Domů     Příroda
Kréta pod cestovatelským drobnohledem

komerční sdělení
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vydejte se na bájný prosluněný ostrov, který se prý těšil i přízni řeckých bohů. Vždyť podle starodávných řeckých bájí se právě na Krétě zrodil vládce olympských bohů, Zeus Hromovládný. Kréta nabízí dlouhé písčité pláže, malebná horská údolí i romantiku nespočetných zálivů.

Řecko v celé kráse

Ke koloritu patří malebné rybářské vesničky s domky i prastaré polorozpadlé kostelíky, budete se tu cítit jako v úplně jiném světě, najdete prostor pro skvělou relaxaci, turistiku nebo rekreační aktivity a sporty.

Jedná se o největší řecký ostrov a současně pátý největší ostrov ve Středozemním moři. Hlavní město se jmenuje Iraklio, další významná města jsou především Chania, Ágios Nikoláos a Rethyno.

Ve východní části najdete nádherné pláže, vyhlášeno letoviska i spoustu kouzelné přírody. Pokud se vydáte do okolí Heraklionu, můžete si užívat relaxaci v akvaparcích, případně zajít i do baru nebo nočního klubu.

Tato oblast se potom od města Malie pozvolna mění na intenzívně obdělávanou zemědělskou krajinu, kde je roztroušena spousta malebných vesniček, v nichž jako by se zastavil čas. Na jihu jsou kouzelné zálivy, jako stvořené pro koupání v čisté vodě malých pláží, nacházejí se tady i mohutná pohoří a přírodní zajímavosti i historické památky.

Kam se na Krétě vypravit?

Řecko v první řadě vyhlášené svými historickými památkami, ty samozřejmě nabídne i dovolená na Krétě. Rozhodně nepochybíte, když navštívíte legendární palác Knóssos, sídlo dávného krále Mínoa.

Palác najdete necelých pět kilometrů od města Heraklion, jehož prohlídka je také velmi zajímavá a poučná.

Když už budete v Heraklionu, můžete se vydat na romantickou výletní plavbu, jejímž cílem je pohádkový ostrov Santorini. Rychlá loď z heraklionského přístavu zvládne cestu za nějaké dvě a půl hodiny a potom se dostanete do úplně jiného světa.

Další úžasnou historickou památkou (byť si na ní již trochu zahlodal zub času a nájezdníci) je palác Faistos  (občas psaný jako Festos). Je to další dochovaná památka na doby krále Mínoa, tento kdysi velmi honosný a okázalý palác byl původně centrem města, které neslo shodný název.

Mezi zajímavosti na Krétě patří také pozůstatky paláce MALIDA, jenž leží ve středu stejnojmenného města, podobně jako Knóssos a Faistos.

Vznik paláce lze podle zachovalých zbytků datovat přibližně do doby bronzové, archeologové se shodují na období kolem roku 1900 před naším letopočtem.

Pohoda na pláži čeká

Až si budete chtít jen tak polenošit (možná to rychle okoukáte od místních obyvatel), vypravte se na některou z vyhlášených pláží. Je jich tu nespočet, velké i malé, bezpečné pro běžné turisty hledající relax.

Liší se barvou i typem písku, na všech ale můžete příjemně relaxovat. K nejznámějším patří pláž Matala, situovaná 67 kilometrů jihozápadně od města Heraklion.

Na Krétě, stejně jako vlastně v celém Řecku lze v sezóně počítat s příjemným středozemním klimatem, kdy se teploty v průměru pohybují kolem 23 °C až 25 °C, v létě vystupují až přes 30°C. Do Řecka můžete cestovat s platným cestovním pasem, ovšem postačí i občanský průkaz, jehož platnost neskončí před ukončením pobytu.

Děti potřebují speciální cestovní pas. Na Krétě jsou hned tři letiště, z nichž pro mezinárodní dopravu slouží letiště v Iraklionu a v Chanii. Letět můžete rovnou z Prahy, let potrvá přibližně tři hodiny a na Krétě si posuňte hned hodinky, místní časové pásmo je totiž o hodinu napřed.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz