Domů     .Top
Jak pečovat o plastová okna? Těchto 5 tipů vám pomůže.

komerční sdělení

Máte za sebou montáž oken a nová plastová okna už zdobí váš dům. Vy si možná říkáte, že tím máte hotovo, ale v tomto článku vás vyvedeme krapet z omylu.

I když není následná péče o plastová okna tak náročná jako třeba u dřevěných, musíte počítat s tím, že je dobré se o ně průběžně starat, aby vám okna dělala dlouho radost.

Tip č. 1: Péče o plastová okna po montáži

Tento krok rozhodně dlouho neodkládejte. Jen díky tomu totiž zjistíte, jestli je vše v pořádku a taky odstraníte všechny nečistoty například ze zednického zapravení. Nemusíte se bát, plastová okna jsou odolná vůči vápnu a cementu, ale i tak je hned umyjte.

Doporučujeme vzít si do nádoby čistou vodu a hadrou hned čerstvou maltu otřít. Když byste ji nechali zaschnout, a třeba pak okna drhli, mohli byste si je poškrábat, což určitě nechcete.

V případě, že se stane a nějaký ten kousek malty zaschne, odstraňte tento zbytek opatrným odklepnutím dřevěnou nebo plastovou špachtlí. Při čištění se zaměřte také na odvodňovací drážky, které najdete ve spodních částech rámů – i tento konstrukční prvek výrobku, důležitý pro jeho dokonalou funkci, musí být udržen při provádění zednických prací a po jejich ukončení v čistém, průchodovém stavu.

Ochranné fólie na opatrně odlepte co nejdříve, ideálně nejpozději do 1 měsíce od samotné montáže.  Vlivem působení tepelných účinků slunečního záření mohou totiž při překročení této lhůty vzniknout při odstraňování ochranné folie potíže!

Jako poslední klasicky umyjte skla, abyste se ujistili, že se při montáži nikde nepoškrábaly a jsou naprosto v pořádku.

Tip č. 2: Pravidelné mytí oken

Patříte mezi ty, kteří se do mytí oken pouští jen na jaře a o Vánocích? Pak věřte, že by si to okna zasloužila častěji – ideálně čtyřikrát ročně. Je nám jasné, že to nepatří zrovna mezi oblíbené domácí práce, ale jak skla, tak rámy je potřeba udržovat v čistotě.

Použité okenní profily mají hladký povrch, který je velmi jednoduše omyvatelný a ošetřovatelný. Z toho důvodu si vystačíte s běžně dostupnými tekutými čistícími prostředky. Vybírejte ty, které jsou vhodné pro povrchy z umělé hmoty.

Naopak se vyhněte prostředkům obsahujícím hrubší brusné částice (např. čistící písek) a rozhodně nepoužívejte drátěnku, ale hadřík. Na skla se dnes dají koupit i přímo vysavače na okna. S těmi ušetříte spoustu času hlavně při leštění.

Tip č. 3: Údržba kování a těsnění u oken

Stačí jednou ročně, abyste na ni nezapomněli, tak třeba právě během jarního úklidu. Několika kapkami oleje promažte závěsy a uzávěry – vždy tak, aby vám olej nestékal po vnějších plochách kování. Přebytečné mazivo pak setřete suchým hadříkem.

Pro takové mazání doporučují svým zákazníkům u Skladových oken nepoužívat  kyselé a pryskyřici obsahující tuky.

Tip č. 4: Rychlé seřízení plastových oken

Běžné seřízení oken z plastu zvládnete doma sami. Postačí vám k tomu obyčejný seřizovací (imbusový) klíč. Je to velice snadné, ale případů, kdy potřebujete okna seřídit je víc, proto doporučujeme podívat se přímo na konkrétní případy a návody seřizování plastových oken.

Je pro příklad: okenní křídlo drhne dole, křídlo drhne nahoře, na straně u kliky… pro každý tento případ je doporučený jiný postup nápravy. Ve všech případech ale platí, že to zvládnete během pár minut.

Tip č. 5: “Zazimování” plastových oken

Před příchodem zimy lehce potřete gumové těsnění glycerinem nebo prostředkem Silica.  Zároveň zkontrolujte, jestli všude správně těsní a není na nich nějaká jiná vada.

I během zimy pak nezapomínejte na pravidelné větrání.

Vyhnete se tak rosení skel a zavlhání zdiva v okolí zabudovaného okna s následnou možností tvoření plísní. Dbát na dostatečné a pravidelné větrání musíte především v místnostech, kde dochází k nadměrné vlhkosti vzduchu (koupelna, ložnice, kuchyň), tam je riziko vzniku plísní podstatně vyšší.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz