Domů     Medicína
Kdo se v nich má vyznat? Rozluštíme spolu inkontinenční pomůcky

komerční sdělení

Pokud jste se také právě ocitli „na lodi“ s lidmi, kterým se inkontinence nevyhnula, určitě máte v hlavě pořádný zmatek. Proč právě já? To je nejčastější otázka, kterou si všichni říkají. Jenže inkontinence nemá slitování. Objeví se u kohokoliv bez rozdílu věku a příliš se neptá na dovolení.

Takže pokud jste žili dosud s vědomím, že inkontinence rovná se starý nemocný člověk, právě jste zjistili, že to byl mýtus. Jak je to možné? Bude to nejspíš tím, že o úniku moči nikdo moc nemluví. Natož o tom svém.

Kde začít?

Jenže co teď s tím? Říkáte si. Inkontinence je tady. Vaší hlavě bude asi dlouho trvat, než si dovolí přiznat, že i vy patříte mezi inkontinentní. Měli byste ale vědět, že se rozhodně nemusí jednat o trvalý stav.

Druhů inkontinence, potažmo příčin vzniku inkontinence je hrozně moc. Jedno je celkem jisté. Vyšetření inkontinence u lékaře se nejspíš nevyhnete.

Ale nebojte, diagnóza inkontinence není nikterak drastický zákrok. Vlastně se jedná o souhrn úkonů, které dohromady vedou ke zjištění příčiny inkontinence a nastavení vhodné léčby. I zde platí pravidlo, čím dříve začnete problém řešit, tím lepší je prognóza.

Ať už navštívíte praktického lékaře, urologa nebo ženy gynekologa, všichni tito odborníci mají obrovské množství zkušeností s léčbou inkontinence. Možná bude třeba upravit životosprávu, možná vám lékař doporučí cvičení na posilování pánevního dna. Zvolit může také medikamenty nebo operativní zákrok.

Zachovejte klid – řešení existuje

Věřte nebo ne, jedna z prvních věcí, kterou budete muset udělat, je pořízení vhodných inkontinenčních pomůcek. Jedná se o vložky nebo plenkové kalhotky. Jedině s nimi budete mít pocit jistoty a bezpečí a nestane se vám trapas, když nestihnete doběhnout na toaletu.

Samovolný únik moči je k vzteku. Můžete se stokrát přesvědčovat, že moč zůstane, tam kde má. Při inkontinenci si ale tělo dělá co chce a moč odchází kdykoliv se jí zlíbí, třeba když se zrovna budete s kolegy v práci smát nebo když v obchodě zvednete karton s mlékem. S inkontinenčními pomůckami ale můžete být v klidu.

Správně si vybrat, to je podstata všeho

Jenže jaké inkontinenční pomůcky vybrat? Koukali jste se na nabídku? Je jich tolik, že byste se v nich mohli zorientovávat několik let.

A objevují se stále nové a nové. Takže co? Co byste měli vědět, je to, že při lehkém úniku moči si vystačíte s inkontinenčními vložkami. Zde záleží, zda jste žena nebo muž, protože inkontinenční vložky jsou pro každé pohlaví jinak tvarované.

Ty dámské jsou hodně podobné menstruačním. Ženy jejich vzhled příliš nepřekvapí. Také u inkontinenčních vložek najdete lepítka ze spodní strany a křidélka… Muži mají speciální tvar vložek. Vybrat si mohou z tvaru misky nebo kapsy.

Vložky vždy poslouží jen při úniku malého množství moči. Jestli přemýšlíte, kterým stupněm inkontinence vás život obdařil, spolehlivou odpověď vám dá pouze lékař na základě vyšetření.

I se silnou inkontinencí lze nadále komfortně žít

U středního až těžkého stupně inkontinence bude třeba sáhnout po inkontinenčních plenkových kalhotkách. I zde je samozřejmě na výběr hned několik variant. Aktivní osoby jistě ocení navlékací plenkové kalhotky.

Na trhu jsou dnes už kalhotky v designu spodního prádla, barevné, černé, s potiskem, kalhotky s vyšším pasem,… Opravdu je z čeho vybírat. Ležícím pacientům lépe poslouží kalhotky zalepovací. Ty mají lepítka jako dětská papírová plenka.

Savé jádro mají posunuté o něco více do zadní části, takže jsou vhodné při střední a těžké inkontinenci na noc.

Léčba inkontinence je často zdlouhavá a dost často o nervy. Má ale smysl se jí věnovat. Obava z trapasu úniku moči na veřejnosti je velký psychický nápor. Spolu s inkontinenčními pomůckami je možné i nadále žít komfortní plnohodnotný život. Užívejte si každého dne naplno.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz