Domů     Technika
Kia Niro: pokušitel elektrického věku
Jan Zelenka 20.9.2019

Možná (ne)znáte ten pocit, když natankujete plnou nádrž, a dobijete baterky na 100 procent s celkovým dojezdem 780 km, a po ujetí 580 km vám palubní počítač ukazuje dojezd 500 km.

Možná (ne)znáte ten pocit, kdy jezdíte po Praze, pak si uděláte výlet do Liberce, na Ještěd, a spotřeba se „vydrásá“ na 3,2 litry.

Mluvíme o takovém pocitu, kdy jste přispěli životnímu prostředí. O skutečnosti, že když přijedete ke Kauflandu v Modřanech nebo ve Vysočanech, do OC Nisa v Liberci nebo k Burger Kingu, můžete strčit auto do zásuvky, zatímco vybíráte avokádo s kešu oříšky.

Takový pocit svobody dává nový crossover Kia Niro PHEV (Plug-in hybrid) – auto téměř bez limitů.

To nejlepší z obou světů

Zatímco „běžný“ hybrid Niro HEV s benzinovým motorem 1,6 l využívá akumulátory Li-Poly s kapacitou 1,56 kWh vlastně jenom ke snížení spotřeby a dodání až 32 kW výkonu elektromotorem při zrychlení nebo rozjezdu, plug-in hybrid PHEV má baterky o poznání vetší s kapacitou 8,9 kWh  (24,7 Ah, 360 V).

Plug-in Hybrid je skvělou volbou, pokud chcete to nejlepší z obou světů, automobil, který v dokonalé harmonii snoubí pozoruhodné výkony s ekologií. Nejenže zanechá skvělý dojem svým nepřehlédnutelným exteriérem, ale také Vám umožní ujet až reálných 58 km čistě na elektřinu bez nabíjení.

KIA zapracovala na technice, je stejná jako u vlajkové lodi Optima. Vedle páky voliče převodovky můžete přepínat mezi režimem elektrického nebo hybridního pohonu. A je to návyková záležitost. V režimu EV, který je ideální volbou pro cestování po městě, používá systém pohonu výhradně elektrickou energii z LiPol (Lithium polymerového) akumulátoru.

Při nedostatečném nabití akumulátorů systém automaticky přejde do hybridního režimu. Tento režim používá oba zdroje hnací síly. Vůz je tak poháněn zážehovým motorem i elektromotorem s celkovým výkonem 104 kW.

Moderní interiér

Jízda v Niru nás příjemně překvapila. Ale ještě víc interiér kabiny. Po zkušenostech se starým infotainmentem u značek KIA a Hyundai působí displej navigačního systému a multimediální systém jako nebeská mana.

Posouvá individualizaci na novou úroveň. Díky vyspělé funkci děleného zobrazování můžete na jeho displeji sledovat až 3 různé aplikace. Například navigaci, informace o přehrávané hudbě a stav baterií – a to vše v nádherném 10,25“ designu bez rámečku. KIA podporuje přehrávání, aplikaci CarPlay od Applu a spoustu dalšího.

Nabíjení

Na veřejné nabíjecí stanici (240 V, 16 A) se akumulátory nového modelu Kia Niro Plug-in Hybrid nabijí na 100 % za cca 2 hodiny a 15 minut. Doma z konvenční 220V domácí zásuvky to trvá něco kolem 5 hodin, avšak s tím faktem, že noční tarif je za pár haléřů.

Navíc kabel na 220V má integrovaný ukazatel nabíjení, kdy barevný displej na kabelu zobrazuje stav nabití akumulátorů.

A teď malé srovnání:

Niro HEV stojí aktuálně po slevě 684 000 Kč.

Testované Niro PHEV vyjde na 999 980 Kč.

A za čistě elektrické e-Niro zaplatíte od 1 149 980 Kč.

DATABOX

Kia Niro PHEV (Plug-in hybrid)

Cena:                          990 980 Kč

Motor:                                   R4 o objemu 1,6 l + elektromotor

Výkon systému:                     104 kW (77 kW spalovací motor + 44,5 elektromotor)

Kombinovaná spotřeba:        1,3 l /100 km

Dojezd na elektrický pohon (NEDC):  58 km

Max. rychlost:                       172 km/h

Zrychlení 0-100 km/h:           10,8 s

Hmotnost:                 1625 kg

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz