Domů     Zajímavosti
Kdo vyrábí kruhy v obilí?
Martin Janda 28.8.2019

Hlášení z planety Moroz ze dne 12. srpna 2080: „Houstone, právě jsme přistáli. Z okna modulu vidíme zvláštní lán plný jednoho druhu rostlin. Myslím, že nejlepší bude, když do toho pole vlezeme a uděláme tam nějaký pěkný obrazec…“.

No, nedá se asi zcela předpokládat, že by lidští astronauti, pokud by přistáli na cizí planetě s vegetací, ihned vlétli mezi rostliny a začali mezi nimi vytvářet kruhy či složitější obrazy. Nicméně, pravdou je, že na Zemi se právě takové útvary v polích i na jiných místech objevují.

Mohou to být stopy po přítomnosti mimozemšťanů? Nebo se jedná o zvláštní signály z vesmíru? Komunikuje tak s námi duch naší planety? Či si někdo prostě jen dělá legraci?

Kruhy či jiné geometrické obrazce v obilí nejsou úplně novým jevem. Anglické letopisy jejich existenci zaznamenaly již během 17. století. V roce 1686 je pozoroval britský přírodovědec Robert Olot, jejich příčinu spatřoval v proudění vzduchu.

O dvě století později se do redakční pošty časopisu Nature dostal dopis od amatérského badatele Johna Caprona, ve kterém byl popis toho, kterak bouře vytvořila několik kruhů v jednom z anglických lánů.

Tu a tam se pak objevovala další svědectví o divných útvarech vzniklých zploštělým ječmenem či pšenicí. S nástupem masmédií se v 70. letech 20. století tento jev dostal do všeobecného povědomí. Zpočátku se agrosymboly, jak se obrazcům v obilí také říká, vyskytovaly na Britských ostrovech, zejména v jižní Anglii, později se objevovaly i v dalších končinách světa, například v Austrálii, v USA, v Kanadě, ale i v Evropě.

I v našich končinách se agrosymboly cítí jako doma. První hlášení pocházejí ze sedmdesátých let z oblasti Domažlic, později se objevovaly zejména na Sušicku a Klatovsku, od devadesátých let se pak šířily již po celé republice.

Příčina vzniku těchto obrazců byla značně nejasná. Je to logické, když se uprostřed pole objeví celkem složitý geometrický útvar bez stop po kombajnu nebo něčem podobném, otazníky jsou na spadnutí. Proto se vyšetřováním příčiny zrodu kruhů zabývali především psychotronici.

Pomocí různých detektorů nebo virgule údajně zjišťovali na těchto místech zvláštní energii. Stébla rostlin byla ohnuta netypickým způsobem, takže mezi psychotroniky převládla představa, že za vznik kruhů jsou zodpovědní mimozemšťané, a že to jsou jejich vzkazy pro nás, které bychom měli vyluštit. Nevylučovali ani možnost, že se jedná o stopy po přistávacích modulech.

Od devadesátých let se z původně kruhových útvarů sestávajících se z jednoho či více kruhů náhodně rozmístěných nebo seskládaných v určitém vzoru začaly stávat prstence nebo obdélníkové útvary, které se v průběhu let stávaly stále více složitějšími až do forem nápaditých fraktálů. Tím byla jejich mediální popularita zajištěna.

O kruzích v obilí se začaly točit filmy, vycházely o nich knihy. Členové hnutí New age hovořili o nich jako o způsobu komunikace s planetou Zemí. Ovšem mnohem více příznivců si získal již zmíněný názor, že za tvorbou obrazců stojí návštěvníci z vesmíru.

Však také ve chvílích, kdy se nějaký útvar v polích zjevil, ihned se ve větší míře objevila i svědectví o výskytu UFO.

Pokud by tomu tak skutečně bylo a kruhy v obilí vytvářeli mimořádně výtvarně zdatní mimozemšťané, byl by meziplanetární provoz srovnatelný se situací na pražské magistrále v pátek odpoledne. Různé výtvory mezi zemědělskými plodinami se totiž objevují docela často, každoročně až několik stovek.

Je pochopitelné, že tento fenomén tedy neunikl pozornosti seriozních vědců. Drtivou většinu obrazců se podařilo vysvětlit, aniž by se došlo k závěru, že byl učiněn největší objev v dějinách lidstva v podobě zjištění mimozemského života.

A ani u těch, u kterých způsob jejich vzniku zatím zůstává stále záhadou, se nedá předpokládat, že by jejich autory byl E. T., Alf nebo nedejbože Vetřelec.

Zdaleka největší procento obrazců bylo vytvořeno lidmi. Ať už jako umění, nebo jako vtip. Tajemství obřích kruhů a geometrických obrazců, které se v posledním desetiletí objevovaly v obilných lánech na Britských ostrovech, odhalil na počátku devadesátých let britský tisk.

Ten vypátral, že agrosymboly v Anglii nejsou vzkazem od mimozemšťanů, nýbrž dílem dvojice šprýmařů Davida Chorleyho a Douga Bowera. Oba muži používali k vymýcení klasů na obilných lánech prkna, provazy a bizarní zaměřovací zařízení tak trochu připomínající baseballovou čepici.

Většinu podivných kruhů objevili vědci v jihovýchodní Anglii a na jejich zkoumáni vynaložili nemalé finanční prostředky. I zde za původce tajemných obrazců byli považováni mimozemšťané, vzdušné víry nebo rozmary počasí.

Britský deník Today referoval, že expert na podivné úkazy Patrick Delgado považoval ze výmysl, když se ho zeptali, zda je možné, že tajemné kruhy v obilí mají na svědomí dva veselí kamarádi, kteří pomalu míří do důchodového věku.

Delgado původně prohlásil, že žádná lidská ruka nemohla zpodobnit tak složité obrazce. Když však sledoval práci obou vtipálků na vlastní oči, jen hlesl: „Vím, že to byla blamáž a trik. Beru to. Prostě jsem stejně jako mnoho dalších lidí naletěl.“.

Netušené obrazce se objevily i v roce 2013 v Kalifornii. Na jednom z tamějších polí se zničehonic zjevily piktogramy, které mohly asociovat nějakou vyspělou technologii. Záhadologové měli ihned jasno – jedná se pokus kontaktovat lidstvo mimozemskou civilizací.

Skeptici ve svých odpovědích zdvihali obočí nad tím, proč by si případní mimozemšťané s jistě velmi vysokou technologickou úrovní vybírali jako místo kontaktu zapadlé pole kdesi na východě USA.

Vlastník pozemku odmítal na pole kohokoliv pustit a úrodu nechal záhy posekat. Přesto se některým nadšencům podařilo z vrtulníku obrazce vyfotografovat i nafilmovat. Po shlédnutí získaného materiálu si pozorní lidé všimli jedné zvláštnosti:

obrazce symbolizovaly číslo 192 v Braillově slepeckém písmu. Asi jen těžko se dalo předpokládat, že by návštěvníci ze vzdálených souhvězdí toto písmo ovládali.

Nakonec se ukázalo, že vše byl reklamní trik jedné společnosti vyrábějící čipy do počítačů; jejich nový výrobek obsahoval 192 programovacích jader. Ostatně, s podobnou propagací v podobě útvarů mezi zemědělskými plodinami přišla i firma vyvíjející internetový prohlížeč či společnost, která vyrábí nápoje.

Existují však i jiná vysvětlení, jak kruhy vznikají.

Jedním z nich jsou atmosférické proudy. Jenže ty by jen stěží dokázaly vytvořit komplikované obrazce. Někteří badatelé hovoří o elektromagnetických jevech, zejména o působení plazmy či kulového blesku. Ovšem někdy může být vysvětlení až překvapující.

Kruhy se totiž objevují nejen v polích, ale třeba i ve sněhu v polárních oblastech. Ani zde je však neměli na svědomí mimozemšťané, ale místní sobi. Ti si totiž osvojili zvyk chodit dokola, jenže uprostřed této pochodující masy se nacházelo i několik zvířat, která jenom postávala.

Výsledkem pak byly prazvláštní obrazce, o kterých by nikdo neřekl, že jejich autory jsou sudokopytníci.

Je pravdou, že vznik některých ornamentů se dostatečně vysvětlit neprokázalo. Avšak podobně jako v mnoha jiných oblastech, ani zde ještě věda není u konce svého snažení. Stále je co objevovat, co zjišťovat a co poznávat. A i fenomén kruhů v obilí má nepochybně své racionální jádro.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz