Domů     Medicína
Biologické centrum zvyšuje testovací kapacity o 50 %
Dagmar Garciová 12.5.2020

11. května spustilo Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru.

Dosavadní testovací kapacita Biologického centra AV ČR, která funguje již od 23. března a činí sto analýz denně, se teď zvýší na 150 testů denně. V případě potřeby bude poté možné testovat celkem až 200 vzorků denně..

V nově vybavené laboratoři pracují rostlinní virologové ve dvou týmech s celkem osmi lidmi. Vzorky od pacientů dostávají českobudějovičtí vědci z nemocnic Jihočeského kraje a Vysočiny. „I když se teď rozvolňují epidemiologická opatření, testování stále zůstává základní nutností v boji s epidemií nemoci Covid-19 a předpokládáme, že tato potřeba potrvá několik dalších měsíců.

Proto jsme se rozhodli navýšit naši kapacitu a jsme tak připraveni i na případnou další vlnu onemocnění,“ vysvětluje ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

Laboratoř vznikla na pracovišti Ústavu molekulární biologie rostlin, kde se běžně pracuje s viry, ale rostlinnými. Jen za poslední 3 roky zde vědci objevili přes 20 nových virů, škodících nejen na hospodářsky významných plodinách.

„Metody práce s rostlinnými viry jsou na 99 procent stejné jako s koronavirem, hlavní změna jsou hygienické bezpečnostní podmínky. S klinickým materiálem obvykle nepracujeme, a proto jsme museli přizpůsobit laboratoř a stejně tak i pracovní postupy,“ říká virolog Igor Koloňuk, který vede nový testovací tým.

Laboratoř si vyžádala stavební úpravy, byla hermeticky oddělena od ventilačního systému v budově, vybudovala se nová hygienická smyčka a pořídilo se nové přístrojové vybavení (biohazard flow box BSL2, centrifuga a autokláv) tak, aby byl splněn potřebný hygienický a bezpečnostní standard.

Biologické centrum AV ČR se kromě diagnostiky vzorků z nemocnic soustředí i na výzkum koronaviru SARS-CoV-2 a vyvíjí metodiku na testování kvality protilátek z krve vyléčených pacientů. Virologové se rovněž podílejí na několika dalších projektech, v nichž řeší možnosti efektivnější diagnostiky a léčby koronaviru.

Jak se testují vzorky na koronavirus

https://www.youtube.com/watch?v=ddO7doiy_TQ&feature=youtu.be

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz