Domů     Medicína
Spása pro pacienty s inkontinencí! Pomůže jim změna zákona o veřejném zdravotním pojištění
Jan Martinec 14.11.2019

Začátkem prosince 2019 vstupují v platnost změny zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, upravující výše finančních a kusových limitů na zdravotnické prostředky, které pojišťovny hradí pacientům. Mezi zdravotnické prostředky se řadí i inkontinenční pomůcky.

Klíčovými změnami pro oblast inkontinenčních zdravotnických prostředků, které s sebou novela zákona přináší, jsou změna metodiky pro lékaře, podle níž se stanovuje stupeň inkontinence, možnost kombinovat jednotlivé typy inkontinenčních pomůcek podle potřeb pacienta a fixní spoluúčast pacientů s diagnostikovaným I. a II. stupněm inkontinence.

Novela zákona je výstupem mnohaměsíční práce Komise pro kategorizaci a úhradovou regulaci zdravotnických prostředků. „Změny byly dlouho a důkladně diskutovány mezi všemi jejími členy. Byli to zástupci z řad zdravotních pojišťoven, odborných společností lékařů, profesních komor, pacientských i průmyslových asociací.

Nejde pouze o „změnu pro změnu“, novela je koncipována ve prospěch pacientů a zabránila již akutně hrozící spoluúčasti pacientů ve výši 25 % z ceny u většiny pomůcek. V mnoha oblastech zdravotnických prostředků přinese novela pacientům mnoho výhod a nových možností,“ vysvětluje JUDr. Jakub Král, Ph.D., odborník na zdravotnické právo a regulaci zdravotnických prostředků ze společnosti Porta Medica, který se rovněž na přípravě novely zákona podílel.

Pro pacienty s inkontinencí, kterých je v České republice zhruba 400 tisíc, nastávají tři klíčové změny. První z nich je nová metodika, na jejímž základě lékař stanoví pacientovi stupeň inkontinence (I., II., či III. stupeň).

Pro určení stupně inkontinence byl před novelou zákona zjišťován mimovolný únik moči (množství moči v ml) za 4 hodiny. Nové znění zákona sledovanou dobu prodlužuje na 24 hodin.

Druhou klíčovou změnou je možnost kombinovat pomůcky na lékařský předpis. Pacienti s diagnostikovanou inkontinencí mají nárok na vystavení poukazu na inkontinenční pomůcky. Dříve bylo možné vystavit pacientovi pouze poukaz na jeden typ pomůcek pevně svázaný s jedním stupněm inkontinence (např. inkontinenční vložky pro I. stupeň inkontinence).

S novelou přichází možnost podle potřeb pacienta inkontinenční pomůcky kombinovat a vystavit poukazy na jakýkoli typ v rámci zákonného finančního limitu.

Při předepisování poukazů je třeba dodržet dva limity – kusový a finanční. Jakmile je dosaženo jednoho z nich, lékař pacientovi nemůže dále v daném období poukaz vystavit. Novela zákona zavádí změnu ve finančním limitu:

povinnou fixní spoluúčast pacientů s I. nebo II. stupněm inkontinence. Pacienti s III. stupněm inkontinence nemají spoluúčast stanovenou. Procenta povinné spoluúčasti se vždy řídí diagnostikovaným stupněm inkontinence.

Novela zákona umožňuje rovněž rychlejší registraci nových zdravotních prostředků do systému úhrad z veřejného zdravotního pojištění. „Dříve bylo možné registrovat novinky pouze dvakrát do roka, nyní je bude možné registrovat kdykoli.

Pacienti tak budou mít rychlejší přístup k novým inovativním produktům,“ uzavírá Mgr. Hradecká z Public & Regulatory Affairs Manager CZ&SK, Essity Czech Republic.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz