Domů     .Top
V liberecké zoo se narodila mláďata kriticky ohroženého gibona a osla
Pavel Polcar 16.7.2019

V průběhu uplynulých týdnů zaznamenala Zoo Liberec několik významných chovatelských úspěchů. Na úseků opů a kopytníků se narodila mláďata kriticky ohrožených druhů – gibona bělolícého (Nomascus leucogenys) a osla somálského (Equus africanus somaliensis).

Ti se ve volné přírodě ocitají na prahu vyhubení a jejich přežití závisí také právě na koordinovaném chovu a spolupráci zoologických zahrad.

Oslí hříbě přišlo na svět 3. července 2019 a jedná se o 27. mládě narozené v nejstarší zoo v Čechách. Podle slov ošetřovatelů je to opět samec. „Těch se u nás od počátku chovu v roce 1991 narodilo už celkem 18. Až do roku 2017 jsme dokonce měli dlouhé jedenáctileté období, kdy se ve výběhu těchto afrických kopytníků rodili pouze samí hřebci.

Bylo jich celkem třináct vřadě,“doplňuje hlavní zoolog Luboš Melichar. Osel somálský patří mezi nejohroženější savce naší planety. V lidské péči v zoologických zahradách je chováno necelých 250 zvířat a ve volné přírodě v Etiopii a Eritrei žije přibližně 500 posledních jedinců.

Druhým čerstvým přírůstkem kriticky ohroženého druhu je mládě gibona bělolícého, které se narodilo 27. 6. 2019. Pohlaví malého primáta zůstává pro ošetřovatele tajemstvím a bude s největší pravděpodobností známo až po dosažení jeho pohlavní dospělosti.

Všechna mláďata gibonů bělolících totiž přicházejí na svět béžově zbarvená po matce. Přibližně po jednom až dvou letech pak mění barvu srsti na černou, která je typická pro dospělé giboní samce. Pokud se ale jedná o samičku, přebarví ještě jednou a teprve ve věku 6–7 let získá její srst typickou béžovou barvu,“ vysvětluje zooložka Petra Bolechová.

Východoasijští giboni představují přechodnou skupinu mezi vyššími opicemi a lidoopy. Jsou také jedni z nejhlasitějších primátů. Ve volné přírodě se vyskytují pouze na několika posledních lokalitách ve Vietnamu a v Laosu.

Dříve areál jejich rozšíření sahal i do Číny, avšak zde již byli pravděpodobně vyhubeni. Gibony bělolícé nejvíce ohrožuje kácení tropických deštných lesů a lov pro maso i tradiční asijskou medicínu. „Jsme rádi, že se liberecká zoo může na záchraně tohoto kriticky ohroženého asijského primáta podílet.

Od roku 1986 se u nás úspěšně odchovalo již deset jedinců,“ dodává Bolechová.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz