V posledních měsících jsme Vás opakovaně informovali o trendu falešného masa v nabídce populárních fastfoodů. Tyto novinky zákazníky prozatím lákají a dokonce se hovoří o tom, že jsou takové náhražky chuťově k nerozeznání od skutečného masa. Ale jak je to s jeho zdravotními dopady na naše tělo?.
Podle některých odpůrců bude falešné maso dozajista nezdravé, protože porušuje veškeré zásady tzv. whole potravin – tedy jídla, které by podle nich nemělo být přespříliš zpracovávané. „Nemyslím si, že jíst vysoce zpracované potraviny je zdravé.
Pokud jde o zdraví, nebudu to podporovat,“ prohlásil za CEO Whole Foods John Mackey již v srpnu letošního roku.
Jisté pochybnosti má třeba i dietoložka Alissa Rumsey, která prohlásila, že rostlinné hamburgery „nemusí být nutně zdravější než ty hovězí“. V současné době je ovšem těžké přejít k jednoznačnému stanovisku, protože falešné maso není ještě dostatečně prozkoumané u dlouhodobých strávníků. Odhalení všech výhod a nevýhod těchto výrobků vyžaduje čas…