Domů     .Top
V Liberci zrekonstruovali horní patro pavilonu tropů
Pavel Polcar 3.7.2019

Jako v tropickém deštném pralese se nyní mohou cítit návštěvníci Zoo Liberec, kteří zavítají do pavilonu tropů. Celé jeho horní patro prošlo modernizací a domov v něm najdou zcela nové vzácné druhy exotického ptactva.

Všechny expozice prošly četnými stavebními i zahradnickými úpravami a nyní se v nich už zabydlují první tropičtí opeřenci. Místo několika původních menších voliér zde vznikly čtyři prostornější, které bude obývat i více ptačích druhů současně.

Trendem moderních zoologických zahrad je slučování výběhů a expozic, a i my se snažíme tyto tendence následovat“, říká ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Nové expozice jsou obydleny pouze ptáky z oblasti jihovýchodní Asie.

Jejich chovem zahrada navazuje na úspěšnou ochranářskou kampaň Silent forest (Ztichlý les), které Zoo Liberec předsedá a do níž se zapojilo již dalších 250 zoologických zahrad z celého světa. Prostřednictvím chovu těchto vybraných druhů se snaží odborníci poukázat na problémy drastického a leckdy i nevratného ubývání ptačích druhů v této části světa a zároveň se chtějí podílet na jejich záchraně právě chovem v lidské péči.

Nebýt koordinovaného chovu v zoologických zahradách, o některé z asijských pěvců bychom na naší planetě už dávno nenávratně přišli,“ vysvětluje zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.

Momentálně zbrusu nové expozice obývá například korunáč Sclaterův (Goura scheepmakeri), zoborožec rýhozobý (Penelopides panini), majna Rothschildova (Leucopsar rothschildi) či zoborožec tmavý (Anthracoceros malayanus), další ohrožené druhy zvířat budou postupně přibývat.

O jaké ptáky půjde, si necháme jako překvapení. Mohu však potvrdit, že z chovatelského hlediska se jedná o velice zajímavé a málo chované druhy,“ doplňuje Hanel.

Součástí jedné z expozic je i uměle vybudovaný vodopád, další zase zdobí přírodní bambusové dekorace. Ty dopřávají chovaným jedincům více klidu a možnosti úkrytu, kterých v původních malých celoskleněných voliérách mnoho neměli.

V „tropáku“ byl nově nainstalován i mlžný a rosící systém, jež může čas od času přítomné návštěvníky osvěžit. Lehký déšť společně s vysokou vlhkostí vzduchu navozují v pavilonu tu pravou atmosféru tropického deštného pralesa.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz