Domů     Zajímavosti
Sex jako těžká dřina
Martin Janda 26.5.2020

Některé australské či oceánské kmeny dodnes nevěří, že mezi pohlavním stykem a početím dítěte existuje přímá souvislost. Do ženy podle jejich představ vstoupí skrze pochvu duch dítěte a poté získá v děloze své tělo.

Je jasné, že při takovýchto panujících představách prožily domorodé ženy většinu svého života v těhotenství. Například v jednom kmeni žijícího u australského zálivu Carpentaria měly ženy průměrně 18 dětí..

Pokud tedy žena byla „oplozena“ duchem, k čemu byl muž? Ten svým údem „klestil“ duchovi cestu, aby se do dělohy dostal snáze. Samozřejmě, že ne všem Aborigincům uniklo, jak vlastně děti přicházejí na svět. Jeden kmen říká dětem „Džumarguli“, což v překladu znamená „Těžká dřina“…

V Oceánii mají opravdu zajímavé zvyky. Ostrovy v Polynésii jsou pro mnohé symbolem lásky. A není to rozhodně náhoda. Například ženy ze souostroví Markézy jsou vnímány jako skutečné královny erotiky. To vše vyplývá ze staletých kulturních tradic, rituálů a obyčejů.

Svatební obřad v markézské kultuře je dlouhý. Na jeho závěr si nevěsta lehne na bílou rohož. Uspokojí nejen svého novomanžela, ale i všechny ostatní přítomné muže. Čím více, tím se jako mladá paní těší větší vážnosti.

Manželství v Polynésii není ničím, co by se bralo příliš vážně, ostatně náš region v tomto ohledu příliš odlišný není. I na ostrovech v Oceánii je mimomanželský sex hojně rozšířen a nezdá se, že by to někomu kdovíjak vadilo.

Snad kromě křesťanských misionářů, ovšem odpovědí na jejich výčitky bývají nechápavé pohledy.

Například na Tahiti není nic neobvyklého, když se žena vyspí s bratrem svého manžela či muž se sestrou své ženy. Dá se tedy říci, že v Polynésii fungovala zvláštní instituce, jež by se dala nazvat skupinovým manželstvím.

Americká antropoložka Margareth Meadová (1901–1978) strávila v tichomoří během 20. let devět měsíců a po návratu vydala v roce 1928 knihu Dospívání na Samoi. V ní je předložen obraz kultury, která je místem života bez stresu, nikdo zde nikam nespěchá, a co je hlavní, období dospívání probíhá v pohodě a klidu.

Zjistila, že místní dívky masturbují od šesti let a většina jich má i lesbické zkušenosti. Ty jsou však vnímány jen jakási praxe pro sex s mužem.

Tezi samojské klidné kultury však později vyvrátil novozélandsko-australský antropolog Derek Freeman (1916–2001). Ten přišel s tím, že „teorie paní Meadové jsou jedním velkým omylem, který kulturní antropologii na více než padesát let zavedl do slepé uličky“.

Freeman, který na rozdíl od devítiměsíčního pobytu Meadové prožil na Samoi 15 let, měl se samoánskou kulturou pochopitelně rozsáhlejší zkušenosti. Na Samoi našel společnost, která měla do idylického obrazu, jaký podala Meadová, hodně daleko.

Byla to společnost neklidná a celkem i agresivní. A to se týkalo i sexuálního života.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz