Domů     Zajímavosti
Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy
Dagmar Garciová
od Dagmar Garciová 3.12.2019

Společnost L’Oréal a mezinárodní organizace UNESCO již více než dvacet let podporují mladé a talentované vědkyně po celém světě. V České republice nyní začíná čtrnáctý ročník projektu L’ORÉAL-UNESCO Pro ženy ve vědě.

Tři nadané vědkyně získají finanční odměnu v celkové výši 600 000 Kč, kterou mohou použít na dosažení svých cílů v profesním nebo v soukromém životě..

„Hlavním posláním tohoto projektu je podpořit mladé vědkyně již na počátku jejich kariéry, kdy teprve sbírají zkušenosti a případné počáteční neúspěchy je mohou odradit od dalšího úsilí v odborné činnosti.

V České republice byl program poprvé představen v roce 2006 a od té doby ocenil již 35 nadaných vědkyň. Společnost L´Oréal by tímto způsobem ráda motivovala další generace mladých dívek, které zatím třeba jen uvažují o vědecké kariéře, a jejichž nadání naše země potřebuje,“ uvedl Tomáš Hruška, generální ředitel L’Oréal Česká republika.

Vědkyně musí splnit pouze dvě základní kritéria, aby se mohly do projektu přihlásit: věk do 40 let (dovršení 40. roku života do října 2020, včetně) a dosažení titulu Ph.D. z oblasti věd o živé přírodě a chemických věd (jako jsou biologie, biochemie, biofyzika, genetika apod.) či věd o neživé přírodě (matematika, chemie, informační vědy, technologie atd.).

Předchozí rok laureátky, RNDr. Hedvika Kadlecová, Ph.D., PharmDr. Jana Žďárová Karasová, Ph.D., a Ing. Silvie Rimpelová, Ph.D., zaujaly vítěznými projekty z oblasti kvantové fyziky, toxikologie a mikrobiologie.  .

reklama
Související články
Jak poznat rozdíl mezi spermií potkana, myši i člověka? Chcete si vyzkoušet napsat své jméno husím brkem a v hlaholici? Jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarkt? A jak k nám hovoří stromy? To a mnohé další jsou lákadly letošního Veletrhu vědy. Svět vědy, výzkumu a nejnovějších technologií opět míří do Letňan. Největší populárně […]
Zájem o hamburgery z hrachoviny obarvené červenou řepou už opadává, fritovaní cvrčci a mouka z larev narážejí na těžko překonatelný faktor odporu. Novou nadějí, jak lidstvo uživit, se stávají potraviny přirozené, ale vzniklé z buněk v laboratoři. Říká se tomu celulární zemědělství. V belgickém Gentu si hýčkají Margaret. Je ocelová, výkonnosti špičkových dojnic sice zdaleka […]
Tým vědců z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR zveřejnil výsledky rozsáhlého výzkumu v oblasti veřejného zdraví – jeho cílem bylo mapování výskytu viru SARS-CoV-2 v prostředcích pražské hromadné dopravy, během pandemie COVID-19. Za tímto účelem zároveň vyvinul speciální biosenzory, jejichž využití přineslo nové poznatky v boji proti infekčním chorobám „Biosenzory se ukazují jako slibný nástroj […]
Masaryk, Beneš, Havel a… Kučera. Pouze tito čtyři Češi byli zvoleni do vysoce prestižní a elitní Americké filozofické společnosti. Společnost má aktuálně méně než 1000 členů, z toho jen 158 ze zahraničí, a oceňuje mimořádné úspěchy v oblasti matematiky a fyzikálních věd, biologických věd, společenských a behaviorálních věd, umění a humanitních věd a věcí veřejných. […]
Začalo to vlastně mimochodem. Před časem jsme psali článek o „Průlomu v léčbě koktavosti: Americká studie dává naději…“, a reagoval na něj biofyzik, profesor RNDr. Josef Pešák, CSc. Několik telefonátů vystřídalo pozvání do Olomouce a to vyústilo v návštěvu a povídáním na téma balbutismus (koktavost)… Dodnes široce používaná efektivní léčba koktavosti neexistuje, funguje především na bázi logopedické […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz