Domů     Zajímavosti
MANUKA: Strom života a symbol Nového Zélandu
Jan Zelenka 16.6.2020

Pokud na něčem pracujete desítky milionů let, tak jako včely na produkci medu, musí to dosáhnout takřka dokonalosti. Med se nekazí, nemnoží se v něm mikroorganismy. Na pouhý „výzvratek“ natráveného obsahu včelího žaludku je to slušná bilance.

A med manuka je pak diamantem mezi medy. Proč?.

Med je vysoce kalorická železná zásoba, která má včelám zaručit přežití do dalšího jara. Živí se jim vyvíjející se larvy i dělnice, které díky němu generují teplo pro úl. Je to superpotravina tvořena ze 181 různých substancí.

Obsahuje 78 procent fruktózy a glukózy, 17 procent vody, 1 procento pylu a další vitamíny, enzymy, aminokyseliny, proteiny, včetně 28 různých minerálů. Doslova koncentrovaná energie, jež nemá v přírodě obdoby.

A stojí za ní hodně práce. Jedna čajová lžička medu vyžaduje 499 cest od louky k úlu, 49 900 navštívených květů, 760 nalétaných km a celoživotní (7týdenní) práce minimálně jedné včely. Tohle je „normální“ med, manuka má ale ještě něco jiného.

Medová alchymie

Jde o novozélandský a australský druh medu z rostliny balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Tato rostlina, nazývaná původním domorodým názvem právě jako manuka, je nejrozšířenější druh rodu balmín, pěstuje se pro své květy a v poslední době i pro objevené léčebné účinky.

Med manuka byl produkován včelami dovezenými ze starého kontinentu, ale v prvních desetiletích po příchodu Evropanů (na počátku 19. století) nepřitahoval pozornost z důvodu své specifické chutě. Teprve v 30. letech minulého století, kdy bylo zpozorováno, že dobytek spásající lidmi odmítaný med není nemocný, se medu začala věnovat pozornost.

První med s neobvyklými přírodními vlastnostmi

Původní obyvatele ostrovů – Maorové – a první osadníci měli ve zvyku žvýkání mladých výhonků keřů manuka a pít nápoje z jeho semen za účelem léčby úplavice a průjmu. Odvar z listů pomáhal zmírnit příznaky infekce močových cest a zmírnit horečku.

Naproti tomu odvar z kůry se používal ke zmírnění zácpy a koliky, otoku očí a pomáhal zmírnit účinky popálení. Používal se jako prostředek na uklidnění a na pomoc při usínání.

A pak se do práce pustily evropské včely…

Může za to methylglyoxal?

Manuka med je dodnes předmětem rozsáhlých vědeckých výzkumu o jeho pozoruhodných vlastnostech, které jej odlišují od ostatních medů a činí ho tak po celém světě vysoce ceněným. A velmi drahým – 250 gramů stojí běžně přes 1000 korun.

Výroba medu manuka vyžaduje zvláštní péči a rozsáhlé zkušenosti. Med je výjimečný hlavně kvůli přirozeně se vyskytující sloučenině methylglyoxal (MGO; C3H4O2). Jedním z předních výzkumníků zkoumajících vlastnosti medu je prof.

Thomas Henle, autorita v oblasti analýzy potravin v Evropské Unii. Spolu se svými spolupracovníky na Technické univerzitě v Drážďanech zjistil, že jediný faktor odpovědný za specifické vlastnosti medu, je právě methylglyoxal.

Tato sloučenina se vyskytuje v medu manuka v nebývale velkém množství, které není dostupné nikde jinde. Výsledky výzkumů prof. Henleho byly publikovány v Molecular Nutrition & Food Research Journal v lednu 2008.

Více informací naleznete zde: www.medymanuka.cz.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz