Domů     .Top
Anabolické steroidy? Cesta k neplodnosti
Jan Martinec 18.7.2019

Řada lidí chce okamžité výsledky bez výraznější snahy držet diety a cvičit. K tělu s vyrýsovanými svaly vede rychlá zkratka přes užívání anabolických steroidů, ale cenou za takovou postavu může být nulový počet spermií, vysoké riziko infarktu a impotence.

„Anabolika v těle uměle zvyšují hladinu testosteronu. Mužské pohlavní orgány tak dostávají signál o tom, že testosteronu je dost a není nutné jej dále produkovat vlastními silami. Dochází tak k tlumení činnosti varlat, která přestávají vyrábět spermie,“ vysvětluje MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky Reprofit.

Několikaleté užívání anabolických steroidů může vézt až k atrofii, při které se varlata scvrknou a nevratně ztratí svoji funkci. Šance na zplození potomka je pak nulová. U řady mužů navíc dochází i k poruchám impotence a padání vlasů, což je pravý opak toho, co ženy od mužů očekávají.

„Činnost srdce je značně ztížena, protože najednou musí pumpovat proti obrovské mase svalů. Uživatelé anabolik proto čelí vysokému riziku infarktu a vzniku dalších kardiovaskulárních chorob,“ varuje MUDr. Pavel Otevřel.

Oficiálně lze tyto látky získat pouze na lékařský předpis. V profesionálních soutěžích jsou považované za zakázaný doping. Lékaři je využívají v omezeném dávkování na podporu hojení kostí nebo regeneraci svalů.

Tyto látky si však lidé bohužel mohou koupit také online na černém trhu. Prodejci své uživatele před nežádoucími účinky nijak nevarují. Původ takto získaných přípravků a jejich složení nemusí vždy plně odpovídat tomu, co prodejce uvádí na obalu, což s sebou nese další potenciální rizika.

„Kvantifikovat podíl neplodnosti způsobené anaboliky je obtížné. Muži užívání anabolik často tají i před svými partnerkami a případné potíže si nepřipouštějí,“ doplňuje MUDr. Otevřel. Podle něj jsou nebezpečné všechny podpůrné látky, které uměle produkují androgeny.

Nahrazení anabolik jakýmkoli jiným typem hormonů, které u mužů způsobují nadbytek androgenů, proto rozhodně není správnou cestou. Ideální je tyto látky zcela vypustit a v honbě za dokonalou postavou se omezit pouze na cvičení a optimální dietu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz