Domů     Technika
Zlínská univerzita přišla s inovací ve výrobě želatiny
Dagmar Garciová 21.10.2019

Bonbóny, zákusky, aspiky, lékové kapsle, nutriční doplňky stravy, kosmetické přípravky apod. Potravinářských produktů nebo farmaceutických a kosmetických aplikací, kde se dnes využívá želatina, je celá řada..

Novou inovativní biotechnologií, s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a dlouholetých zkušeností, byla vyvinuta drůbeží želatina. Za tímto produktem stál tým doc. Pavla Mokrejše z Fakulty technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Nová technologie představuje výrazný posun ve výrobě želatiny. Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. „Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů – v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ říká doc. Mokrejš a pokračuje:

„Dnes běžně 20-30 % živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, jako jsou běháky, hlavy, kůže apod., rovněž i zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty. Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen.“.

Zatímco stávající technologie zpracování výchozí suroviny využívaly kyselin či zásad (což zatěžuje životní prostředí), ta nově navržená opracovává výchozí surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou (s využitím proteolytického enzymu).

Způsob je ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí – jde totiž o prakticky bezodpadovou technologii. „Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu (až 300 Bloom) a velmi nízký obsah popelovin (˂ 2,0 %), čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ doplňuje dále doc. Mokrejš.

Nová přístup má přínos nejen v tom, že se díky němu výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny totiž neustále stoupá (jen za posledních 6 let se zvýšila o cca 20 %).

Drůbeží želatina dnes představuje jen zlomek z celosvětové produkce želatiny, k produkci želatiny se využívají tradičně nejvíce vepřové a hovězí suroviny. Nová biotechnologická cesta tak může přispět ke zvýšení tohoto podílu.

„Na vynález byla prostřednictvím CTT podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ doplňuje ředitelka centra Ing. Ivana Bartoníková.

Související články
Mluvit s chatbotem může být jako snažit se obejmout ledničku – chladné, strojené a bez odezvy. A když jde o něco osobního? Často zjistíme, že robot prostě nestačí. Proč nás ale právě tato komunikace tolik stresuje? Když člověk mluví s člověkem, nejde jen o slova. Hraje se tu s gesty, výrazem tváře, tónem hlasu… někdy […]
Technika 6.7.2025
V Číně se objevila nová a neobvyklá forma technologie „tap and pay“, která umožňuje zákazníkům platit pouhým naskenováním dlaně místo tradiční platební karty. Tuto biometrickou technologii poprvé uvedl internetový gigant Tencent a v posledních měsících se ji snaží co nejvíce rozšířit. Lidé, kteří novou technologií využívají, mohou zapomenout na peněženky a u pokladen nechat své […]
Objevy Technika 2.7.2025
Školní jaderný reaktor VR-1 na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, známý jako „Vrabec“, v prosinci oslaví 35 let od svého spuštění. A protože takové výročí si zaslouží něco speciálního, otevře fakulta 8. října 2025 reaktor pro širokou veřejnost! Běžně se do reaktorové haly jen tak někdo nedostane – slouží hlavně studentům a […]
Do roku 2050 vzroste světová populace na 9,8 miliardy, přičemž 70 % z těchto lidí bude žít ve městech a jejich nejbližším okolí. Aby to bylo možné, je potřeba hledat inovativní řešení a dostupné technologie k přetvoření měst na chytrá města budoucnosti, která budou snižovat své dopady na životní prostředí a zároveň šetrně nakládat s […]
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ateistů, Mezinárodní agentury pro atomovou energii i TV seriálu Teorie velkého třesku. A to navzdory tomu, že je vadný – svět na něm vystavený by zkolaboval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz