Domů     Zajímavosti
Jak začít podnikat?

komerční sdělení

Toužíte začít podnikat, ale nevíte co to obnáší? Přinášíme vám základní informace, které musíte znát, než se do podnikání pustíte.

Před založením živnosti

Zjistili jste, že je nějaká firma na prodej nebo máte skvělý nápad a rádi byste začali podnikat?

V samotných začátcích je vhodné provést analýzu své konkurence. Můžete se poučit z jejich chyb a využít je ve svůj prospěch.

Rovněž si stanovte cíle. Chcete vydělávat 10 000 Kč nebo milion? Chcete vytvořit start -up nebo malou rodinnou firmu? Důležitým krokem je také vybrání vhodného názvu a motta společnosti, které jasně říkají, co mohou zákazníci od ní očekávat.

Stejně tak si promyslete místo, odkud své podnikání povedete. Prodej služeb či zboží, které nemusí zákazník nejprve vidět či vyzkoušet, lze provádět i z domova. V případě potřeby je vhodné si pronajmout kancelář či obchodní prostor.

Máte byznys plán?

Vše výše uvedené byste měli shrnout do byznys plánu neboli podnikatelského plánu. Tento dokument je stěžejním nejen pro začínající podnikatele. Měl by obsahovat koncept podnikání, financování, plán a jednotlivá stádia vývoje firmy, právní formu, osoby a funkce, popis a definice produktu, marketingovou strategii, konkurenční analýzu a také pesimistický, realistický a optimistický výhled do budoucna.

Založení živnosti

Než zahájíte svou podnikatelskou činnost, je potřeba navštívit živnostenský úřad a vyplnit Jednotný registrační formulář, díky kterému se zároveň přihlásíte k dani z příjmů, sociálnímu i zdravotnímu pojištění.

Vybrat si můžete také právní formu svého podnikání – OSVČ nebo právnická osoba (s.r.o., a.s., ..). K založení živnosti potřebujete občanský průkaz a 1 000 Kč jako poplatek za založení.

Druhy živností:

Pro své podnikání si můžete vybrat ze dvou druhů živností:

1 – živnosti ohlašovací – volná, vázaná, koncesovaná

2 – živnosti koncesované

Podnikání na základě volné živnosti je nejjednodušší. Není nutné mít další doklad o vzdělání či praxi. Abyste získali volnou živnost, musíte splnit tyto podmínky:

Bezúhonnost

Plná svéprávnost – tu lze nahradit povolením soudu k získání souhlasu zákonného zástupce nezletilého k samostatnému provozování podnikatelské činnosti.

U řemeslné živnosti musíte doložit svou odbornou způsobilost, kterou prokazujete doklady:

výučním listem v příslušném oboru

maturitou v příslušném oboru nebo s předměty odborné přípravy v daném oboru

doložením řádně ukončeného vyššího odborného vzdělání v daném oboru

doložením řádně ukončeného vysokoškolského vzdělání

uznání odborné kvalifikace

doložením toho, že jste získali všechny profesní kvalifikace tak, jak jsou pro odpovídající povolání stanoveny v Národní soustavě kvalifikací

Tyto doklady můžete nahradit absolvováním rekvalifikačního kurzu, dokladem vykonání jednoleté praxe v oboru či šestileté praxe v oboru.

Na živnostenském úřadě je třeba doložit také souhlas majitele nemovitosti, ve které chcete podnikat. Získáte pak identifikační číslo provozovny. IČ a výpis ze živnostenského rejstříku lze získat na počkání, některé úřady vám jej vydají do týdne.

Hlavní a vedlejší činnost

Podnikání lze provozovat na hlavní nebo vedlejší činnost. Vedlejší činnost vzniká, když jste zaměstnán, na mateřské nebo třeba student. Podle toho se liší platba zdravotního pojištění. Při vedlejší činnosti zálohy na zdravotní pojištění neplatíte.

Pokud za vás zdravotní pojištění platí stát, zálohy budete platit pouze v případě, že budete mít za uplynulý rok zisk.

Jakmile máte zřízený živnostenský list, nezapomeňte si také založit běžný účet pro podnikatele. Řada bank jej dnes již nabízí zcela bez poplatků.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz