Domů     .Top
Montáž plastových oken svépomocí? Žádný problém!

komerční sdělení

Pokud vyloženě nepatříte mezi zkušené stavitele, tak za svůj život budete montáž oken řešit pravděpodobně jen jednou. I tak ale není třeba se bát, že to nezvládnete! Čísla hovoří jasně. Za rok 2018 si svépomocí okna namontovalo více jak 10 000 spokojených zákazníků Skladových oken.

Jak to dokázali? Postupovali podle jejich návodů a videa.

Samotné montáži však předchází správné zaměření oken, kterému jsme se věnovali v prvním článku.

Jen tak budete mít jistotu, že bude okno dobře pasovat a nebudete muset zapěnovávat zbytečně velké mezery, nebo naopak sekat do ostění (zvětšovat otvor).

Příprava na osazení plastových oken

Nová plastová okna můžeme řešit jak v novostavbě tak u rekonstrukcí. Samotná příprava okenního otvoru se samozřejmě liší. U novostavby po vyzdění zapravíme okenní špalety, zaměříme okna a máme vše připraveno.

U výměny nových oken za stará je příprava složitější. Předchází jí totiž demontáž starých oken.

Po ní je potřeba odklidit  napadenou omítku a suť, ale také odstranit uvolněné části omítky a případně zapravit velké nerovnosti ostění.

Než začneme se samotnou montáží, přichystáme si potřebné nářadí:

Vodováhu

Turbošrouby + krytky (případně jako alternativa montážní kotvy)

Výkonnou akuvrtačku (příp. elektrickou vrtačku)

Polyuretanovou montážní pěnu

Klínky

Zbylé nářadí najdete v kompletním seznamu pomůcek pro montáž oken.

Jak na montáž oken? Postupujte krok za krokem

Skladová okna kladou důraz na mentoring a práci s podrobnými návody. Pusťte si video návod, přečtěte návod, a kdyby vám i tak náhodou nebylo něco jasné, ještě tu máme podrobný návod na montáž plastových otvorových výplní, který si můžete stáhnout v PDF a mít ho tak při samotné realizaci u sebe.

https://www.youtube.com/watch?v=ftrXFglhJ_o&t=86s

Připravíme si otvor na rám (ostění) – očistíme ho od všech nečistot a prachu.

Odstraníme ochrannou fólii v okolí kliky.

Namontujeme kliku – vložíme do otvoru, přišroubujeme pomocí akuvrtačky nebo křížovým šroubovákem a vrátíme kryt.

Sejmeme plastové krytky z horních pantů.

Z horních pantů vysuneme čepy.

Kliku necháme ve vodorovné poloze a opatrně vysadíme křídla okna, která položíme například na papírový karton.

V případě, že budeme provádět montáž pomocí turbošroubů, navrtáme rám v předem označených místech. Používáme vrták do železa č. 7 mm. V okenních rámech je ocelová výztuha šíře 1,25-2,5 mm a vrták musí projít plastovým rámem i výztuhou.

Otvory do rámu vrtáme vždy ve svislé poloze. Počet kotvících bodů záleží vždy na daném typu okna a řadě dalších faktorů. Obrázek s body znázorňuje všeobecné doporučení rozmístění kotvících bodů. Písmeno A značí vzdálenost kotvících prvků a písmeno E vzdálenost od vnitřního rohu rámu a sloupku.

Pokud provádíme montáž na montážní kotvy, krok 8. přeskočíme.

Vsadíme rám do otvoru, a aby byl stabilní a neposouval se, tak ho na několika místech zajistíme dřevěnými klínky.

Pomocí vodováhy rám vyvážíme ve svislé i vodorovné poloze.

Všechny otvory, které jsme si předem předvrtali, provrtáme přes vyvážený rám ještě jednou až do zdiva.

Opatrně do všech otvorů přišroubujeme turbošrouby. Dáváme si pozor, abychom turbošroub nepřitáhli příliš a neprohl se tak rám okna (po osazení křídla by mohla mezi rámem a křídlem vzniknout mezera a okno by netěsnilo).

Průběžně kontrolujeme, zda je rám stále ve váze.

Zamáčkneme plastové krytky, které jsou součástí balení, na všechny turbošrouby.

Vytáhneme dřevěné klínky, nasadíme křídla okna do pantů a zacvakneme.  Následně hned vyzkoušíme jejich funkčnost – okno musí jít bez problémů otevírat, zavírat, vyklápět se a dát do pozice ventilace (pokud je tak objednáno).

Nasadíme zpět plastové krytky na panty.

Zapěnujeme mezery mezi zdí a rámem – doporučujeme polyuretanovou montážní pěnu.

Před provedením zednického zapravení odstraníme pomocí nože přebytečnou část pěny. Ochranné fólie zatím můžeme nechat, pokud budeme například malovat, ale nejpozději do 3 měsíců je sloupneme pryč.

Pozn. Montáž okna lze alternativně provést pomocí montážních kotev. Kotvy se jednoduše zaseknou do drážek v rámu okna a přitáhnou ke zdivu pomocí hmoždinek a šroubů. V případě montáže na kotvy, tak není třeba rám navrtávat.

Inspirujte se proběhlými realizacemi a přidejte se i vy mezi spokojené zákazníky.

 Vyberte si nová plastová okna, která můžete mít do pár dní doma a ušetřete. Za samotná okna, montáž i za topení!

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz