Domů     Příroda
Zoo Liberec poskytla dočasné útočiště dvěma zabaveným bílým tygrům
Pavel Polcar 28.8.2019

V tomto týdnu se uskutečnil mimořádný transport, v rámci kterého byli do liberecké zoologické zahrady přivezeni dva jedinci bílých tygrů. Jedná se o tříleté samice zabavené Českou inspekcí životního prostředí, které po ukončeném správním řízení propadly do majetku státu, konkrétně do správy Ministerstva životního prostředí (MŽP).

V Zoo Liberec zůstanou pouze dočasně, maximálně po dobu několika týdnů. Aktuálně se vyjednává o trvalém umístění šelem v jiných zařízeních. „Tygřice byly zabaveny soukromému subjektu ve správním řízení zahájeném na jaře letošního roku.

Důvodem bylo neprokázání jejich zákonného původu a současně zákaz držení takovýchto exemplářů s neprokázaným původem. Po ukončení řízení připadly samice ze zákona do majetku Ministerstva životního prostředí.

Případ dokládá potřebu systémového řešení při umísťování zabavených nelegálně držených šelem do odpovídajících podmínek. Z toho důvodu inspekce dlouhodobě podporuje vznik záchranného centra schopného se o velké šelmy postarat,“ řekl Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí.

V návaznosti na rostoucí počet případů, kdy jsou velké šelmy ze soukromých chovů odebrány a připadnou do majetku státu, připravuje MŽP projekt centrálního, státního záchranného centra, kde by mohly být zabavené šelmy umisťovány do dlouhodobé péče.

Aktuálně již zadali studii proveditelnosti, která by měla posoudit několik lokalit, které by pro důstojné dožití šelem připadaly v úvahu. O vybudování takového centra by měla rozhodnout vláda na začátku příštího roku.

Zároveň ale bude v dohledné době prostřednictvím Národního programu Životního prostředí finančně podpořeno také rozšíření stávajících kapacit již existujících záchranných center pro druhy podléhající mezinárodní úmluvě CITES, kam patří právě všechny velké šelmy.

To pomůže zajistit vhodné podmínky pro tyto šelmy, a vhodně tak překlenout období, než vznikne centrální zařízení.

Celý transport včetně imobilizace a nakládání proběhl bez komplikací. Obě zvířata byla vyložena v dobrém zdravotním stavu a fyzické kondici ve vnitřních ubikacích pavilonu šelem. Ten zůstane po celý den pro veřejnost uzavřen,“ popisuje hlavní zoolog Luboš Melichar.

Obě zabavené bílé tygřice budou návštěvníci liberecké zoo moci spatřit během následujících dní ve venkovních výbězích pavilonu šelem. Jeden z nich do této doby obývala mláďata lvů berberských, ta ale byla přemístěna do narychlo uvolněné expozice vedle bazénu lachtanů hřivnatých, jež kdysi sloužila pandám červeným či rysům karpatským.

Přestože Zoo Liberec plánuje chov bílých tygrů ukončit, rozhodla se s ministerstvem v této záležitosti spolupracovat a oba jedince dočasně umístit. „Jsme zařízení, které více než ostatní zoo cítí odpovědnost za následky chovu raritních forem zvířat v zoologických zahradách.

Případ jen opět poukazuje na závažnou problematiku jejich chovu, na kterou se snažíme již dlouhou dobu upozorňovat,“ vysvětluje ředitel zoo, David Nejedlo.

Bílý tygr není živočišným druhem ani poddruhem. V přírodě se nevyskytuje a není tedy ohrožen vyhynutím (na rozdíl od indického tygra, ze kterého bílý vzešel). V roce 1951 byl v Indii odchycen mladý samec tygra, který měl bílé zbarvení srsti.

Tento jediný zakladatel byl dále v zajetí připouštěn na normálně zbarvené samice. Z potomků tohoto kocoura byli v dalších generacích vybíráni ti bílí, kteří byli za účelem fixace bílého genu dále kříženi mezi sebou.

Tato inbrední spojení dodnes způsobují, že téměř všichni jedinci bílých tygrů mají obrovské množství geneticky vázaných zdravotních a tělesných vad.

Libercem prošlo za 25 let celkem 22 bílých tygrů, přičemž rozmnožit se je podařilo pouze třikrát, a to za velkého úsilí a chovatelské péče. Poslední vrh se v Liberci narodil v únoru 2016 a odchoval se jeden samec a jedna samice.

Stejně jako v případě předchozího odchovu bylo velmi komplikované najít pro ně vhodné umístění. Devatenáct měsíců byla obě zvířata marně v nabídkové listině zoo, a kromě cirkusů a soukromých chovatelů o ně nikdo nejevil zájem.

Téměř dospělé jedince se naštěstí nakonec podařilo umístit v Zoologické zahradě Pont Scorff v západní Francii,“ dodává zoolog Luboš Melichar.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz