Domů     .Top
Praktičtí lékaři by rádi léčili. Místo toho vyplňují papíry
Jan Martinec 11.6.2019

Téměř polovinu ordinační doby – tolik času zabírá praktickým lékařům vyplňování formulářů a další nadbytečná administrativa. Papírováním se tak lékařům krátí prostor pro pacienty. Za největší „žrouty času“ považují často zbytečné úkony, například vypisování kontrolních zpráv nebo tzv.

lístku na peníze. Vyplývá to z průzkumu, na který odpovědělo více než sto praktiků. .

Všichni označili stávající administrativu za nadbytečnou. Devadesát procent lékařů si navíc myslí, že papírování každý rok přibývá. S výsledky průzkumu a konkrétními případy „nesmyslné administrativy“ se lékaři chtějí obrátit na ministra zdravotnictví.

Stát a pojišťovny se naučily dělat z doktorů úředníky, to je třeba změnit. České zdravotnictví se potýká s personální krizí, a přesto si dopřává drahého luxusu tím, že plýtvá časem vysoce kvalifikovaných odborníků na činnost, kterou má vykonávat administrativní síla.

Zejména to platí u praktických lékařů. Stát se musí rozhodnout, zda z nich chce mít efektivně fungující lékaře zajišťující primární péči nebo posudkáře, kterým kvůli papírování nezbývá dostatek času na pacienty,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka.

„Papírování zabere praktikům minimálně dvě hodiny denně. Mezi největší žrouty času patří třeba posudková činnost pro Českou správu sociálního zabezpečení. Nejnesmyslnější je poté například vypisování takzvaného lístku na peníze, který má ubezpečit Českou správu sociálního zabezpečení a zaměstnavatele, že pracovní neschopnost, která byla zahájena a nebyla ukončena, skutečně trvá.

Dříve se vystavoval na konci každého měsíce, dnes kdykoli, když si o něj pacient požádá,“ dodává MUDr. Šonka.

Mnohé úkony, které praktičtí lékaři musejí vykonávat, často pramení ze zastaralých zákonů. Některá administrativa je pak podle předsedy Společnosti všeobecného lékařství (SVL) doc. MUDr. Svatopluka Býmy, CSc., úplně zbytečná.

Jako praktici musíme například stále ještě potvrzovat, zda je student způsobilý nastoupit na vysokou školu. S tím, že by někdo na univerzitě studovat nemohl, jsem se přitom po dobu své praxe ještě nesetkal,“ doplňuje praktický lékař a místopředseda SVL MUDr. Otto Herber.

Vyzvali jsme praktické lékaře, aby nám posílali své poznatky o problémech s administrativou. Výsledky chceme poté předložit ministrovi zdravotnictví,“ doplňuje doc. Býma.

Praktici se obávají, že bude administrativy přibývat i nadále, a čas vyměřený na léčbu pacientů se tak na úkor papírování ještě více zkrátí. „Lékaři, které jsme oslovili prostřednictvím dotazníku, odpověděli, že jim administrativa zabírá až 50 % procent času. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný,“ vysvětluje doc. Býma..

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz