Domů     Medicína
Byly uděleny ceny Czech DIGI@MED Award
Pavel Polcar 3.12.2019

Soutěž Czech DIGI@MED Award, kterou pořádá biotechnologická společnost Roche, již zná své vítěze. Desetičlenná porota složená z renomovaných odborníků působících v oblasti farmacie, medicíny, digitálních technologií, obchodu a marketingu hodnotila celkem devět přihlášených projektů..

První ročník soutěže inovativních digitálních řešení ve zdravotnictví vyhrála v kategorii Existující projekt aplikace CF Hero – kouč pro mladé pacienty s cystickou fibrózou. V kategorii Nápad, idea, prototyp zvítězila aplikace LISA, která rozšiřuje možnosti současné klinické péče o pacienty s nádorovým onemocněním jater.

Čestné uznání si zasloužila již zavedená Záchranka, která je oficiální aplikací Zdravotních záchranných služeb ČR. První dva vítězné projekty získaly od společnosti Roche každý po 100 000 Kč na svůj další vývoj a rozšíření.

„Cílem Czech DIGI@MED Award je ocenit projekty, které v praxi přináší užitek nejen lékařům a farmaceutům, ale zejména pacientům. Některé typy projektů získávají publicitu a finance na rozvoj obtížně, také proto jsme založili soutěž Czech DIGI@MED Award, která pomůže startupům v jejich rozvoji a zvýší tak jejich dostupnost potřebným pacientům,“ vysvětluje David Skalický.

Mobilní aplikace CF Hero pro teenagery s cystickou fibrózou

CF Hero zábavnou formou buduje dlouhodobý návyk denních inhalací a dechových rehabilitací u pacientů s cystickou fibrózou. Jádro realizačního týmu autorů tvoří Marek Vosecký, otec 5leté dívky s cystickou fibrózou, Jan Mihule, který se sám s nemocí úspěšně potýká už 37 let, a jejich kolegyně Barbora Červenková.

Oni a jejich tým se snaží zlepšit život mladých pacientů a zvýšit jejich věk dožití. Pacienti totiž často ztrácejí motivaci v náročném léčebném režimu pokračovat, a kvůli tomu jeho dodržování u teenagerů klesá v průměru na méně než 60 %.

CF Hero zlepšuje nejen odhodlání vytrvat v časově náročné terapii, ale pomáhá ji i zefektivnit.

LISA modeluje výsledky operace a podporuje výzkum regeneračního potenciálu jater

Základní myšlenkou aplikace LISA (Liver Surgery Analyzer), jejímž autorem je Ing. Miroslav Jiřík, Ph.D., je rozšířit možnosti současné klinické péče o pacienty s nádorovým onemocněním jater.

Jejím cílem je provádět operace co nejefektivněji pomocí modelování výsledku operace a přesnějšího odhadování zbytkového objemu orgánu. Aplikace, přestože je zatím ve fázi prototypu pro výzkum, je unikátní díky schopnostem mapování a statistického popisu geometrie cévního systému jater na základě analýzy obrazových dat, ale i následné vizualizace používané pro vyhodnocování, výuku a výzkum regeneračního potenciálu jater.

Aplikace Záchranka pomohla již desítkám tisíc lidí

Čestné uznání za mimořádný přínos si odnáší aplikace první pomoci Záchranka, která dokáže lokalizovat zraněného pomocí GPS. Záchranku si od jejího uvedení stáhlo přes milion Čechů a Češek a pomohla k záchraně desetitisíce životů. Za aplikací stojí Ing. Filip Maleňák.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz