Domů     Medicína
Více než polovina kuřáků v ČR chce se svým zlozvykem skoncovat
Pavel Polcar 15.11.2019

Závislost na tabáku je příčinou každého pátého úmrtí v České republice. Až polovině kuřáků zkracuje život průměrně o 15 let. O škodlivosti kouření se ví už řadu let a více než polovina kuřáků si přeje s tímto zlozvykem přestat.

Dostupnost léčby závislosti na tabáku se proto stává celospolečenskou potřebou. Podporu při odvykání kouření nabízí svým klientům rovněž Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Pokud se klienti naší pojišťovny rozhodnou léčit ze své závislosti a navštíví Centrum pro závislé na tabáku nebo poradenské centrum pro odvykání kouření, mohou získat příspěvek ve výši 500 korun na léčivé přípravky na podporu odvykání kouření, jako jsou například náplasti, žvýkačky či spreje,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Nikotin je vysoce návyková látka a zbavit se své závislosti trvale přirozenou cestou se povede méně než 2 % kuřáků. Přestat kouřit si přitom podle statistik přeje 60–70 % z nich. Léčba závislosti by měla zahrnovat různé přístupy – od farmakologické podpory až po celkovou prevenci a tabákovou politiku státu.

Dobrých výsledků dosahují specializované poradny pro odvykání kouření, které poskytují léčbu i nácvik schopností zvládat konkrétní životní situace bez tabáku. Kuřák, jenž navštíví praktického lékaře s cílem léčit se ze své závislosti, má 15% šanci na úspěch. Pokud se léčí ve specializovaném centru, jeho šance vzrostou nad hranici 40 %.

Tabák je nebezpečný ve všech formách a v každém způsobu užívání, tj. kouření cigaret, doutníků nebo dýmek, ale také žvýkání či šňupání tabáku. Dlouhodobá závislost na tabáku způsobuje 90 % úmrtí na rakovinu plic a ze 75 % vede ke chronické bronchitidě.

Kouření způsobuje také řadu dalších nemocí, zkracuje život a v neposlední řadě stojí nemalé peníze. Jeho zanechání vede k pozitivním účinkům na zdraví již během pár týdnů a v průběhu několika měsíců významně klesají rizika srdečně-cévních i onkologických onemocnění.

V České republice kouří přibližně 30 % populace, tedy přes 2 miliony lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se zvyšuje počet kuřáků z řad mladších lidí, významně roste především množství mladých kuřaček.

Důležitá je proto nejen osvěta mezi kuřáky, ale i prevence v řadách dětí a dospívajících. I to je jeden z důvodů, proč se od roku 1977 v listopadu slaví Mezinárodní nekuřácký den, ten konkrétně připadá na 18. listopadu.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz