Domů     .Top
Nejvyšší dřevěná stavba světa roste v Norsku
Martin Janda 25.4.2019

Norské dřevo, to je pojem. Legendární skupina Beatles ústy Johna Lennona zpívá o tom, kterak norské dřevo pěkně hoří. Inspirován touto skladbou sepsal román nazvaný Norské dřevo japonský spisovatel Haruki Murakami.

Alespoň část původního významu se nyní norskému dřevu snaží vrátit norští architekti..

Norsko je výjimečně krásná země. Ostatně Slartibartfast ze Stopařova průvodce po galaxii za něj dostal cenu. Majestátní fjordy, hluboké lesy, křišťálově čistá jezera, to vše je Norsku vlastní. A sami Norové si podobně jako další Skandinávci přírody nadevše váží. Není tedy divu, že i v architektuře preferují přírodní materiály.

Když se řekne dřevostavba, člověk si obvykle vybaví srub nebo horskou roubenku.

V poslední době se však objevují i dřevěné stavby, které se nebojí výšek. Například v Londýně už nějakou dobu stojí devítipatrová Stadthaus Murray Grove. Ze dřeva jsou v ní i výtahové a schodišťové šachty.

Podobné budovy rostou třeba v Kanadě nebo v Rakousku. Nové technologie odstraňují i na první pohled zřetelnou překážku pro takové stavby v podobě náchylnosti k požárům.

Asi 100 kilometrů od norské metropole Osla u jezera Mjös vzniká stejnojmenná dřevěná stavba. Není ovšem lecjaká, má být nejvyšší svého druhu na světě. Její výška má dosáhnout 84,5 metru, o 20 metrů tedy převýší petřínskou rozhlednu v Praze.

Osmnáctipatrová budova bude sloužit nejen k bydlení, ale i k rekreaci a odpočinku. Architekti do ní vložili třeba restauraci, hotel nebo bazén. Stavba je samozřejmě i komerčním projektem, takže své místo v ní bude mít i administrativní část.

Obavy, že by se dřevěná věž proměnila v jednu velkou hořící pochodeň, jsou podle tvůrců stavby zbytečné. Trámy jsou dostatečně mohutné a navíc jsou opatřeny ohnivzdorným lakem. Použití dřeva přináší i tu výhodu, že stavební práce se ve srovnání třeba s litým betonem, zkrátí na polovinu.

Norové navíc zdůrazňují i nižší emise oxidu uhličitého a potřebu lehčích základů.

Základy stavby byly položeny v loňském roce a hotovo by mělo být v roce příštím. Z norského počinu asi nemají radost v Rakousku. Rakušané ve Vídni stavějí podobný dům a původně plánovali, že právě tato stavba bude ověnčena titulem nejvyšší dřevěná budova světa.

Norové však na poslední chvíli přidali do projektu 3,5 metru navrch, takže Vídeňáci asi ostrouhají. Na druhou stranu, možná je to tak spravedlivé, zatímco v Rakousku kombinují dřevo i s jinými materiály, Norové staví čistě ze dřeva.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz