Domů     .Top
Biblický mýtus o potopě světa: Co na něj říká věda?
Martin Janda 3.7.2019

Krátce poté, co Bůh stvořil Zemi a život na ní, se podle Starého zákona při pohledu na lidstvo pořádně naštval. Nechovalo se totiž podle jeho představ, tudíž Hospodin dospěl k zásadnímu rozhodnutí:

až na pár výjimek vše živé smést pomocí potopy z povrchu zemského a začít znovu..

Pokud by v tomto Bible říkala pravdu, šlo by o největší genocidu v historii. Co na tento příběh říká věda?

„Hospodin viděl, jak se na zemi množí lidské zlo a že všechny myšlenky, jež spřádají v srdcích, jsou den co den jen zlé. Hospodin litoval, že vůbec učinil člověka, a trápil se v srdci. Tehdy si řekl: „Člověka, jehož jsem stvořil, smetu z povrchu země a s ním i dobytek, drobnou havěť a nebeské ptactvo! Je mi líto, že jsem je učinil,“ praví se v knize Genesis.

Hospodin poté seslal na zemský povrch gigantickou potopu a nechal přežít jen několik vyvolených: spravedlivého a bohabojného Noeho, jeho rodinu a také pár od všech živočišných druhů.

Tak jako v jiných částech Bible, i zde se jedná o autorovu metaforu. Kdyby skutečně Země byla globálně zaplavená, důkazy o takové katastrofě by zůstaly zachovány dodnes. „Model celosvětové potopy by předpokládal globálně rozšířenou vrstvu hrubého štěrku a také písku, na které by se nacházel jíl,“ upozorňuje americký geolog a paleontolog Donald Prothero.

Povrch planety je pokryt mnoha pestrými vrstvami, avšak po té, která je zmiňována Protherem, není ani památky.

Geologie je spravedlivou vědou. Z usazenin hluboko pod našimi chodníky, dálnicemi i polními cestami lze vyčíst ledacos. Jednotlivé vrstvy ukazují, za jakých podmínek vznikly a jak v době jejich zrodu Země vypadala.

Voda po sobě dokáže zanechat výraznou stopu, ovšem nic, co by napovídalo, že se kdysi odehrála globální záplava, dosud nebylo nalezeno a dá se předpokládat, že ani nebude.

Ani další vědecké disciplíny nenaznačují, že by se v minulosti svět ocitl pod vodou. Například podle archeologa Kennetha L. Federa by taková událost byla v archeologickém světle zcela jasná.

Byla by patrná totální devastace, kterou by globální povodeň napáchala na světě, který existoval před onou případnou potopou. Ale hlavně by byl patrný velmi ostrý zlom ve vývoji různých lidských kultur.

„Veškerý pokrok, ať už v technologiích, architektuře či pradávné vědě, by zcela vymizel a muselo by se začít znovu,“ dodává Feder.

Bible rovněž popisuje podobu archy, na které měl Noe zachránit svou rodinu a také jeden pár o každého živočišného druhu. Loď měla měřit na délku téměř 140 metrů a na šířku 23 metrů. Na stavbu takové lodi jsou potřeba loděnice a spousta kvalifikovaných dělníků, avšak podle Starého zákona měl její výstavbu zvládnout jen Noe se svými syny.

Archeologické nálezy ukazují, že v době před 5 000 lety, kdy mělo k potopě dojít, lidé používali nanejvýš třímetrová plavidla.

Biblické příběhy však mívají často reálný základ, do kterého poté autoři dodali své metafory a svá sdělení. Ani historie potopy světa není zřejmě zcela vymyšlená.

Geologické nálezy ukazují, že Černé moře bylo kdysi vnitrozemským jezerem, podobně jako je i dnes vysychající nedaleké Kaspické moře.

Konec doby ledové mimo jiné znamenal tání ledovců, což vedlo ke stoupání hladiny moře. A tak se stalo nevyhnutelné. Voda se přelila přes dnešní bosporskou a dardanelskou úžinu a došlo ke spojení vodních ploch Černého a Středozemního moře.

Navíc v té době došlo vlivem zemětřesení ke zřícení pruhu pevniny, což vodě usnadnilo cestu. Přitom byla zaplavena i nemalá část pevniny, a to tehdejší lidé mohli vnímat jako globální potopu.

Z analýzy sedimentů z dunajské delty vyplývá, že hladina moře byla v mladší době kamenné o 30 metrů nižší, než je dnes.

Že v té době skutečně mořská hladina stoupala, naznačují i mýty o potopách, které se objevují i v jiných kulturách. Vodní apokalypsu zmiňuje Epos o Gilgamešovi, vyprávějí o ní báje kanadských indiánů, obyvatel Karibiku, východoafrických Masájů či novozélandských Maorů. Potopu světa zmiňují i starořecké eposy.

„Dějová linie bývá podobná, včetně mnoha detailů, přestože jejich vznik je datován na různých místech a v různých časových úsecích,“ upozorňuje archeolog Eric Cline. Jak vidno, kulturní výměna čile probíhala již ve starověku.

Každopádně, že by se celý svět ocitl pod vodou a Noe ve svém korábu brázdil hladinu celý rok, archeologické a geologické nálezy zcela vylučují.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz