Domů     .Top
Včely, o které pečují maminky i tatínkové
Martin Janda 23.4.2019

U obratlovců včetně člověka často spolupracují na péči o potomstvo oba rodiče. U blanokřídlého hmyzu je ovšem mnohem obvyklejší tzv. eusocialita, při které se společně na péči podílí více samic, byť se množí jen jedna z nich, královna.

U včel, které mezi blanokřídlý hmyz patří, nebyla obourodičovská péče dosud známá. Týmu vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy podařilo objevit a prozkoumat obourodičovskou péči u samotářské včely kyjorožky Ceratina nigrolabiata..

U tohoto druhu se samec a samice společně vyskytují v 88% aktuálně zásobovaných hnízd. Pokud jeden z partner chybí, jde o právě osiřelé hnízdo. Zatímco samice zásobuje hnízdo potravou (pylem a nektarem), samec hlídá vchod hnízda:

zabraňuje vstupu predátorům a nevítaným vetřelcům nebo parazitoidům, kteří se živí těly larev. Jestliže je samec odstraněn, bojí se samice vyletovat z hnízda, což vede ke zmenšení počtu zásobovaných komůrek.

Jeden samec obvykle nevydrží v hnízdě po celou sezonu. Hnízdo není po celou sezonu hlídáno stejným samcem, samci se střídají. Průměrně hlídá jeden samec týden, ovšem je velký rozptyl – někteří samci se v hnízdě zdrží jen jeden den, jiní hlídají i nad 30 dní, tedy v podstatě celou hnízdní sezonu.

Pokud je ve hnízdě stabilní pár, tak je produkce potomstva větší, než pokud se tam vystřídá více samců. Jakmile jeden samec zmizí, je obvykle do jednoho dne nahrazen samcem jiným. Čím méně se samci v hnízdě střídají, tím více komůrek s potomstvem samice zazásobuje.

Samice se v průběhu sezony páří s více samci. Samec, který aktuálně hlídá hnízdo, tak obvykle není otcem přítomného potomstva. Ovšem čím déle v hnízdě pobývá, tím se jeho šance na otcovství zvyšují. Dá se předpokládat, že obourodičovská péče se vyvinula nikoliv navzdory vícenásobnému páření samice, ale právě díky němu.

U blanokřídlých je jinak obvyklé, že se samice páří jen s jedním samcem na začátku sezony a samci poté brzy umírají. Nemají tedy ani příležitost se do péče zapojit. Prodloužení ochoty samice k páření by mělo vest k selekčnímu tlaku na prodloužení života samců.

Podle dat českých badatelů tak C. nigrolabiata stejně jako příbuzné druhy mají dlouho žijící samce a vícenásobné páření samice. Páření samice s více samci tedy evolučně předcházelo vzniku obourodičovské péče.

Je známo, že eusocialita u blanokřídlých vzniká v situaci, kdy se samice páří jen jednou. Domníváme se, že obourodičovská péče vede k podobným výhodám jako jednoduchá eusocialita (vyšší přežívání potomstva, odstranění trade-off mezi zásobováním a obranou hnízda), ovšem vzniká za jiných podmínek (vícenásobné páření samice).

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz