Zlínská univerzita přišla s inovací ve výrobě želatiny

Bonbóny, zákusky, aspiky, lékové kapsle, nutriční doplňky stravy, kosmetické přípravky apod. Potravinářských produktů nebo farmaceutických a kosmetických aplikací, kde se dnes využívá želatina, je celá řada.

Novou inovativní biotechnologií, s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a dlouholetých zkušeností, byla vyvinuta drůbeží želatina. Za tímto produktem stál tým doc. Pavla Mokrejše z Fakulty technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Nová technologie představuje výrazný posun ve výrobě želatiny. Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. „Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů – v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ říká doc. Mokrejš a pokračuje: „Dnes běžně 20-30 % živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, jako jsou běháky, hlavy, kůže apod., rovněž i zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty.

Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen.“

Zatímco stávající technologie zpracování výchozí suroviny využívaly kyselin či zásad (což zatěžuje životní prostředí), ta nově navržená opracovává výchozí surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou (s využitím proteolytického enzymu).

Způsob je ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí – jde totiž o prakticky bezodpadovou technologii. „Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu (až 300 Bloom) a velmi nízký obsah popelovin (˂ 2,0 %), čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ doplňuje dále doc. Mokrejš.

Nová přístup má přínos nejen v tom, že se díky němu výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny totiž neustále stoupá (jen za posledních 6 let se zvýšila o cca 20 %).

Drůbeží želatina dnes představuje jen zlomek z celosvětové produkce želatiny, k produkci želatiny se využívají tradičně nejvíce vepřové a hovězí suroviny. Nová biotechnologická cesta tak může přispět ke zvýšení tohoto podílu.

„Na vynález byla prostřednictvím CTT podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ doplňuje ředitelka centra Ing. Ivana Bartoníková.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

CEITEC přilákal špičkového zahraničního vědce na VUT

CEITEC přilákal špičkového...

Výzkum Erica D. Glowacki je přímo motivovaný aplikacemi v medicíně. Jeho...
FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách

FUTTEC i pro využití v extrémních...

Nepříznivé klimatické podmínky, které v uplynulých týdnech potrápily...
Výzkumníci z FIT VUT vyvinuli novou metodu pro rozšířenou realitu

Výzkumníci z FIT VUT vyvinuli novou...

Chcete si v přírodě vyfotit hezký snímek mobilem. Namíříte kameru na...
Emirates otestuje mobilní aplikaci TrustOne

Emirates otestuje mobilní...

Společnost Emirates uzavřela partnerství s GE Digital a TE Food, aby...
Česko umí monitorovat šíření britské varianty COVID-19

Česko umí monitorovat šíření...

PCR testy společnosti DIANA Biotechnologies díky originálnímu designu...
Analyze MyDrives Edge pro oblast pohonů

Analyze MyDrives Edge pro oblast...

Společnost Siemens uvádí na trh svou první edge aplikaci Analyze MyDrives...
Digitální revoluce v zemědělství

Digitální revoluce v zemědělství

Autonomní systémy, programy pro digitální řízení farem, bezpilotní prostředky (drony) a...
Americké námořnictvo dostane nová chytrá torpéda

Americké námořnictvo dostane nová...

Torpéda mají své místo i v armádě 21. století. Pokud jsou tedy...
Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Experimenty na mezinárodní...

Létání do vesmíru i pobyt v něm se už brzy stane pro astronauty...
Siemens představil ultra výkonnou dobíjecí stanici

Siemens představil ultra výkonnou...

Společnost Siemens Smart Infrastructure představila novou ultra výkonnou dobíjecí...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Posvátná řeka Ganga: Očistná koupel pro živé i mrtvé

Posvátná řeka Ganga: Očistná koupel...

Největší indická řeka prý sice pomáhá uzdravit tělo, ale pro vyznavače...
Narodil se malý hrabáč

Narodil se malý hrabáč

25. února 2021 se v Zoo Praha narodilo dlouho očekávané mládě hrabáče...
Stojí za úspěchem Asyřanů i obojek s vodítkem?

Stojí za úspěchem Asyřanů i...

Aššurbanipal právě rozdrtil jedno z mnoha povstání. Bojovníci mu přivádějí...
Obávaný netopýr: Zvíře (z) temnoty?

Obávaný netopýr: Zvíře (z) temnoty?

Jakmile zasviští křídly, ozve se pištění. Ne, to nedělá toto drobné...
Fenomén Minecraft: Jak vydolovat miliardy dolarů

Fenomén Minecraft: Jak vydolovat...

„Hráči začali díky ní raději tvořit a stavět než ničit a bořit. Proto...
Architekt kostela na Zelené hoře Jan Blažej Santini-Aichel si zápisky o dlužnících šifroval

Architekt kostela na Zelené hoře Jan...

Na papíře se rodí zvláštní hvězdicovitý půdorys. Jan Blažej Santini-Aichel rozumí řeči čísel, kterou vtělí...
Devítka jako spolek, jenž řídí svět?

Devítka jako spolek, jenž řídí...

Ve třetím století před naším letopočtem vládl obrovské Maurijské říši na území...
ISS se dočká „záplaty“

ISS se dočká „záplaty“

V uplynulých dnech začali ruští kosmonauti opravovat díru v mezinárodní...
Smrtelná past pro hmyz

Smrtelná past pro hmyz

Nic netušící moucha usedá na list a je to to poslední, co udělá....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.