Domů     .Top
Překládání knih jako umění aneb mé vlastní zkušenosti s překladatelstvím

komerční sdělení

Když se chystám překládat další knihu, mé srdce se rozbuší, mozek se rozjede na plné obrátky a začne kalkulovat všechny možné verze názvu knihy, všechna synonyma, která bych mohl potřebovat, počet kapitol a jejich délku a také kolik slov budu muset denně, týdně a měsíčně přeložit, abych překlad dokončil včas.

Všechny tyto myšlenky mi běží hlavou, zatímco si pročítám první stránku knihy..

překlady jsem začal přibližně 4 roky zpátky. Zpočátku to bylo náročné a jeden překlad mi trval mnoho měsíců, jelikož jsem neměl ještě žádné speciální překladatelské metody a triky.

Nyní mám však za sebou již nemalý počet přeložených knih a rád bych se s vámi na základě toho podělil s několika tipy, jak být při překladech co nejefektivnější.

Klíčový je čas

Nezáleží na tom, jestli pracujete s nakladatelstvím nebo nezávislým autorem. Vždy se můžete dohodnout na rozumném deadlinu a pokud náhodou nestíháte (a věřte, že ve svých počátcích pravděpodobně stíhat nebudete), buďte vždy upřímní, druhou stranu včas informujte a domluvte se na deadlinu novém.

Po překladu totiž musí kniha projít ještě rukou korektora, designéra a následně tiskem. Pokud byste se tedy neočekávaně s překladem zpozdili, zhatíte tím časové plány i dalším lidem.

Vyvarovat se tomu můžete důkladným časovým managmentem. Dobré je si po prvním týdnu překládání zanalyzovat, kolik stran jste již přeložili a na základě toho odhadnout, kolik času vám zabere celá kniha.

Na první knihu doporučuji vyhranit si 3 až 4 měsíce. Záleží ale samozřejmě na délce knihy.

V případě beletrie se dopředu seznamte s jednotlivými postavami a příběhem

To stejné ale platí i pro ostatní knihy. Pokuste se nejprve pochopit hlavní smysl a sdělení knihy, než se pustíte do jejího překladu. Na přečtení celé knihy před začátkem překládání pravděpodobně čas mít nebudete, ale můžete přečíst alespoň prvních pár kapitol.

Výzkum

Pokud autora neznáte, zkuste si o něm dohledat nějaké informace typu jaký druh knih a v jakém stylu je píše a přečtěte si o něm základní biografické údaje na zadní straně knihy. Pomůže vám to lépe pochopit autora a jeho charakter. Pokuste se následně co nejlépe vystihnout jeho styl.

Sežeňte si kvalitní slovník se synonymy

Jelikož se nejedná o technický nebo právní překlad, nemusíte neustále opakovat ta stejná slova. Naopak byste se tomu měli vyvarovat! Zapojte svoji fantazii, mějte po ruce lexikon a buďte ve výběru slov maximálně kreativní. Sami byste přeci nechtěli číst nic nudného a opakujícího se.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz