Domů     Medicína
Obezita komplikuje početí
Pavel Polcar 11.6.2020

Cukrovka, vysoký krevní tlak a také neplodnost – to vše má na svědomí obezita. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2018 trpí v České republice obezitou 18 % žen a 20 % mužů.

Vysoká hmotnost přitom negativně ovlivňuje tvorbu hormonů a způsobuje poruchy menstruace a ovulace. U mužů zase zhoršuje kvalitu spermiogramu. Lékaři proto doporučují obézním, aby alespoň půl roku před plánovaným založením rodiny změnili životní styl. To platí jak pro přirozené početí, tak pro asistovanou reprodukci (IVF).

Ne každý člověk, který trpí nadváhou nebo obezitou, bude mít potíže s početím dítěte. Je ale prokázáno, že obezita ovlivňuje hormonální situaci v těle ženy. V tukové tkáni se totiž produkují hormony, které způsobují nepravidelný cyklus.

Může jít o poruchy menstruace nebo ovulace. Pacientky to bohužel většinou nerady slyší a nechtějí si přiznat, že by problém s početím mohl být právě v jejich životním stylu,“ říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Podle lékařů nebývá překážkou početí dítěte mírná nadváha, ale opravdu až obezita, kdy index tělesné hmotnosti (BMI) přesáhne číslo 30. „Přibližně 20 % pacientek, které se u nás chtějí léčit, má problém s vyšší hmotností.

V některých státech lékaři pacientky, které přesáhnou určitou hranici BMI, ani neléčí. Nejprve jim doporučí poradní programy pro snížení hmotnosti a úpravu životního stylu. Za úspěch se obecně považuje snížení hmotnosti alespoň o 5 %,“ vysvětluje MUDr. Pavel Otevřel z kliniky reprodukční medicíny Reprofit.

Obezita nebývá problémem pouze při početí dítěte, významně ovlivňuje i těhotenství a porod. „Cílem léčby neplodnosti není počít, ale porodit zdravé dítě. U obézních matek je vyšší riziko potratů i předčasných porodů.

Setkáváme se také s vyšším výskytem těhotenské cukrovky a vysokým tlakem. V případě, že je dítě rozeno císařským řezem, dochází často ke špatnému hojení jizvy. Na zdraví není ohrožena pouze matka, ale i dítě.

Špatnou výživou v těhotenství získává miminko sklon k poruchám metabolického systému a rodí se abnormálně velké,“ popisuje MUDr. Machač.

Obezita neovlivňuje jen plodnost žen, přestože jsou u nich změny lépe prokazatelné. Podle lékaře má vliv i na spermie. „Obézní muži mohou mít problém se samotnou souloží. Je třeba si také uvědomit, že nestačí pouze zplodit dítě, ale je třeba se o něj i postarat.

Obezita a s ní často spojený nezdravý životní styl negativně ovlivňují kvalitu života a lidem hrozí závažné zdravotní komplikace v podobě cukrovky, vysokého tlaku a dalších nemocí,“ říká MUDr. Machač.

Početí dítěte komplikuje nejen obezita, ale i výrazná dieta, a to zejména u žen. Mezi dietou a snahou o přirozené početí či IVF by měly uplynout alespoň tři měsíce. „Při rozpadu tukových buněk se tvoří látky, které mohou poškozovat DNA, což vede i k poruše plodnosti. .

Z toho důvodu doporučuji všem pacientkám pouze pozvolné zdravé hubnutí, a to s dostatečným předstihem před početím dítěte,“ uzavírá MUDr. Otevřel.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz