Domů     Zajímavosti
MANUKA: Strom života a symbol Nového Zélandu
Jan Zelenka 16.6.2020

Pokud na něčem pracujete desítky milionů let, tak jako včely na produkci medu, musí to dosáhnout takřka dokonalosti. Med se nekazí, nemnoží se v něm mikroorganismy. Na pouhý „výzvratek“ natráveného obsahu včelího žaludku je to slušná bilance.

A med manuka je pak diamantem mezi medy. Proč?.

Med je vysoce kalorická železná zásoba, která má včelám zaručit přežití do dalšího jara. Živí se jim vyvíjející se larvy i dělnice, které díky němu generují teplo pro úl. Je to superpotravina tvořena ze 181 různých substancí.

Obsahuje 78 procent fruktózy a glukózy, 17 procent vody, 1 procento pylu a další vitamíny, enzymy, aminokyseliny, proteiny, včetně 28 různých minerálů. Doslova koncentrovaná energie, jež nemá v přírodě obdoby.

A stojí za ní hodně práce. Jedna čajová lžička medu vyžaduje 499 cest od louky k úlu, 49 900 navštívených květů, 760 nalétaných km a celoživotní (7týdenní) práce minimálně jedné včely. Tohle je „normální“ med, manuka má ale ještě něco jiného.

Medová alchymie

Jde o novozélandský a australský druh medu z rostliny balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Tato rostlina, nazývaná původním domorodým názvem právě jako manuka, je nejrozšířenější druh rodu balmín, pěstuje se pro své květy a v poslední době i pro objevené léčebné účinky.

Med manuka byl produkován včelami dovezenými ze starého kontinentu, ale v prvních desetiletích po příchodu Evropanů (na počátku 19. století) nepřitahoval pozornost z důvodu své specifické chutě. Teprve v 30. letech minulého století, kdy bylo zpozorováno, že dobytek spásající lidmi odmítaný med není nemocný, se medu začala věnovat pozornost.

První med s neobvyklými přírodními vlastnostmi

Původní obyvatele ostrovů – Maorové – a první osadníci měli ve zvyku žvýkání mladých výhonků keřů manuka a pít nápoje z jeho semen za účelem léčby úplavice a průjmu. Odvar z listů pomáhal zmírnit příznaky infekce močových cest a zmírnit horečku.

Naproti tomu odvar z kůry se používal ke zmírnění zácpy a koliky, otoku očí a pomáhal zmírnit účinky popálení. Používal se jako prostředek na uklidnění a na pomoc při usínání.

A pak se do práce pustily evropské včely…

Může za to methylglyoxal?

Manuka med je dodnes předmětem rozsáhlých vědeckých výzkumu o jeho pozoruhodných vlastnostech, které jej odlišují od ostatních medů a činí ho tak po celém světě vysoce ceněným. A velmi drahým – 250 gramů stojí běžně přes 1000 korun.

Výroba medu manuka vyžaduje zvláštní péči a rozsáhlé zkušenosti. Med je výjimečný hlavně kvůli přirozeně se vyskytující sloučenině methylglyoxal (MGO; C3H4O2). Jedním z předních výzkumníků zkoumajících vlastnosti medu je prof.

Thomas Henle, autorita v oblasti analýzy potravin v Evropské Unii. Spolu se svými spolupracovníky na Technické univerzitě v Drážďanech zjistil, že jediný faktor odpovědný za specifické vlastnosti medu, je právě methylglyoxal.

Tato sloučenina se vyskytuje v medu manuka v nebývale velkém množství, které není dostupné nikde jinde. Výsledky výzkumů prof. Henleho byly publikovány v Molecular Nutrition & Food Research Journal v lednu 2008.

Více informací naleznete zde: www.medymanuka.cz.

reklama
Související články
Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v kontaktu možná víc, než bychom si uvědomovali. Kolují nám v krvi, zaplňují naše plíce, dokonce i střeva. A to pořád není to nejhorší… Podle posledních závěrů vdechnou lidé ročně zhruba 22 000 000 mikro i nanoplastů. A to jednoduše proto, že jsou prakticky všude, v […]
Procházka v lese, spojená se sběrem hub nebo lesního ovoce, je příjemná záležitost. Ale na různých místech světa můžete narazit také na takzvané potravinové lesy, které sice les připomínají, ale plní jiný účel Jde hlavně o pomoc lidem, kteří mají problémy se zásobováním potravinami. Například v USA existuje více než 6500 venkovských a městských oblastí, […]
Bylo to právě (tepelně zpracované) maso, které nasměrovalo člověka na jinou vývojovou linii oproti jiných hominidům (lidoopům). Tisíce staletí zažitá tradice, že maso pochází výhradně ze zvířat, už ale neplatí. Je tu nový druh – maso laboratorní. Letošní rok mohou Američané označit za zlomový. Po Singapuru se totiž západní velmoc stala druhou na světě, která […]
Hlavním tématem letošního ročníku Noci vědců je „tajemství“. Avšak několik lákadel, které na 6. října připravuje Slezská univerzita v Opavě, můžeme prozradit už nyní. V nabídce je například vesmír, umělá inteligence, hry pro děti, ochutnávka středověké kuchyně nebo jedlého hmyzu. Vstup je zdarma. Dlouho do noci budou mít otevřena všechna tradiční univerzitní místa a budovy […]
V současné době patří Česká republika mezi pět největších pěstitelů chmele na světě. Nejvyužívanější odrůdou při výrobě českého piva je chmel, pocházející ze Žatecké chmelařské oblasti. Dalšími oblastmi pěstování chmele jsou Úštěcko a pak Tršická pánev s lokalitami na Přerovsku, Olomoucku a Hranicku. Právě odtud pochází chmel pro nové pivo Litovel Josef…   České odrůdy chmele […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz