Domů     Medicína
Biologické centrum zvyšuje testovací kapacity o 50 %
Dagmar Garciová 12.5.2020

11. května spustilo Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru.

Dosavadní testovací kapacita Biologického centra AV ČR, která funguje již od 23. března a činí sto analýz denně, se teď zvýší na 150 testů denně. V případě potřeby bude poté možné testovat celkem až 200 vzorků denně..

V nově vybavené laboratoři pracují rostlinní virologové ve dvou týmech s celkem osmi lidmi. Vzorky od pacientů dostávají českobudějovičtí vědci z nemocnic Jihočeského kraje a Vysočiny. „I když se teď rozvolňují epidemiologická opatření, testování stále zůstává základní nutností v boji s epidemií nemoci Covid-19 a předpokládáme, že tato potřeba potrvá několik dalších měsíců.

Proto jsme se rozhodli navýšit naši kapacitu a jsme tak připraveni i na případnou další vlnu onemocnění,“ vysvětluje ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

Laboratoř vznikla na pracovišti Ústavu molekulární biologie rostlin, kde se běžně pracuje s viry, ale rostlinnými. Jen za poslední 3 roky zde vědci objevili přes 20 nových virů, škodících nejen na hospodářsky významných plodinách.

„Metody práce s rostlinnými viry jsou na 99 procent stejné jako s koronavirem, hlavní změna jsou hygienické bezpečnostní podmínky. S klinickým materiálem obvykle nepracujeme, a proto jsme museli přizpůsobit laboratoř a stejně tak i pracovní postupy,“ říká virolog Igor Koloňuk, který vede nový testovací tým.

Laboratoř si vyžádala stavební úpravy, byla hermeticky oddělena od ventilačního systému v budově, vybudovala se nová hygienická smyčka a pořídilo se nové přístrojové vybavení (biohazard flow box BSL2, centrifuga a autokláv) tak, aby byl splněn potřebný hygienický a bezpečnostní standard.

Biologické centrum AV ČR se kromě diagnostiky vzorků z nemocnic soustředí i na výzkum koronaviru SARS-CoV-2 a vyvíjí metodiku na testování kvality protilátek z krve vyléčených pacientů. Virologové se rovněž podílejí na několika dalších projektech, v nichž řeší možnosti efektivnější diagnostiky a léčby koronaviru.

Jak se testují vzorky na koronavirus

https://www.youtube.com/watch?v=ddO7doiy_TQ&feature=youtu.be

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz