Domů     Architektura
Hlavní město outdooru v Chile – Pucón

komerční sdělení

Turistické městečko Pucón leží v regionu Araucaría ve střední části Chile a ne nadarmo se mu říká „hlavní město outdooru“.

Toto dovolenkové místo je mezi Chilany oblíbené hlavně díky množství aktivit, které lze podniknout. Věřte nebo ne, ale tady se nudit nebudete. My jsme v Pucónu a v celé oblasti zůstali několik dní a pořádně jsme si ji užili. A cože lze podniknout?

Objevování města Pucón a místních restaurací

Pucón dýchá příjemnou turistickou atmosférou. Možná se zde budete cítit jako v Evropě. Nám toto místo připomnělo Julské Alpy, protože nabídek outdoorových aktivit i míst k odpočinku u jezer je nespočet.

Pokud budete hledat místo k relaxaci právě zde, jasnou volbou je jezero Villarica s pláží „Grande“. Můžete se projít i okolo poloostrůvku a dojít do místního přístavu. Tady vás bude čekat úžasný výhled na sopku Villarica.

V centru města je velký výběr restaurací, barů i kaváren. Každý si tu přijde na své. Zajít si můžete na burger či pizzu nebo vyzkoušet místní Enpanadas či Humitas. Doporučuji vyzkoušet i místní pivo Kunstmann, které se vaří v nedalekém městě Villarica.

Treking v národním parku Huerquehue

Kolem Pucónu je několik přírodních parků. Jedním z těch nejznámějších je Parque Nacional Huerquehue, do kterého se lze dostat i místní dopravou. Nabízí několik turistických tras, ze kterých si vyberou rodiny s dětmi i náročnější turisté.

Mezi ty oblíbené trasy patří Cerro San Sebastian a Los Lagos. Trasa Cerro San Sebastian vede na vrchol stejnojmenné hory, odkud jsou výhledy na sopku i jezera. Druhá trasa, Los Lagos, naopak vede lesem.

Nějaké to stoupání do kopců vás nemine, ale bude to stát za to. Na tuto trasu jsme vyrazili i my a užili jsme si procházku mezi sedmi jezery a stromy Araucaría.

Desítky vodopádů na jednom místě na kole

Vodopády a vulkány jsou symbolem pro Pucón. Poznávání místních vodopádů by klidně zabralo i celý den. Jedním z těch nejznámějších je Ojos de Caburgua. Na vodopády se platí vstup, ale stojí za to. Několik malých vodopádů stéká do průzračně modré laguny, kolem které budete procházet po dřevěném chodníku.

Dostat se k nim můžete autem, autobusem nebo si zaplatit „zájezd“. My jsme zvolili úplně jinou variantu, a to půjčení kola. Výlet na kole vám zabere půl dne, ale můžete se zastavit omrknout i okolní vodopády nebo dojet až k jezeru Caburgua.

Jezero Caburgua má krásnou pláž s bílým pískem. Pokud patříte mezi nenasyty vodopádů, zajeďte si i k vodopádu Salto de Claro.

TIP: Prozkoumejte země Jižní Ameriky nebo se vydejte na jeden ze zájezdů do Peru v kombinaci s Bolívií a dalšími zeměmi.

Výstup na sopku Villarica

Pokud bych měla vybrat jednu aktivitu, kterou v Pucónu nesmíte vynechat, bude to výstup na sopku Villarica. Pro tento výstup chtě nechtě budete muset využít místní turistické agentury. Pokud byste chtěli vyrazit na vlastní pěst, budete potřebovat povolení, které není jednoduché získat a není ani levné.

Proč? Kazili byste jim byznys. Nicméně i s turistickou agenturou to stojí za to. My jsme vybrali agenturu Summit, které nám půjčila veškeré vybavení od pohorek až po batoh.

Cesta nahoru zabere čtyři až pět hodin. Záleží na tom, jak rychlá je vaše skupina. Ve skupině obvykle bývá 12-15 lidí. Na výstup budete potřebovat mačky, protože většina cesty vede po zledovatělém sněhu.

Nahoře vás bude čekat výhled do nitra doutnajícího vulkánu a na okolní sopky. Výzva je i cesta dolů – pojedete po zadku. Průvodci zde vybudovali dráhy uzpůsobené k jízdě na lopatě.

Vyzkoušejte vodní sporty

Množství jezer, vodopádů a řek vyloženě vybízí k vodním aktivitám. Vyzkoušet můžete rafting, hydrospeed nebo canyoning. Nejlepší řekou na rafting je Trancura. Obtížnost jejího sjezdu závisí na počasí. Může být vhodná pro rodiny s dětmi i pro profíky.

Nechte si poradit v turistické agentuře. Pokud hledáte něco méně divokého, nabízí se možnost vypůjčení kajaků na řece Licura nebo si ve městě půjčte paddleboard.

Navštivte termální lázně

Díky vulkánům si můžete dopřát i odpočinek v termálních lázních. Vybrat si můžete z několik míst od těch levných „eco“ termálů až po ty luxusní. Nejznámější jsou Termas Geométricas. Od Pucónu vzdálené 2,5 hodiny cesty autem.

A jestli to stojí za to? Rozhodně. Nejsem příliš velký fanda sezení v bazénu, ale tyto termály stojí i za pouhé podívání. 20 bazénů různé teploty (od 35 – 45 °C) jsou umístěny v dříve nepřístupné rokli uprostřed lesů.

Bazénky jsou propojeny uměle vybudovanou dřevěnou konstrukcí. Na konci dřevěného chodníčku vás bude čekat přírodní vodopád.

TIP: Přemýšlíte, že pojedete do Jižní Ameriky? Prostudujte si kdy jet do Jižní Ameriky a naplánujte si svoji dovolenou v tom nejlepším období.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz