Domů     Příroda
Vyhynutí hrozí až třetině druhů afrických rostlin
Dagmar Garciová 23.12.2019

Podle odborníků je nezvratitelným faktem, že přibližně 7 tisícům druhů afrických rostlin hrozí vyhynutí, což se týká 33 % ze všech tamních tropických rostlin. Informovala o tom nová vědecká studie zveřejněná v odborném periodiku Science Advances.  .

Na základě specialisty vyvinutého algoritmu je možné získat informace o rizicích vymizení u celkem 20 tisíců rostlinných druhů. Do propočtů byl zahrnut i Červený seznam ohrožených druhů, což je globální soupis ohrožených živočichů a rostlin, vydávaný v aktualizované podobě každé dva roky Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN).

Z celkové analýzy vzešly 4 nejohroženější regiony – Etiopie, západní Afrika, střední Tanzanie a jih Demokratické republiky Kongo. Více než 40 % místní flory je na pokraji vyhynutí (lokální stromy, byliny, liány a keře).

Poukázáno bylo i na tzv. ekoregiony zejména v západní Africe. Jedná se především o savanu v pásu Sahel a ve Vnitrozemské deltě Nigeru, o guinejský nížinný les na západě a guinejské horské lesy s tamními mangrovy, což jsou rostlinná společenstva keřů, která lze hledat v brakických vodách, tedy vodách, kde se mísí sladká voda řek se slanou mořskou vodou. Řadí se mezi nejzajímavější biotopy s pestrou škálou živočichů a rostlin.

Mangrovové lesy se nacházejí na hranici mezi vodou a souší. Přirozeně lemují pobřeží, které ochraňují proti přírodním katastrofám, jakými jsou např. hurikány či vlny tsunami. Je to jeden z nejproduktivnějších ekosystémů světa a zabírá přes 150 000 km2 zemského povrchu.

Vyskytují se pouze v nejteplejších oblastech, v chladnějších místech není možné nalézt ani jejich obdobu.

Ohrožení mangrovů způsobuje převážně rychlý populační růst místních komunit a nadužívání lesů, vedoucí k jejich degradaci. V posledních letech jsou mangrovy ohrožovány zejména nadměrnou těžbou cenných dřev.

Dále jim příliš neprospívají plastové předměty a jiný odpad, kterého se objevuje stále více, zejména při pravidelných záplavách krajiny. Škodí jim i usazování kalů a sedimentů nebo splachování dusíkatých a fosforečných látek z polí.

Odborníci v regionu mimo jiné objevili další třetinu flory, jež je nejspíš vzácná a v brzké době by rovněž mohl nastat konec její existence. „Tyto druhy by mohly být pravděpodobně ohroženy, pokud v tropické Africe naroste počet obyvatelstva a zvýší se tím vliv lidské činnosti,“ podotkl spoluautor studie Gilles Dauby z Francouzského národního výzkumného ústavu pro udržitelný rozvoj.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz