Domů     Zajímavosti
Dovolená ve Španělsku: Vydejte se na jih do Andalusie i na sever do Katalánska

komerční sdělení

Španělsko je zemí mnoha tváří. Ideální dovolenou nabízí milovníkům zábavy a ohnivého flamenca i příznivcům odpočinku na pláži, na své si ale přijdou také ti, kteří dávají přednost starobylým památkám, rušnému velkoměstu nebo drsné přírodě. Plánujete i vy letos dovolenou ve Španělsku?.

 

Součástí Španělska je 17 provincií a 24 ostrovů, na dovolenou do země tak nemusíte jen na Pyrenejský poloostrov. Z ostrovů jsou nejoblíbenějšími destinacemi Mallorca, Menorca, Ibiza a Kanárské ostrovy, zatímco na tato španělská území se jinak než letadlem nedostanete, na pevninskou část můžete vyrazit i autem nebo autobusem. Cesta vám sice zabere celý den, ale vyjde vás mnohem levněji.

Jih Španělska je ideálním místem pro letní dovolenou

Hlavní sezóna panuje ve Španělsku od června do září, kdy teploty na jihu země v Andalusii dosahují 28 až 35 °C. Co se teploty moře týká, na pobřeží Costa Del Sol a Costa Dorada se dočkáte příjemných 25 °C. V létě je tak ideální počasí pro odpočinek na pláži i pro poznávání okolí zaručeno.

V turistických centrech, na letištích, v hotelech a ve větších městech se bez problémů ve Španělsku domluvíte anglicky, pokud ale plánujete výlet více do vnitrozemí, je lepší si s sebou do kufru přibalit i česko-španělský slovník. Pár základních frází při domluvě s místními jistě oceníte.

A vězte, že vyrazit za brány hotelového resortu se vyplatí, zavítat můžete například do jedné z tamních restaurací na španělské speciality, a to ať už na tradiční tapas, tortillu, churros s čokoládou, paellu s mořskými plody nebo iberskou šunku.

V Barceloně nesmíte minout známá turistická místa

Zatímco jih země je více doporučován pro odpočinkovou dovolenou u moře, severovýchod je zas ideálním cílem pro ty, kteří chtějí více zavítat do španělské kultury. Katalánsko patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější oblasti Španělska a jeho hlavním městem je Barcelona, kde najdete vše, co země nabízí.

Kromě krásných městských pláží a moře, můžete vyrazit na návštěvu úchvatného kláštera Montserrat a světoznámé baziliky Sagrada Familia nebo zažít jedinečnou atmosféru na trhu La Boqueria, kde je k mání čerstvé ovoce, zelenina, maso, ryby, sýry, koření i sladkosti.

Dovolená ve Španělsku by pak rozhodně neměla být ochuzena ani o památky Antoniho Gaudího, o chrám konkurující pařížskému Sacré-Coeur, který je dominantu kopce Tibidabo, o Magickou fontánu rozehrávající show plnou barev a o místní akvárium se 450 různými druhy mořských živočichů, kde se setkáte tváří v tvář se žraloky, s tučňáky, murénami i rejnoky.

Z dovolené ve Španělsku zaručeně zklamaní nebudete, zemi si zamiluje každý turista, jediným negativem může být snad jen cena. Zájezdy na jihozápad Evropy nepatří k těm nejlevnějším, proto se vyplatí si dovolenou zavčasu rezervovat v rámci first minute akcí.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz