odrážejí na pracovních výsledcích. Jaké trendy panují v budování ideální kanceláře?.

Kreativní hrátky s prostorem

Kdepak, už dávno neplatí, že kancelář rovná se místnost. Díky vychytávkám na trhu můžete vykouzlit pracovní kout i v přeplněné místnosti. Oddělit místo pro práci lze paravanem, nábytkovými solitéry, závěsy, ale i posuvnými stěnami, rostlinami nebo jen náznakem.

Existují už i mini pracovny, které dokonce můžete umístit do prostoru – jde o prosklené moderní kukaně, ve kterých můžete ničím nerušeni pracovat. Tato možnost není pro každého, ale kreativitu tvůrcům rozhodně nelze upřít.

Je čas stát namísto sezení!

Hodiny sezení se často odráží na zdravotním stavu zaměstnance. Pracujete i vy v sedě? Bolí vás záda? Pak by i vaše pracovní zázemí sneslo menší úpravu v duchu trendů – a sice atraktivní vysoký stůl, určený pro práci ve stoje. Pokud navíc potřebujete práci v sedě a ve stoje kombinovat, pak můžete do pracovny pořídit speciální nastavitelný stůl, který lze kdykoli během dne posunout do výšky – ulevíte zádům a hned se vám bude lépe pracovat. Ostatně, přesvědčte se sami.

Technika při ruce

Ani v minimalistické kanceláři nesmí být nouze o nezbytné pomocníky, které potřebujete pro vaši práci. Zpravidla se kromě počítače neobjedete bez tiskárny, kopírky, skeneru. Ale proč to nemít v jednom?

Jak vybrat tu pravou tiskárnu do pracovny? Je třeba volit mezi inkoustovou a laserovou tiskárnou.

Vybírat byste však měli nejen podle základního rozdělení, ale také podle rozměrů, funkcí a důležitých parametrů. Moderní přístroje jsou naštěstí mnohdy multifunkční – v kanceláři tak zabere místo pouze jeden produkt, který však zvládne úkony, jako jsou tisk, skenování i kopírování.

Pozor si však dejte na výběr vhodných tonerů do tiskárny – vybírejte vždy tonery, které vám zajistí životnost tiskárny i požadovanou kvalitu tisku.

TIP: Víte, že originální a vypotřebované tonery někteří prodejci vykupují? Výkup použitých tonerů šetří životní prostředí, navíc tak můžete pořídit levněji nové náplně. Ušetřit tak můžete i na tisku.

Ergonomický nábytek

Při práci nejde jen o vzhled nábytku, ale především o ergonomii – tedy o jeho přizpůsobení tělu a jeho potřebám. Tyto vlastnosti by měla odrážet kancelářská židle či křeslo. Moderní kancelářské židle už jsou tak propracované, že zpravidla skvěle vypadají a umožňují odpočinek rukám, nohám i páteři.

Mohou za to propracované područky a podnožky, opěrka hlavy i houpací systém, který vám usnadní pohupování jako náhradu mírného pohybu. Některé židle jsou opatřeny systémem pro posílení některých svalů – troufli byste si při zaměstnání pracovat nejen na zadaných úkolech, ale i na svém těle?

Světlo, vzdušnost, otevřenost

Klíčovým prvkem moderních pracoven je minimalismus – a to ať už se zamyslíte nad sdílenými prostory, korporátními open space místy nebo domácími pracovnami. Pro architekty je důležitý je především přísun přirozeného denního světla, které ve večerních hodinách nahrazují propracované světelné systémy.

Minimalismus, který patří mezi oblíbené směry návrhářů interiérů, boduje také při budování pracovního zázemí. Nábytek je vzdušný, kanceláře jsou prostorné a umožňují volný tok energie. Pracovníci tak nemají pocit zahlcení, naopak se v otevřených prostorách cítí lépe.

Co nesmí chybět?

Shrnuto a podtrženo: v trendy kanceláři převažuje spíše nábytek čistých linií, který pomáhá zachovat vzdušnost prostoru. Kromě moderní techniky a výbavy zaměstnance či podnikatele by nemělo chybět ani kvalitní osvětlení.

Při ruce je však potřeba mít také dostatek úložného prostoru. Stále oblíbené jsou jednoduché kontejnery, komody nebo předělové stěny, které vytvářejí dostatek místa pro ukládání dokumentů či potřebných věcí.

Nakonec by však neměla chybět ani tolik důležitá zeleň – ta totiž uleví unaveným očím, oživí pracovní místo a dodá mu tu pravou pozitivní energii. To, aby byl pracovní zážitek nakonec skutečně příjemný.

TIP: Individualita je důležitá – nebojte se do moderní kanceláře promítnou vaši tvořivost či osobitost. Vlastní dekorace, barvy či doplňky dodají místu pozitivní náboj.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz