Domů     Zajímavosti
Moderní prostor pro práci? Minimalistická, ale funkční kancelář

komerční sdělení

V kanceláři lidé tráví značnou část dne, navíc do jisté míry ovlivňuje jejich produktivitu. Jaký prostor má pozitivní vliv na výsledky jedince? Nahlédněte s námi pod pokličku aktuálních trendů ve světě designu a zařizování moderních pracoven.

Nechte se inspirovat a zařiďte si pracovnu, ve které je radost mířit do cíle a plnit pracovní povinnosti.

Workplace experience. Souhrn pocitů, emocí a nálady, kterou ovlivňuje pracovní místo a okolí v blízkosti pracovníka. Ať už pracujete doma nebo v kanceláři, je dobré cítit se dobře a mít okolo sebe vzdušný a funkční prostor.

Pocity, které máte v tomto koutě interiéru, se totiž dost často odrážejí na pracovních výsledcích. Jaké trendy panují v budování ideální kanceláře?.

Kreativní hrátky s prostorem

Kdepak, už dávno neplatí, že kancelář rovná se místnost. Díky vychytávkám na trhu můžete vykouzlit pracovní kout i v přeplněné místnosti. Oddělit místo pro práci lze paravanem, nábytkovými solitéry, závěsy, ale i posuvnými stěnami, rostlinami nebo jen náznakem.

Existují už i mini pracovny, které dokonce můžete umístit do prostoru – jde o prosklené moderní kukaně, ve kterých můžete ničím nerušeni pracovat. Tato možnost není pro každého, ale kreativitu tvůrcům rozhodně nelze upřít.

Je čas stát namísto sezení!

Hodiny sezení se často odráží na zdravotním stavu zaměstnance. Pracujete i vy v sedě? Bolí vás záda? Pak by i vaše pracovní zázemí sneslo menší úpravu v duchu trendů – a sice atraktivní vysoký stůl, určený pro práci ve stoje. Pokud navíc potřebujete práci v sedě a ve stoje kombinovat, pak můžete do pracovny pořídit speciální nastavitelný stůl, který lze kdykoli během dne posunout do výšky – ulevíte zádům a hned se vám bude lépe pracovat. Ostatně, přesvědčte se sami.

Technika při ruce

Ani v minimalistické kanceláři nesmí být nouze o nezbytné pomocníky, které potřebujete pro vaši práci. Zpravidla se kromě počítače neobjedete bez tiskárny, kopírky, skeneru. Ale proč to nemít v jednom?

Jak vybrat tu pravou tiskárnu do pracovny? Je třeba volit mezi inkoustovou a laserovou tiskárnou.

Vybírat byste však měli nejen podle základního rozdělení, ale také podle rozměrů, funkcí a důležitých parametrů. Moderní přístroje jsou naštěstí mnohdy multifunkční – v kanceláři tak zabere místo pouze jeden produkt, který však zvládne úkony, jako jsou tisk, skenování i kopírování.

Pozor si však dejte na výběr vhodných tonerů do tiskárny – vybírejte vždy tonery, které vám zajistí životnost tiskárny i požadovanou kvalitu tisku.

TIP: Víte, že originální a vypotřebované tonery někteří prodejci vykupují? Výkup použitých tonerů šetří životní prostředí, navíc tak můžete pořídit levněji nové náplně. Ušetřit tak můžete i na tisku.

Ergonomický nábytek

Při práci nejde jen o vzhled nábytku, ale především o ergonomii – tedy o jeho přizpůsobení tělu a jeho potřebám. Tyto vlastnosti by měla odrážet kancelářská židle či křeslo. Moderní kancelářské židle už jsou tak propracované, že zpravidla skvěle vypadají a umožňují odpočinek rukám, nohám i páteři.

Mohou za to propracované područky a podnožky, opěrka hlavy i houpací systém, který vám usnadní pohupování jako náhradu mírného pohybu. Některé židle jsou opatřeny systémem pro posílení některých svalů – troufli byste si při zaměstnání pracovat nejen na zadaných úkolech, ale i na svém těle?

Světlo, vzdušnost, otevřenost

Klíčovým prvkem moderních pracoven je minimalismus – a to ať už se zamyslíte nad sdílenými prostory, korporátními open space místy nebo domácími pracovnami. Pro architekty je důležitý je především přísun přirozeného denního světla, které ve večerních hodinách nahrazují propracované světelné systémy.

Minimalismus, který patří mezi oblíbené směry návrhářů interiérů, boduje také při budování pracovního zázemí. Nábytek je vzdušný, kanceláře jsou prostorné a umožňují volný tok energie. Pracovníci tak nemají pocit zahlcení, naopak se v otevřených prostorách cítí lépe.

Co nesmí chybět?

Shrnuto a podtrženo: v trendy kanceláři převažuje spíše nábytek čistých linií, který pomáhá zachovat vzdušnost prostoru. Kromě moderní techniky a výbavy zaměstnance či podnikatele by nemělo chybět ani kvalitní osvětlení.

Při ruce je však potřeba mít také dostatek úložného prostoru. Stále oblíbené jsou jednoduché kontejnery, komody nebo předělové stěny, které vytvářejí dostatek místa pro ukládání dokumentů či potřebných věcí.

Nakonec by však neměla chybět ani tolik důležitá zeleň – ta totiž uleví unaveným očím, oživí pracovní místo a dodá mu tu pravou pozitivní energii. To, aby byl pracovní zážitek nakonec skutečně příjemný.

TIP: Individualita je důležitá – nebojte se do moderní kanceláře promítnou vaši tvořivost či osobitost. Vlastní dekorace, barvy či doplňky dodají místu pozitivní náboj.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz