Domů     Zajímavosti
Co všechno dělat, abyste ochránili před koronavirem sebe i své blízké?

komerční sdělení

Zdroj: Unsplash.com

Když se objevil začátkem tohoto roku nový koronavirus způsobující onemocnění COVID 19 v čínské provincii Wu-chan, ani odborníci nejdříve zcela nechápali nebezpečí této epidemie. V Česku jsme si v té době říkali, že to je jen něco jako chřipka.

Brzy se ale ukázalo, že se virus šíří mnohem rychleji a hlavně má častěji tragické následky, především u starších lidí.

Od té doby uplynulo jen něco přes dva měsíce a zatímco v Číně se postupně s epidemií loučí, u nás se teprve snažíme zmírnit možné dopady rozšiřující se nákazy. Aktuálně jsme v situaci, kdy je na celou republika uvalena karanténa.

Můžeme tak v podstatě chodit jen do a z práce nebo na nákupy nezbytně nutných věcí. Jinak je třeba zdržovat se doma. Všichni si také začínají uvědomovat, že před nákazou je třeba se chránit. Na co všechno nezapomenout?

Dezinfekční prostředky

Různé dezinfekce na ruce a dezinfekční mýdla z našich pultů už dávno zmizela. Není je možné koupit téměř nikde, a tak lidé, dokonce i lékárníci nebo nemocnice, dělají své vlastní dezinfekce a využívají germicidní zářiče na dezinfekci vzduchu v celé místnosti.

Dezinfekční prostředky jsou důležité, aby byly ruce co nejvíce čisté. Pokud také uvažujete o vlastní výrobě, koukněte se na návod podle Světové zdravotnické organizace (WHO).

Bohužel i jednotlivé suroviny jsou už i dnes nedostatkovým zbožím, kromě toho glycerol budete mít možná problém sehnat bez předpisu.

Zdroj: Pixabay.com

Důkladné mytí rukou je základ

Pokud ale dezinfekční prostředky neseženete nebo nemáte možnost si je vyrobit doma, nezoufejte. Pokud si budete umývat ruce dostatečně dlouho a důkladně, mělo by stačit i obyčejné mýdlo. Proto je důležité si umývat ruce pod tekoucí teplou vodou alespoň 20 sekund.

Ruce namočíme, namydlíme, a potom umýváme, dlaně, hřbety rukou, mezi prsty. Celý proces si můžete prohlédnout ve videu od WHO na YouTube.

https://www.youtube.com/embed/3PmVJQUCm4E

Dezinfekce nebo sterilizace povrchů

S hygienou souvisí i absolutní čistota u vás doma nebo kdekoliv ve veřejných prostorách. Více než jindy dbejte na čistotu všech povrchů, hlavně v koupelně nebo na záchodě a v kuchyni. Inkriminovanými místy jsou ta, kterých se nejvíce dotýkáme – kličky od dveří a branky, toaletní prkýnko, umyvadlo a vodovodní baterie, kuchyňská deska.

Opět pomohou dezinfekční prostředky, pokud ale máte doma parní čistič, vyzkoušejte i ten. Sanitace a sterilizace párou je ekologická. Pro dobrý efekt je ale třeba daný povrch čistit párou co nejdéle.

Roušky nejsou hanba

Kvůli aktuální situaci je nařízeno vycházet ven už jen s rouškami, případně s jinou ochranou nosu a pusy. Vzhledem k tomu, že roušek je nedostatek,a to i v nemocnicích, lidé je začali houfně vyrábět sami, buď sami pro sebe nebo pro ostatní.

Internet je ale v současné době plný různých skeptiků, kteří tvrdí, že látková rouška je stejně jen placebo a nikomu nepomůže, není to pravda.

Zdroj:: Unsplash.com

Testy ukázaly, že například i rouška ze starého bavlněného trička je lepší než nic.

Podle srovnání různých materiálů se nejvíce blíží ke klasické chirurgické roušce materiál, který je v současnosti používaný na pytlíky do vysavačů. I podomácku vyrobená ochrana tak má smysl, především kvůli tomu, že roznášíme případnou nákazu a i my sami se chráníme tím, že si ruku, kterou jsme se dotýkali například tyče v MHD a nedáváme na ústa a k nosu. Buďme ohleduplní a snažme se zabránit šíření nákazy, jak jen můžeme.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz