Domů     .Top
V liberecké zoo se pyšní mláďaty lvů berberských
Dagmar Garciová 18.6.2019
(Foto: Šárka Kyselová)

Lev berberský (Panthera leo leo) je ve volné přírodě již vyhubeným živočichem. Kočkovitou šelmu lze spatřit např. v Zoo Liberec, kde v současné době slaví narození dvou mláďat, jež přišla na svět 8. května.

Přestože se nejednalo o úplně bezproblémový odchov, lvíčata se jeví jako zdravá, silná a životaschopná. Od dnešního dne je navíc mohou návštěvníci pozorovat v jejich venkovním výběhu..

Matkou mláďat je čtyřletá samice, jež získala své první mateřské zkušenosti již v březnu a prosinci loňského roku. Oba tyto odchovy ale z důvodu nízké životaschopnosti a špatného zdravotního stavu narozených mláďat nebyly úspěšné.

I z tohoto důvodu se vedení zoo rozhodlo dopřát samici i mláďatům několik týdnů klidu v zázemí.

Lvíčata neobývají stejný výběh jako jejich rodiče, z důvodu nastalých komplikací je bylo nutné od sebe oddělit. Stejně jako v předchozím případě samice ztratila o mláďata zájem a přestala je kojit. „U samice s největší pravděpodobností neprobíhá laktační anestrie, tzn.

klidové období bez říje, které v případě bezproblémového odchovu u většiny velkých kočkovitých šelem trvá až do odstavu koťat. Po tuto dobu mláďata zůstávají se svými matkami a sají mateřské mléko. Naše lvice se však po 3 týdnech po porodu opět dostala do říje a koťata opustila.

I přes opakované pokusy o zpětné spojení k nim odmítala chodit a hrozilo, že by je sama zahubila,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar.

Zoo Liberec chová lvy berberské od roku 2015, kdy získala dva mladé samce ze Zoo Olomouc. Jeden ze lvích sourozenců byl o rok později odvezen za účelem posílení chovu do Francie, odkud stejným transportem přicestovala i tehdy rok stará matka lvíčat.

„Lev berberský je přesně tím druhem, který na naší planetě přežívá jen díky koordinovanému chovu a nezištné spolupráci moderních zoologických zahrad. Ve volné přírodě byl díky nadměrnému lovu a ztrátě přirozeného prostředí vyhuben již v 19. století.

Pevně doufáme, že někdy v budoucnu se podaří zoologickým zahradám a dalším ochranářským organizacím tento druh do přírody severní Afriky zpátky navrátit. To v tuto chvíli kvůli politické nestabilitě a nedostatečným ochranářským opatřením v oblasti bohužel ještě není možné,“ dodává ředitel, David Nejedlo.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz